Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Gebelerim neşelerim
HABERİ PAYLAŞ

Gebelerim neşelerim

Uzun yıllardır bu mesleği yapıyorum ve çok yönlü geliştirilebilir, dönüştürülebilir olması beni hep daha çok bağladı kendine. İlk başlarda sadece gebelik takibi yapıyordum. Bir yandan eğitimlere katılıyor, mesleğimi daha kapsamlı ve iyi yapacak biçimde geliştiriyordum kendimi, bir yandan da 7/24 iletişim halindeydim gebelerimle. Her zaman en çok onları sevdim. Pozitif ayrımcılık yaparım, hiç saklayamam. Bugün sizinle, gebelik telaşına dair birkaç soru paylaşacağım. İnanın hepsi yaşandı. Heyecanlı ve bazen de komikler. Gebelerim, benim iki canlı neşelerim.

Haberin Devamı

MİDYE YEDİM BİR ŞEY OLUR MU?

SORU: Hocam, 6 aylık hamileyim. Bilmeden midye yedim. Midyenin adet gördüğünü öğrendim. Midyelerin hamile olma olasılığı var diye mi bize yasak acaba? Bana ya da bebeğime bir şey olur mu? Sonradan kustum ama yine de tedirginim.

CEVAP: Midyenin adet gördüğü efsanesi bu kadar yaygınken bir de hamile kaldığı söylentisini yaymayalım, yalvarıyorum. Bununla başa çıkamayız. İyi pişmemiş bir midye, zararlı mikroorganizmalar barındırır ve bunları taramak, saptamak mümkün olmadığından güvenli değildir. Bu mikroorganizmaların bebeğin beyin ve sinir gelişimine olumsuz etki etmesi olasılığı olduğu için hamilelik boyunca önermeyiz. Ama olmuşla ölmüşe çare yok. Olasılıkları belirtmek zorundayım. Ancak yemişsiniz artık, afiyet olsun. Kalbinizi karartmayın. Bundan sonra yemeyin. Yediklerimizin iyi temizlendiğinden ve piştiğinden emin olalım. Merak etmeyin, midyenin çocuğunu yemediniz.

ADA ÇAYI DÜŞÜĞE YOL AÇAR MI?

SORU: Hocam, ada çayı içtim. 8 aylık hamileyim. Ada çayı düşük yapıyormuş. İçeli 3 gün oldu. Düşük yapsam yapardım, değil mi? Çok korkuyorum, uyuyamıyorum.

CEVAP: Ada çayının düşük riski doğurduğu doğru. Bunun nedeni de östrojeni uyarması ve adet düzenini harekete geçirmesidir. Ama bu bir olasılıktır ve ilk aylarda düşük, son aylarda ise erken doğumu tetikler. Erken doğumu tetiklemesi ise rahim kaslarını gevşetmesindendir. Son ayda olduğunuz için sizin için erken doğum olasılığından bahsedebiliriz. Ama bu her ada çayı içen erkenden doğurur anlamına gelmez. Hele de bir kez bir fincan tüketilmişse bu olasılık epey düşüktür. Bence zamanında doğuracaksınız. İkinci gebelik düşünürseniz ıhlamur, rezene tavsiye ederim. Güzelce uyuyun, doğumdan sonra biraz uykusuz kalacaksınız ama mutlu da olacaksınız.

Haberin Devamı

LİMONU BIRAKAMIYORUM

SORU: Hocam, annem bana hamileyken hep limon yemiş ve ben bir tabakayla kaplı biçimde doğmuşum. Ben de şimdi 5 aylık hamileyim ve canım hep limon istiyor. Çok fazla yiyorum. Fazla C vitaminin zararı var mı? Ve bebeğim benim gibi doğar mı?

CEVAP: Hamilelikte öyle garip bağımlılıklar gördüm ki limon yanlarında basit kalır. Ama her şeyin fazlası zarar tabii ki. Gelelim tabakaya, dünyanın en sihirli koruyucularından biri. Bebekler, anne karnında 40 hafta boyunca amniyotik sıvı içinde yüzerler. Verniks kazeoza denilen tabaka, bebeğin cildini bu sıvının etkilerinden korur. Suyun içinde uzun süre kaldığımızda oluşan buruşma, kuruma, çatlama gibi etkilerden korur yani. Ayrıca doğum sonrası enfeksiyonlarından da koruduğu için bebek hemen yıkanmaz, sadece temizlenir. Bu yüzden ilk banyoyu biraz bekletiriz. Bebeğin vücut ısısını düzenler, cildini nemlendirir. Kendi bakım kremiyle doğuyor bebek, ne harika! Rengi bebekten bebeğe ton farkları gösterebilir ya da amniyo sıvıya mekonyum yani dışkı karıştıysa yeşile dönmüş olabilir. Tam teşekküllü bir hastanede doğum yaptığınız sürece korkmanıza gerek yok. Limonu makul seviyeye getirelim ama. C vitamini amniyotik kesenin oluşmasına katkıda bulunur, enfeksiyon ve toksinlere karşı korur ve direncimizi arttırır ama önerdiğimiz günlük doz 85 mg’dır.

Haberin Devamı

PAKETLİ SÜT KULLANMIYORUM

SORU: Hocam, 3 aylık hamileyim. Artık paketli süt kullanmıyorum. Doğal süt satın alıyoruz, yoğurdumuzu da onunla yapıyoruz, peynirimizi de. Beslenmem için başka ne önerirsiniz?

CEVAP: Hamilelikte çiğ sütü çok önermeyiz. Neden? Pastörize olmayan sütlerden yapılan peynirlerde ‘listeri’ adı verilen bir bakteri bulunur. Bu bakterinin yarattığı en büyük riskler; düşük, erken doğum ve doğum kusurlarıdır. Bu yüzden de riske girmemek adına pastörize tercih edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder