Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Genç kız olmak
HABERİ PAYLAŞ

Kadın olmakla hep barışıktım. Adet sancılarıma, 40 derece sıcakta bile pedle yaşamaya, doğum sancılarıma, ağdaya, duygusallığa, toplumdaki türlü zorluğa rağmen kadın olmayı hep sevdim. Ve istiyorum ki bütün kadınlar, yaşları kaç olursa olsun iyi yaşasın ve kadın olmayı sevsinler. Bunun için önce aileler olarak bilinçli olmamız, çocuklarımıza şefkatle ve bilgiyle yaklaşmamız, cinsiyet eşitliği başta olmak üzere tüm haklarını anlatmamız gerekiyor. Sonra da her anlarında, her kaygılarında yanlarında durmamız. Ergenlikle de böylece baş edebilirler; kendilerini desteğimizle doğru biçimde tanıyarak.

Haberin Devamı

KENDİMİ SUÇLU HİSSEDİYORUM

SORU: Eşimden ayrıldım. İş seyahatlerimin çok sık olduğu bir dönemde kızımın babasıyla yaşamasına karar verdik. İletişimimizde sorun yok, eski eşim çok da iyi bir babadır. Ancak kızım ergenliğe girmek üzere ve ben çoğunlukla yanında olamıyorum. Kız çocuğuna babanın yaklaşmasının doğru olmadığını biliyorum. Kızımın yanında olamayacağım için suçlu hissediyorum. Ne yapabilirim?

CEVAP: Öncelikle bu konuda çok güvenilir psikolog arkadaşlarımın yazılarını okuyabilirsiniz. Ama ben de bir kadın hastalıkları uzmanı olarak size genel hatlarıyla bilgi verebilirim. Kız çocuklarında da erkek çocuklarında da tüylenme, ses kalınlaşması, memelerde büyüme, karşı cinse ilgi duyma gibi bazı ergenlik dönemi belirtileri var, biliyorsunuz. Bu konuda okuma yapabilirsiniz. Ve sonra kızınızla geçirdiğiniz zamanda ona son derece doğal biçimde, artık bir genç kız olarak bedeniyle ilgili çeşitli değişiklikler yaşayıp regl olacağını anlatabilir, ped kullanımını öğretebilir, birlikte ped ve iç çamaşırı alışverişi yapabilirsiniz. Diyelim şartlarınız buna da uygun değil; iletişim araçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca babası da kızınız için pekâlâ ped alışverişi yapabilir, ağrısı için yardımcı olabilir; yani babalardan kaçınmamız gereken bir şey yok. Regl olduğunda yanında kim varsa durumu onunla paylaşabilir. Utanması gerekmez, bunu düşündürmeyelim. İletişiminiz de iyi olduğuna göre paslaşarak bu süreci yönetebilirsiniz. Babaları, kız çocuklarının gelişim sürecinin dışına iten anlayış çok gerilerde kaldı. Suçlu hissetmeyin; kaliteli vakit geçirmeye ve sevginizi hissettirmeye odaklanın.

Haberin Devamı

16 YAŞINDA AMA HÂLÂ ADET GÖRMEDİ

SORU: Hocam, kızım 16 yaşında ancak hâlâ adet görmedi. Boyu güzel uzadı. Genital bölge de ciddi anlamda tüylendi. Hatta fazla bile olduğunu düşünüyorum. Adet görmesi için ne kadar süresi var? Endişelenmeli miyim?

CEVAP: Endişelenmeyin ama doktora gidin. Çünkü 10 yaş sonrası ergenlik için hazır olduğumuz sürece gireriz. Kız çocuklarında meme tomurcuklanmasıyla başlayan belirtiler tüylenmeyle devam eder genelde. Ve adeti de kesin olarak bekleriz sürecin sağlıkla tamamlanması için. Sonra düzensizlikler normal kabul edilebilir, ilk bir sene sık rastlanan bir şeydir bu. Ancak tüm ergenlik belirtilerini gördükten sonra hâlâ adet görmediyse elbette sebeplerine bakmamız gerekir. R.Mayer sendromu yani doğuştan rahim olmaması da ihtimaller arasındadır, primer amenore dediğimiz regl yokluğu da. Sebep ne olursa olsun teşhis, tedavi ve bazen terapi gerektirir. İhmal etmeyin lütfen.

Haberin Devamı

AĞRI KESİCİLER ZARARLI MI?

SORU: Kızım 14 yaşında ilk adetini oldu. Bir sene düzenli adet olduktan sonra düzensizlikler ve ağrılar başladı. Neden kaynaklanıyor olabilir, myom olabilir mi? Ağrılar için ilaç alıyor, bu zararlı mıdır?

CEVAP: Ağrılarını hafifletmek için tabii ki ilaç alabilir ancak doğru ilaçları kullanmak önemli. Buna geleceğim. Kızınızın adet düzensizlikleri kistlerden ya da hormonal sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Ama genç kızlar için adetin düzene girmesi iki yılı bulabilir. Myomlar genelde üreme çağındaki kadınlarda görülür. Ergenlikte çok çok nadirdir. Ama asla olmaz diyemeyiz. Kistler ise her yaş grubunda olabilir. Yani ezbere teşhis koymak mümkün değil. Kızınızın regl düzensizliği için de, ihtiyaç duyduğunda alacağı ağrı kesici için de ihtiyacınız olan şey belli; jinekolojik muayene. Hep söylerim hastalarıma; kızlarınız ergenliğe girdiğinde tutun ellerinden getirin, konuşalım, değişikliklerden söz edelim, muayene edelim. Kadın olmak gerçekten güzel. Meşakkatli ama güzel. Kızlarımızın jinekolojik muayene bilincinin oluşması da bedenleriyle tanışmaları ve barışmaları da ikinci bahara kalmamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder