Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Genç kızları bilinçlendirmek
HABERİ PAYLAŞ

Genç kızları bilinçlendirmek

Annelik delilik, evet. Ama en çok da akıllılık. Akıl etmek, hissetmek ve harekete geçmek. Çocuklarımızın ileride sağlıklı ilişkiler içinde olması, evlerimizden onlara yansıyan bilinçle kesinlikle ilişkili. Umarım yolunuza ışık olabilirim.

KIZIM SANIRIM CİNSEL BASKI YÜZÜNDEN NİŞANLISINDAN AYRILDI, KARIŞMALI MIYIM?

SORU: Hocam, kızım nişanlısından ayrıldı ve ben bunda cinsel açıdan baskı görmesinin etkili olduğunu tahmin ediyorum. Bu yönde birtakım işaretler fark etmiştim. Dahil olmalı mıyım, işin aslını öğrenmeye çalışmalı mıyım, bilmiyorum. Neticede eşi olacak kişi ve belki bir dönüş yolu vardır. Yuvalar da kolay kurulmuyor. Yanılıyor muyum?

Haberin Devamı

CEVAP: Yuvalar ne kadar kolay kuruluyor bilemem ama bir çocuk kolay yetişmiyor. İster cinsel konuda ister sosyal konuda olsun, çocuklarımızın baskı gördükleri yerde durmamaları bizi sevindirmeli. Zira bırakın sevgiliyi, nişanlıyı, eşlerimiz bile bize cinsel açıdan baskı yapma hakkına sahip değiller. Elbette evlilik, sağlıklı cinsel ilişkiyi de içinde büyük bir önem ve ağırlıkla barındırır. Ancak sağlıklı demek, iki kişinin de mutlu ve memnun olmasıdır. Kızınız, rahatsız olduğu şeyler yaşadıysa ve hislerini tarttığında o ilişkide kalmak istemediyse bir bildiği vardır diye düşünüyorum. Erkek ya da kadın, herkes her şeyi isteme hakkına sahiptir ancak bununla birlikte herkesin tercihleri, fikirleri saygıyı hak eder. Herkesin evet ya da hayır deme hakkı da vardır. Hazır olmayan birine baskı yapılmasını onaylamam. Dolayısıyla müdahil olmak yerine, kızınızın muhakemesine saygı gösterin. Henüz çok genç. Ama eski nişanlısıyla ama başkasıyla, sağlıklı bir ilişkiyi kendisi isterse kuracaktır. Müdahale etmeyin ama elbette onunla konuşabilir, destek olabilirsiniz diye düşünüyorum.

KAYGI MI GERÇEK Mİ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM?

SORU: 19 yaşındaki kızım, küçükken uğradığı taciz neticesinde vajinismus olduğunu düşünüyor. Tacizi adli mercilere bildirmiş ve kişinin ceza almasını sağlamıştık. Ancak sonrasında psikolojik destek almadı kızım. Ve bunca yıldır da iyi olduğunu düşünüyorduk ama şu anda kendini iyi hissetmiyor ve bence vajinismusum diyor. Hayatında kimse yok. Bu yalnızca bir kaygı olabilir mi, nasıl yol alabiliriz?

Haberin Devamı

CEVAP: Psikolojik destek almak için asla geç değildir. Hemen başlayabilirsiniz. Ebeveynleri olarak çocuğunuzun sözüne itimat ettiğiniz ve haklarını hukuk önünde aradığınız, yanında olduğunuz için de teşekkür ederim size. Şimdi de gerekenleri yapacağınızdan hiç şüphem yok. Kızınızın duyduğu şey kaygı da olabilir, gerçek de. Hangisiyse de çözülür. Hiç merak etmeyin. Bilinçli bir kız çocuğu, bilinçli ebeveynler; üstesinden gelemeyeceğiniz şey yok. Yeter ki doğru uzmanla buluşun.

NASIL KONUŞMAM GEREKTİĞİNİ BİLMİYORUM

SORU: Hocam, ben çok kaygılı bir anneyim ve kızım 17 yaşında. Yurt dışında yaşıyoruz ve burada cinsellik yaşı ülkemizden düşük. Ergenliğe girişinde sizin verdiğiniz bilgilerle çok güzel iletişim kurmuştum ancak şimdi onunla nasıl konuşacağımı bilmiyorum. Verilmesi gereken temel bilgilerden mi başlamak gerek? Kendisini korumasını mı öğütlemeliyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Psikolog arkadaşlarım size çok daha detaylı ve aydınlatıcı bilgiler vereceklerdir. Ancak ben de branşıma dair temel bilgilendirme yapayım. Önceliğim bir kadın olarak ‘hayır’ deme hakkından da haberdar olması. Yani cinsellik; herkes yaşıyor diye mecbur hissederek yaşandığında değil, hazır olunduğunda, doğru kişiyle olduğuna inanıldığında yaşanırsa ve sağlığı gözetecek tüm koşullar oluşturulduğunda sağlıklı bir zemine oturur. Kızlarımıza da oğullarımıza da bunu anlatmalıyız. Korunma yöntemlerini artılarıyla, eksileriyle bilmeliler ve jinekolojik/ ürolojik muayeneden geçmeliler. Ergenliğe girişte ve devamında bunun rutine oturtulmasını çok önemsiyorum. Ayrıca kaynak kitaplardan da faydalanabilirsiniz. Kızınıza armağan edebilirsiniz. Kaygılarınızı baskı oluşturacak düzeye getirmeden, kontrollü bir yakınlık kurarak eminim kızınıza destek olabilirsiniz. Çalışmalarını sürdürdüğüm bir kitap da yolda. Bu vesileyle müjdesini vermiş olayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder