Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Genital bölgemizde neler oluyor?
HABERİ PAYLAŞ

Genital bölgemizde neler oluyor?

Neler olmuyor ki? Elbette insan, saç telinden ayak tırnağına kadar çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Bazıları kolay, bazıları zor yoldan tedavi edilebiliyor. Kimisi ise zamana bırakılabiliyor, bedenin kendisine. Ama bu karar da doktorla birlikte alınıyor elbette. Peki genital bölgenizde olup bitenler hakkında neler biliyorsunuz?

SANKİ YARAMA TUZ BASIYORLAR

SORU: Hocam, genital bölgemde 4 aydır çok ciddi bir yanma ve batma hissi var. Hafiflediği tek bir pozisyon bile yok. Hatta bazen o kadar şiddetli hissediyorum ki açık yarama tuz basıyorlar sanki. Tüm tetkikler yapıldı; enfeksiyon, mantar, tahriş hiçbir şey yok. Dıştan da görünen bir şey yok. Psikolojik diyorlar ama değil. Ne yapabilirim, bilmiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Vulvodini dediğimiz bir rahatsızlık vardır. Vulvada tam da tarif ettiğiniz gibi bir hisse neden olur ve gerçekten yaşam kalitesini düşüren, baş etmesi zor bir sorundur. Genital bölge sinirlerinin şişmesi ya da yaralanması, pelvik kas spazmları, hormonal bozukluklar, sık antibiyotik kullanımının yan etkisi, kimyasal alerjisi vulvodininin nedenlerindendir. Ama daha da önemli nedenleri olabiliyor. Öncelikle ailenizde vulvodini geçiren var mı onu sorguluyor ve cinsel geçmişinizi ele alıyoruz. Geçirilmiş ameliyatlar, mantarlar, cinsel taciz ve travma geçmişi, genetik geçiş gibi çeşitli kriterler sorguluyoruz. Terapi, ilaç, fizik tedavi, östrojen takviyesi ve nadir de olsa ameliyatla çözülebiliyor. Lütfen ikinci bir hekimle bu olasılık üstüne görüşün.

KÖTÜ BİR NEDENİ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 1 aydır genital bölgemin girişinde şişlik, ağrı ve kızarıklık var. Evliyim ve düzenli cinsel hayatımız var. Aslında bir sorunum yok. Ama bu şişliğin kötü bir nedeni olmasından korkuyorum.

CEVAP: Aklıma ilk gelen bartholin kisti. Cinsel ilişki esnasında vajinada gereken kayganlığı sağlayan salgının üretimini yapan ve vajinanın girişinde her iki yanda bulunan salgı bezlerine bartholin bezleri diyoruz. Ergenlik itibarıyla cinsel uyarılmalarımız başlıyor ve bartholinler de aktive oluyor. Bartholin bezlerinin kanalları tıkanır ve içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelirse bu kiste dönüşür. Enfekte olup apse yapabilen bu kistlerin tedavi edilmesi şarttır. Kendiliğinden geçmesini beklemeyiz. Antibiyotik tedavisiyle çözülebildiği gibi bazen cerrahi drenaj da gerekebilir. Ama en önemlisi şu; doktordan ya da çıkabilecek kötü şeylerden değil, ihmalden korkmalıyız. İhmal etmediğimiz sorunlarla başa çıkabiliriz.

Haberin Devamı

KENDİ KENDIMI TEDAVİ EDIYORUM

SORU: Genital bölgemde çok sık siğil çıkıyor. Artık doktora gitmekten bile vazgeçtim. İlaç aldım, çıktıkça kullanıp sağaltıyorum. Geçenlerde siğili çok partnerli erkeklerin eşlerine taşıdığını okudum fakat ben bekarım. Nasıl kapmış olabilirim?

CEVAP: Siğil, HPV virüsü kaynaklı bir lezyondur ve birden çok çeşidi vardır. En çok gördüğümüz bulaşma yolu cinsel birlikteliktir. Sadece deri yani ten temasıyla da kapabilirsiniz. Derinin üst katmanı olan normal epitelyal bariyerin hasar alması siğil oluşumunu hızlandırır. Ancak burada takıldığım nokta şu; her siğilin aynı derecede zararsız olduğundan nasıl emin oluyor da kendinizi tedavi ediyorsunuz? Tedaviniz kesinlikle doktorunuz tarafından düzenlenmeli. Sık tekrarlanması, başlı başına bir inceleme gerektiriyor.

Haberin Devamı

YANLIŞ MI TEMİZLİYORUM?

SORU: Hijyen konusunda takıntılı biriyim. Ama yine de mikrop mu kapıyorum anlamıyorum. Genital bölgemde genelde kızarıklık ve kabarma oluyor. Mantar olmadığından emin oldum doktora giderek. Ama geçse de tekrarlıyor. Ben genelde sabunla yıkarım. Acaba temizleme şeklim mi hoyrat? Doğru temizleme nasıldır?

CEVAP: Hoyrat temizlemeyelim elbette. Genital bölgemiz hassastır. Ama herkes için genel olarak temizleme nasıl olmalıdır, açıklık getirelim. Sabun kullanmanız gerekmez ama temizlik hissine ancak öyle varıyorsanız hekim tavsiyesiyle hipoalerjenik jeller kullanmanızı önerebilirim. Fakat birincil tercihimiz, suyla temizlemektir. Çünkü jeller de bölgenin florasını bozabiliyor. Yani yararlı mikroorganizmaları da öldürerek savunma duvarını kırıyorlar. Sizinki gibi alerjik görünen reaksiyonlarda; mantar enfeksiyon ihtimali elenmeli, pamuklu iç çamaşırları kullanıldığından emin olunmalı, günlük ped kullanılmamalı, regl döneminde pedler kısa aralıklarla değiştirilmeli ve yeme içme konusuna, strese dikkat edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder