Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Genital bölgesnin günahı ne?
HABERİ PAYLAŞ

Genital bölgesnin günahı ne?

KAŞINTI SÜREKLİ ARTIYOR VE YER YER BEYAZLIKLAR VAR

SORU: Canım hocam, genital bölgemde kaşıntı ve yer yer beyazlıklar mevcut. Kabarıklık değil hatta cildim sönmüş gibi bir görüntü. Minik kırışıklıklar gibi. Ama kaşıntı sürekli artıyor. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP: Bağışıklık sistemimiz ve organlarımız arasındaki bağın zayıflamasından doğan bir cilt hastalığı var; liken sklerozis. İlk şüphem bu yönde. Çünkü kaşıntı ve deride yer yer beyazlamalar ve hatta idrarda ya da ilişkide yanmayla kendini gösterir. Mutlaka muayene olmalısınız. Kendi kendine geçmesini beklemeyin lütfen. Sadece en kötü olasılıklardan biri olarak bahsediyorum, korkmayın; deri kanseri gelişme olasılığını da elemek isteriz. Dolayısıyla biyopsi yapılabilir. Tedavinizi bir an önce başlatmak için doktorunuza başvurun.

Haberin Devamı

Genital bölgesnin günahı ne

EPİLASYON SONRASI ET BENİ OLUŞTU

SORU: Hocam, genital bölgem çok pürüzsüzdü. Epilasyon yaptırdım iki kez. Ancak tam sonuç alabildim. Ve epilasyon yaptırdıktan sonra genital bölgemde 2-3 tane et beni oluştu. Onunla ilgisi olabilir mi? Ve bir zararı var mıdır? Ensemde oluştuğunda doktor hiçbir zararı olmadığını söylemişti de.

CEVAP: Eminim doktor muayene ettikten sonra bu kanıya varmıştı. Yine öyle olmalı. Et beni örneklerinde HPV DNA’sı tespit edilmesi olasılığı yüksektir. HPV de siğil ve rahim kanserinin tehlike çanıdır biliyorsunuz. Dolayısıyla mutlaka muayene olmalısınız. Epilasyonla ilgisi olup olmadığını söylemem mümkün değil ancak epilasyonda, ağdada, jilette hepsinde dikkat etmemiz gereken hijyen kuralları var. Bunlara uymak bizi bulaştan korur. Ortak kaplar, bıçaklar, örtüler kullanmamalıyız mesela. Epilasyon işlemini yapan kişinin de yapılan ortamın da kişiye özel hijyenik önlemleri almış olması gerekir. Kaygılanmayın ve muayene olun. Umarım her şey yolundadır ve verdiğim bilgiler ilerisi için de size ışık tutar. HPV aşısını hatırlatmama bilmem hâlâ gerek var mı?

Genital bölgesnin günahı ne

ÇOK CİDDİ AKINTI SORUNUM VAR

SORU: Hocam, benim çok ciddi bir akıntı sorunum var hem de kokulu. Rengi sarımtrak ve kıvamı koyu. Öyle ki günlük pedin yetmediği ve normal ped kullandığım zamanlar oluyor. Sizce bir zararı var mıdır?

Haberin Devamı

CEVAP: Zarar, yalnızca kötü hastalık anlamına gelmemeli. Yaşam kalitenizi düşüren bütün sorunlar ilgiye muhtaçtır. Regl başında ve sonunda görülen, sağlıklı ve zararsız akıntılar vardır ancak yine bundan emin olmak adına da muayene olunmalıdır. Şeffaf olan ve kokusu rahatsız edici olmayan akıntılardan pek korkmayız. Ama sarımsı, sürekli ve koyu akıntı; geçmeyen tekrarlayan bir enfeksiyonun işaretçisi olabilir. Bir an önce muayene olun lütfen. Bu kadar fazla akıntınız olması tabii ki normal değil. Tedaviniz düzenlensin ve hijyenik pedleri ayda bir periyodunuzda kullanın.

Genital bölgesnin günahı ne

İSTEDİĞİM HALDE SMEAR YAPILMADI 1 YIL BEKLEMEM GEREKİYORMUŞ

SORU: Hocam, ben 7 aylık evliyim ve evlendikten sonra ilişkim oldu. Bir enfeksiyon atlattım ve antibiyotikle tedavi edildim. Şu an temiz. Ama adetime daha zaman olduğu halde kahverengi akıntım var ve yapısı koyu. HPV ihtimali yok dendi ve smear istediğim halde yapılmadı. 1 sene beklemem gerekiyormuş. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Aktif cinsel yaşamın 6’ncı ayı itibarıyla pap smear testi yaparım ben. Beklemeniz gerekmez. Olasılıkları eleyelim derim tabii ki. Ayrıca akıntınızın sebebini anlamak için vajinal kültür antibiogram testi de yapılabilir. Korkmayın, tedbir iyidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder