Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Genital sağlığa ayna tutmak
HABERİ PAYLAŞ

Genital sağlığa ayna tutmak

Meme kanseriyle mücadelede ve erken teşhis konusunda epey bilinçlendik. Elle kendi kendimizi muayene etmeyi öğrenmemiz, bu konuda bir çığır açtı. Gördüğünüz gibi, ileri tıbbi teknikler kadar önemli ama basit bir dokunuş hatta bakışla ömrümüzü uzatabiliyoruz. Size genital bölge anomalileri için sürekli anlattığım aynalı muayene de aynı şekilde önemli. Onunla da çok kısa sürede çok yol kat ettik. Ayna yardımıyla bakarak, tanıyarak ve dokunarak, olası sağlık sorunlarınızın ucunu görebilirsiniz. Peki bu ne için gerekli? Elinize gelen bir kitleden, gözünüze görünen bir farklılıktan haberdar olup hiç olmamış gibi yapmanız için değil, derhal bir hekime başvurmanız için gerekli. İhmal etmiyorsunuz değil mi? Işık tutacak sorularla, yanıtlarla devam edelim.

Haberin Devamı

Genital sağlığa ayna tutmak

TOP GİBİ ŞİŞKİNLİK VAR

SORU: Hocam, makatta elime gelen neredeyse top gibi bir şişkinlik var. Zaman zaman ebatını farklı hissediyorum. Ne olabilir, korkmalı mıyım?

CEVAP: Korkmamalı ama tedbirli olmalısınız. Sağlık bu, şakaya gelmez. Bir saatinizi ayırıp bir doktor muayenesine gitmelisiniz en ufak şüphede. Kaldı ki makatta elinize gelen bir şişkinlik, bir hekim tarafından görülmelidir. Bağırsak sarkması da rahim sarkması da idrar torbası sarkması da olası. En ufak ihtimalle bölgede oluşmuş kistler olabilir. Ancak tahminle değil, muayene ve tetkikle ilerlemeliyiz. Büyüyorsa da sabit kalıyorsa da hekiminizin yakından görmesi önemli.

KEGEL EGZERSİZİ İŞE YARAR MI?

SORU: Kegel egzersizinin rahim sarkmasına faydası olur mu? Bende rahim sarkması var ancak ameliyat olmaktan çok korkuyorum. Muayenemi bile çok zor oldum. Jinekolog fobim var.

CEVAP: Biz jinekologlar bir de diş hekimleri, hiç hak etmediğimiz halde fobiniz oluverdik. Şaka bir yana; iyi iletişim kurabildiğiniz bir hekim bulursanız fobinizi yenersiniz. Rahim sarkmanız varsa ve hekiminiz ameliyat önermediyse çok ilerlememiş demektir. Ancak ameliyat önerdiyse ve siz çok korkuyorsanız bu nedenle yanaşmıyorsanız, bir başka hekimden daha fikir alın. Yine ameliyat denirse vakit kaybetmeden olun. Hekiminiz ameliyatı gerekli görmediyse, çok ilerlemediyse kegel egzersizinin faydası olur. Bu egzersizleri yapın ama ona güvenip kontrollerinizi aksatmayın. Çünkü ilerleyip ilerlemediğini bilemezsiniz. Kegel de sonsuza dek çözüm sunan bir pratik değildir.

Haberin Devamı

AMELİYAT OLDUM AMA DÜZELMEDİ

SORU: İstmosel için daha önce hem laparoskopi hem de histeroskopi geçirdim. Ama düzelmedi. Rahmimin alınmasından korkuyorum. Başka bir çözüm var mı?

CEVAP: Aklıma iki seçenek geliyor; birincisi şikayetlerinizin başka bir sebebi olabileceği, ikincisiyse ameliyatınızın başarılı olmaması. Eğer rahminizin alınması önerildiyse hakem bir hekimden görüş alabilirsiniz. Açıkçası istmosel için rahim almayı şu ana dek tercih etmedim ve kolay kolay da etmem. Bu, tedavisi olan bir sağlık sorunu. Bilmeyenler için de ekleyeyim; istmosel sezaryen doğum sonrası, kesi yerinin tam iyileşmemesi, rahim boşluğunun bulunduğu iç duvarda bir cep oluşması halidir. Bir deformasyon biçimidir ve sonraki gebelikleri olumsuz etkileyebileceği için tedaviden sonuç almak önemlidir.

Haberin Devamı

Genital sağlığa ayna tutmak

SARKMA VARSA RAHİM ALINIR MI?

SORU: Hocam, genital bölgede sarkma varsa rahmin alınması şart mı?

CEVAP: Bilmeyenler için pelvik sarkmadan bahsedelim. Rahmin, mesane yani idrar torbası ve rektumu kapsayan bölgenin yani kadın üreme alanının, onları çevreleyerek tutan doku ve kasların zayıflamasıyla aşağı doğru inerek vajinadan sarkmasıdır. Kesinlikle müdahale gerektirir. Farklı ameliyat teknikleriyle rahmi almadan, sarkan organları yukarıya asmak da mümkün. Tecrübe gerektiren ameliyat çeşitlerindendir. Rahminiz öyle ha deyince alınmaz. Rahim alınması yönünde bir karar verildiyse ikinci bir fikir almanız önemli. Gerekiyorsa elbette alınabilir, yaşamınız rahminizin varlığına bağlı değil. Ancak yine de çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için başvurduğumuz son çare.

BASKI VE SIKIŞMIŞLIK HİSSİ

SORU: Hocam, genital bölgeme aynayla baktığımda dışarıdan gördüğüm bir sarkma yok ama altta hep baskı ve sıkışmışlık hissi var. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP: Büyük ihtimalle idrar torbanızda sarkma var ama içeriden. Dışarıya kadar çıkmadığı için göremiyorsunuz. Ancak bu yine de bir tahmin. Ve hayatımız bir kumar olmadığı için risk almıyor ve koşarak gidip muayene oluyoruz, öyle değil mi? Beni takip eden, kadın sağlığını benimle birlikte sindiren herkes çatalla barışıp muayene rutinine giriyor diye düşünüyorum. Beni yanıltmayın olur mu canlarım?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder