Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hak, hukuk ve kadın
HABERİ PAYLAŞ

Hak, hukuk ve kadın

Yıllardır evliliklerle ilgili hukuki sorunlar ve haklarla ilgili sayısız soru aldım. Elbette alanımın dışında olmaları nedeniyle haddimi aşmadan, doğru biçimde yönlendirmeye çalışıyorum. Her şeyden önce bir kadın olarak, kadınların ekonomik olarak sindirilmesinin önüne geçecek tüm düzenlemelerin dostuyum. Erkeklerin kendilerinden ‘ömür boyu nafaka mahkumları’ diye bahsetmeleri; nafaka konusunu mağdur kadınları da etkileyecek biçimde vurgulayarak içini boşaltmalarının karşısında duruyorum. Çünkü burada yer alanların dışında aklınıza hayalinize gelmeyecek nice baskı ve mağduriyet hikayesi var. Ne olur yakınınızdaki kadınların bir avukata ulaşması için destek olun.

Haberin Devamı

İHANETE ARTIK SESSİZ KALMADIĞIM İÇİN EŞİM MALLARIMIZI ELDEN ÇIKARMAYA BAŞLADI

SORU: Hocam, ben 12 yıldır aldatılıyorum. Önceleri görmezden geldim ya da affettim ama çocuklarım büyüyor ve ben de kendi değerimi anlıyorum belki. Susamıyorum artık. Ne zaman ki ben tepki göstermeye başladım ve uzaklaştım, eşim mal varlığımızı belli etmeden elden çıkarmaya başladı. Kuzenlerinin, kardeşlerinin adına geçirdiği evler olduğunu öğrendim. Boşanmaya kalkarsam beni çocuklarımla ortada bırakır. Ne yapacağımı bilemiyorum.

CEVAP: Medeni kanun, boşanmaya kalkan kadınları ortada bırakmayacak şekilde düzenlenmiş. Hele de varlıklı insanlar için bu risk hukuki olarak yok. Mal paylaşımı çok belirgin biçimde çizilmiş. Ancak insanlarımız kötü. Kendilerine yıllarca eş ve çocuklarına yıllarca anne olmuş kadınları, dolandırmaya kalkan erkekler var. Evet bu dolandırıcılık. Mutlaka bir avukata danışın. Gerekirse birinden borç alın ve bu yola girin. Evlilik birliği içinde edinilmiş mevcut mallar üzerindeki haklarınızı korumak için şerh koydurarak çözüme gidilebileceğini düşünüyorum ancak bu konunun uzmanı değilim. Gizli satışlar, elden mal çıkarmalar vs. tespit edilebilen ve tedbir alınabilen şeyler. İyi bir avukat haklarınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ve tabii ki çok değerlisiniz. Hiçbir kadın aldatılmayı hak etmez. Lütfen değerinize ve haklarınıza sahip çıkın.

Haberin Devamı

EŞİM BOŞANMAK İÇİN BABAMDAN KALAN EVLERİN VE PARANIN YARISINI İSTİYOR

SORU: Hocam, ben 9 yıldır çalışıp eşime bakıyorum. Hiçbir işte dikiş tutturamadı, herkesle kavga edip ayrıldı, işi ağır buldu istifa etti. Hep destek oldum. Ancak artık kullanıldığımı hissediyorum ve müşterek bir hayat istiyorum, tüm sorumluluklarıyla. Babamdan kalma evimiz, arabamız, yazlığımız, dolar ve TL hesaplarımız var. Ancak hiçbir katkısı bulunmuyor. Boşanmak istiyorum ve mallarımın yarısını üzerine geçirirsem kabul edeceğini söylüyor. Zaten evlilikte edinilmiş mallar eşit bölünüyormuş. Bana hayatında tek bir ekmek tek bir çiçek almamış birine neden çalışıp kazandıklarımı vereyim, anlamıyorum. Başka yolu yok mu bunun?

CEVAP: Evlilikte edinilmiş mallarla ilgili bölünmesi yönünde bir uygulama var ama bildiğim kadarıyla miras yoluyla edinilmiş mallarınız bunun dışında bırakılabiliyor. Mutlaka iyi bir avukata başvurun. Evliliğinizin tüm hallerini anlattığınızda size yardımcı olacağından eminim. Ayrıca tıpkı hakem hekim görüşü alır gibi avukatlardan da ikinci bir görüş alınması gerektiğini düşünüyorum. Bakış açıları arasındaki farkları minimuma indirmek ve haklarınızı korumak adına tüm yolları denemek için. Uzmanlığımın dışında bir konu bu evet ama aynı zamanda evlilik ve çift terapilerinde bu malların paylaşımı nedeniyle şartları zorlayan çokça da çift gördüm. Yani ne ilksiniz, ne de son.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder