Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamile kalmak ya da kalmamak
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmak ya da kalmamak

Hamile kalmak isteyen kadınların soruları öyle çok ve çeşitli ki... Hamile kalmak istemeyenlerinki de öyle. Burada anahtarımız ne biliyor musunuz; adet takvimimize hakim olmak, yumurtlama dönemimizi bilmek, doğru korunma yöntemini doğru biçimde kullanmak ve doğru zamanda bırakmak. Olmazsa olmazımızı zaten öğrendiniz artık; jinekolojik muayene.

TEK DEFALIK KANAMA OLDU

SORU: Hocam, adetimin bittiği gün ilişkiye girdim. Bundan 4 gün sonra da yoğun kahverengiye yakın ve tek defalık bir kanamam oldu. Hamile kalmış olabilir miyim? Adetten hemen sonra hamile kalınmadığı için korunmamıştık.

Haberin Devamı

CEVAP: Hamile kalmak isteyenler için yumurtlama dönemini baz alarak hamile kalmaya çalışmak doğru bir adım. Son adet tarihinizden itibaren saydığınızda 14. gün normalde yumurtlama döneminiz fakat yumurtlama dönemi 2-3 gün önce 2-3 gün sonra olabilir. Hamile kalmak istemiyorsak yumurtlama dönemimizi baz alarak korunmamak doğru bir hareket değil yani. Eczanelerden alınan erken gebelik testiyle, ilişkiden 14 gün sonra sonuç alabilirsiniz. Tercihim iki kez test yapmanız ve kan testiyle de desteklemeniz.

HAMİLEYKEN ADET GÖRÜLÜR MÜ?

SORU: Hocam, gebelik istiyorum ve korunmuyoruz. Folik asite de başladım. Birlikte olduktan 10 gün sonra adet olmam gerekirdi normal takvimime göre ama ben 4 gün sonra oldum ve sadece 2 gün sürdü. Normalde adetim 5 gün sürer. Acaba hamile kalmış olabilir miyim? Hamileyken de adet mümkün mü?

CEVAP: Olabilir tabii. Üstüne adet görmek dediğimiz şey, hamilelik oluşunca da kanayabilirsiniz demek ve evet mümkün. Yerleşme kanaması da diyoruz. Normalde akıntı şeklinde olduğu için her zaman fark edilmez. Ancak bazen böyle adetle aynı biçimde seyreder. Ancak testle öğrenebilirsiniz gerçeği. Ve umarım gönlünüzden geçtiği gibidir. Ama gebelik olmayabilir de. Mutlaka bir hekim bunun tespitini yapmalı.

KOL ALTI İMPLANTI TAKTIRDIM

SORU: Hocam, ben kol altı implantı taktırdım korunmak için. Ama adetim düzensizleşti. Buna kadar çok düzenliydi. Dokunmuş olabilir mi?

CEVAP: Bilmeyenler için söyleyelim; kol altına takılan ufak bir implantla gebelikten korunabilirsiniz. 3 yıl etkili olduğu için son derece pratik bir yöntem. İşlem 10 dakika kadar sürüyor ve korkulacak bir şey yok. Emzirenler de kullanabiliyor. Adet düzensizliği yapabilir, özellikle de ilk 3 ay. Sonra düzeleceğini düşünüyorum. Ancak hep böyle giderse muayene olun ki içiniz rahat etsin, bütün olasılıklara bakılsın.

Haberin Devamı

PCOS’LUYUM YUMURTLAMA DÖNEMİMİ NASIL HESAPLARIM?

SORU: Hocam, PCOS (polikistik over sendromu) hastasıyım ve bazen 3 ayda bir bazen de 4 ayda bir adet görüyorum. Hamile kalmak istiyorum ama yumurtlama dönemimi nasıl hesaplayacağımı bilmiyorum. Benim durumumdaki hastalar yumurtlama dönemlerini nasıl öğrenebilirler?

CEVAP: Doktora giderek. Çünkü PCOS’ta gebe kalmak istiyorsanız zaten doktor bir gebelik tedavisi düzenlemeli. Hiç gitmediğinizi var sayarak söylüyorum; muayene olmalısınız. Ayrıca yumurtlama var mı, doktorunuz buna bakmalı. Bazı şeyleri evde çözemeyeceğimizi anlamalıyız. Vücut ısınız, vajinal sekresyonunuz yumurtlama için mihmandar olabilir ama net bilgi ancak muayene ile bulunabilir.

Haberin Devamı

ERTESİ GÜN HAPI KORUMUYOR MU?

SORU: Hocam, ben ilk hamileliğimde ertesi gün hapı kullanmama rağmen hamile kaldım. Şimdi yine ertesi gün hapı kullandım ve adetim gecikti. Haptan dolayı gecikmiş olabilir mi, yoksa yine ertesi gün hapı korumadığı için mi hamile kaldım?

CEVAP: Öncelikle ertesi gün hapı kullanım sıklığınız yılda 3’ü geçmesin ve bu da gerçekten zaruri durumlarda olsun. Düzenli bir korunma yönteminiz olmalı. Bu bir korunma yöntemi değildir çünkü. İkincisi ertesi gün hapı, yüzde yüz gebelikten koruma vaat etmez, olasılığı epey düşürür. Ve ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olur. 72 saati geçtikten sonra etkisi yok denecek kadar azdır hatta. Bazı kadınlarda bir sonraki adetin gününü ve yoğunluğunu değiştirebiliyor, bu da bir olasılık. Ama en doğrusu testle sonuç almak. Hamilelik de mümkün yani.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder