Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamilelikte başımıza gelenler
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte başımıza gelenler

Hamilelik, genelde 38-42 hafta tamamlanır ve anneyle bebeğin sağlıklı, mutlu buluşması gerçekleşir. Ancak bu sürenin kendine has bazı zorlukları da vardır. Herkeste farklı yaşanmakla birlikte, takip gerektiren, ihmal edilmemesi gereken sorunları ya da uygulamaları vardır. Hamileliğinizde doktorunuz; anneniz, kayınvalideniz, komşunuz, arkadaşınız değildir, bunu unutmayın. Doktorunuz, doktorunuzdur ve onu rehber kabul etmelisiniz.

ŞEKER YÜKLEMESİ ZARARLI MI?

SORU: Hocam, hamileyim ve çok mutluyum. Ama bu şeker yüklemesi konusunda kafamı karıştırıyorlar. Çok zararlı olduğunu söyleyenler var. Sizce yaptırılmalı mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Ben kendim bir anne olarak iki çocuğumda da yaptırdım, hekim olarak da gebeliğini takip ettiğim hastalarıma yaptırmalarını öneriyorum. Şeker yüklemesinin anneye ve bebeğe zararlı olduğunu ortaya koymuş herhangi bir bilimsel çalışma ve veri yok. Zaten alınan miktar da normalde şeker tüketen birinin tolere edebildiği bir miktar. Hayatında hiç şeker tüketmemiş biri tereddüt ederse anlayayım diyeceğim ama şahsen ben öyle biriyle karşılaşmadım. Bu testi isteme nedenimizden bahsedeyim; hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek gestasyonel diyabeti tespit etmek isteriz. Yani gebelik şekeri. Çünkü annenin de bebeğin de sağlığını riske eden bir sorundur ve bilinmesi gerekir. Ayrıca yenidoğanda kan şekeri düşüklüğü ve sarılık riski artmasın diye de önemlidir bu yükleme. Hiç unutmuyorum bir hastamın eşi, “Bir şey çıkmadı, boşuna yaptırdık” demişti. Sağlık sigortasına para verip hastalanmadığına üzülmek gibi bir şey bu. Dua edin de bir şey çıkmasın.

DERİMİ YIRTACAK KADAR KAŞINIYORUM

SORU: Hocam, 6 aylık hamileyim ve şimdiye kadar çok rahat bir hamilelik geçirdim. Ama şu an çok ciddi bir kaşıntı sorunuyla karşı karşıyayım. Yara bere, döküntü falan yok. Ama derimi yırtacak kadar kaşınıyorum. Uyuza benzemiyor. Neden olabilir, nasıl durdurabilirim? Bütün ilaçları kullanabilir miyim?

CEVAP: Gebelik haftanız ve döküntü, kızarıklık olmaksızın bu kadar kaşıntı yaşamanız aklıma gebelik kolestazını getiriyor. Yalnızca gebelikte görülen bir kaşınma türü ve nedeni safra yollarının işlevinde bozukluk meydana gelmesidir. Kandaki safra asidi miktarı arttığı için yaşanır. Genelde kaşıntı merhemleri veya üsteroidli merhemler kullanılır. Ayrıca safra asit seviyesini düşürmek için bir tedavi düzenleyebilir doktorunuz. Ve soğuk duşla kan akımını azaltmak da rahatlatıcı etki yapar. Ama en doğrusunu doktorunuz söyleyecektir. Çoğunlukla genetik bir sorundur yani ailenizde benzer bir öykü vardır. Bazen de tüp bebek uygulamasıyla ya da çoğul oluşan gebeliklerde rastlarız. İhmal etmeyin ki karaciğer sağlığınızı riske atmayın. Ayrıca bebeğin sağlık durumunu da stabil tutabilelim.

Haberin Devamı

AYLARDIR KABIZ VE MUTSUZUM

SORU: Hocam, 32 haftalık hamileyim ve hamileliğimin 10. haftasından beri kabızım. Çok zor zamanlar geçirdim ve işimden, normalden çok erken ayrılmak zorunda kaldım. Aldığım kilo 10, yani anormal bir kilo alışım olmadı. Ama artık evden hatta yataktan çıkmak istemeyecek kadar şiş ve mutsuzum. Bunun için ne denedimse olmadı. Ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Kabızlık normalde bile zorken hamilelikte bu kadar uzun süre sizi ne kadar zorladığını tahmin edebiliyorum. Kabızlık, gaz sancıları ve hemoroit sorunları, hormonal değişimlere ve reçete edilen demir ile vitamin ilaçlarına bağlı olarak da yaşanabiliyor. Ayrıca hamileliğin ilerlemesiyle birlikte ağırlaşan ve büyüyen rahmin, kalın bağırsağa ve pelviste bulunan toplardamarlara baskı yapması da epey etkiliyor. Denediğiniz şeyleri bilmiyorum. Bol su ve lifli gıdalarla beslenmenizi düzenleyin. Hareketsiz kalmayın, hareket etmek önemli. Ama en önemlisi doktora gidin ve başta kullandığınız vitaminler olmak üzere her şeyi gözden geçirsin. Bir tedavi düzenleyecek, önerilerde bulunacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder