Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamilelikte cinsel ilişki
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte cinsel ilişki

Hamilelik, lohusalık ve ilk 1 yıllık dönemin cinsel hayatınıza dair çeşitli çetrefiller barındırdığı doğru. Ancak bu, erkeklere, paşa gönüllerini yaban ellerde eğleme hakkı da vermiyor, iki agucuk yapıp sevdikten sonra köşeye çekilme hakkı da. Sevişebilir ya da sevişemezsiniz; bu hayatınızın dönüm noktasıdır ve sorumlulukları bölüşmek bir zorunluluktur; onlara bırakılacak bir tercih değil. Seks de bu işin bir parçası, iyi birer yol arkadaşı olmak da.

BEBEĞİM KOLİK, GECE UYKULARIM BİTTİ CİNSEL İSTEĞİM YOK, EŞİM TRİP ATIYOR

Haberin Devamı

SORU: Hocam, ben 5 ay önce doğum yaptım ve kolik bir bebeğim var. Gece uykularım bitti, gündüz en fazla 2 saat uyuyabiliyorum. Çünkü bir yandan evin işleri var. Eşim çalıştığı için onu rahat ettirmeye çalışıyorum. Ayrı odada uyuyor, sabah erken kalkıp işe gideceği için. Hiçbir şeyini eksik etmiyorum. Ama cinsel isteğim yok ve zaten vaktim de halim de yok. Ancak artık trip atıyor ve “kadınlar böyle böyle aldatılıyor” demek ki diye şaka yapıyor. Erkeklerin kullandığı hap gibi kullanabileceğim bir şey var mı?

CEVAP: Öncelikle dışarıda çalışan biri varsa ve imkanlar da elveriyorsa onun uyumasını sağlamayı anlarım. Ancak bu, anneye destek olabilen biri varsa makuldur. Kolik bir bebekle tek başınıza ilgilenirken babanın fosur fosur uyuması gibi bir gereklilik bulunmuyor. Zira sizin gibi o da dönemsel olarak bu uykusuzluğa dayanabilir. Paslaştığınızda o 8 saat 2 saat uyumak yerine, ikiniz de 4-5 saat uyuyabilirsiniz. Bu bir örnek; sistemi oluşturmak size kalmış. Acaba bu süreci tek başınıza omuzlamanızın ne kadar yıpratıcı olduğunu fark edemeyecek durumda mı? İnsanlık hali ama ben hatırlatmış olmak isterim. Bir de başkalarıyla birlikte olmakla “şaka” yollu tehdit ettiğine göre bu hatırlatmaya ihtiyacı var. Elbette cinsel yaşamınız da normale dönecek, gerekirse de profesyonel destek alın. Ama ilk 6 ay kesin, 1 yıl da yaygın olarak bu aksamayı görürüz zaten. Bir şey kullanmanız gerekmiyor; uyku, beslenme, kendine vakit ayırma konularında destek alırsanız süreç hızlanır. Eşinizle iş bölümü yapın lütfen. Çocuk tek başına yapılmadığına göre diğer paydaş da elini taşın altına daha çok koymalı.

Haberin Devamı

Hamilelikte cinsel ilişki

AŞIRI CİNSEL İSTEK DUYUYORUM AMA BEBEĞE ZARAR VERİRİM DİYE KORKUYORUM

SORU: Hocam, hamileyim ve aşırı cinsel istek duyuyorum, normalde olmadığı kadar. Ama bebeğe zarar veririm diye sevişmekten korkuyorum. Tedirgin olmam normal mi?

CEVAP: Tedirgin olmanız normal ama asla gerekmiyor, rahat olun. Hormonların bazı kadınlarda böyle bir etkisi oluyor. Ayrıca hamilelikte kan akışımız artar ve bu da daha çok bedenimizin alt bölümündedir. Doktorunuz seksi yasaklamadığı sürece, konforunuzu gözeterek devam etmeniz mutluluğunuzu katladığı için iyi bile gelir. Bebeğiniz dünyanın en güvenli haznesinde. Ona zarar vermezsiniz. Aşırılıklardan kaçınmanız ve rutin kontrollerinizi aksatmamanız yeterli. Bir de prezervatif kullanmanızı öneririm, hijyeni korumak ve enfeksiyonlardan kaçınmak için. Eşiniz çok şanslı, bu şansını size kendinizi kraliçe gibi hissettirmek için kullansın derim.

Haberin Devamı

İKİ HAMİLELİĞİMDE DE ALDATILDIM YİNE GEBEYİM AMA ALDIRMAK İSTİYORUM

SORU: Hocam, ben 2 çocuk annesiyim ve iki hamileliğimde de aldatıldım. Aktif cinsel hayatı olan bir çiftiz ve eşim hamileliklerimde bocalıyor. Geçici, tek gecelik şeylerdi, atlattık. Ama yine hamileyim ve eşime söylemeden bitirmeyi düşündüm. Çünkü tekrar aynı şeyi yaşamak istemiyorum. Kürtaja tek başıma gitme şansım hiç mi yok?

CEVAP: Hamileliklerde, doktor bazı risklerden dolayı cinsel perhiz vermediği sürece cinsel hayatınız devam edebilir. Hatta cinsel perhiz durumlarında ise çiftlerin cinsel birleşme olmadan birbirlerini tatmin etmeleri, çeşitli oyunlar oynamaları ve haz almaları mümkün. Ayrıca bebeği birlikte yapınca şartlarını da birlikte göğüslemek gerektiğinden, cinsel açlığını bireysel olarak da doyurabilir. Başka kadınlarla birlikte olmasını haklı gösterebilecek hiçbir şey yok, kusura bakmasın. O bir sağlık sorunu yaşasa ve siz onu aldatsanız aynı anlayışı görür müsünüz? Oysa kadınların da cinsel ihtiyaçları var, tıpkı erkekler gibi. Hamileliğinize gelince; eğer düşündüyseniz ve yeni bir bebek istemiyorsanız eşinizle bunu paylaşın, doğurmamak elbette doğal bir seçenek. Ancak uzlaşamamanız halinde, eşinizin onayı ve imzası olmadan kürtaj yapılamaz. Yapan yerler varsa yasaları çiğnemiş olurlar. Yok bebeği istiyorsanız ve eşinizin ihanetinden korkuyorsanız açık açık konuşun, en başından. Hamileliğinizin mutlu, sağlıklı geçmesi için üstüne düşeni yapsın. Ellerini kullansın mesela! Umarım açıklayıcı olmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder