Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hep beni buluyor
HABERİ PAYLAŞ

Güven, şüphe, tedbir, inanç, baskı... Bunlar o kadar sık ve kolayca iç içe geçiyor ki... Nasıl önüne geçersiniz peki? En kalıcı ve gerçek sonuç, profesyonel destekle alınır. Ama kişisel çabanız elbette çok kıymetli.

Hep beni buluyor

İNSANLAR HİÇBİR ŞEYİ CİDDİYE ALMIYOR HERKES BANA HASTALIK HASTASI DİYOR

SORU: Hocam ben 21 yaşındayım ve herkes bana hastalık hastası diyor. Kistim olduğunu öğrenince çocuğumun olmayacağını düşünüp bunalıma giriyorum, kemik ve kaslarımın güçsüz olduğunu öğrenince kırılmalardan korkup evden çıkamıyorum. Önce bu bana herkesin yaşadığı bir şey gibi geliyordu ama artık anlıyorum ki bu benim mücadele etmem gereken bir sorun. Fakat şu da var; insanlar hiçbir şeyi ciddiye almıyor. Tedbir almanın nesi yanlış? Sizi ablamdan ayırmıyorum. Bana ne tavsiye ederseniz dinlerim.

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle ve mutlaka psikolojik destek almanızı öneririm. Çünkü bu sorunu yaşayan pek çok kişi var ve bu tetiklenmelerle baş etmek, yaşam kalitemiz için önemli. İkincisi ise çözüm odaklı olmaya çabalamanızı öneririm. Kaçmak değil çözmek. Hayatınızda yer etmesi gereken alışkanlık bu olmalı gibi görünüyor. Zira ölmekten korkarak yaşamayı, düşmekten korkarak yürümeyi, sevmekten korkarak konuşmayı terk edemeyiz. Tedbir almak konusuna gelince; evet herkesin kisti var diyerek muayene ihmal edemeyiz, herkes şişman deyip sporu bırakamayız, basit bir şeydir deyip bir anomaliyi göz ardı edemeyiz. Tabii ki doktora gitmeliyiz. Ama bunun sürekli kendini dinlemek seviyesine gelmemesi önemli. İşte bu noktada da uzman yardımı sorunlarınızı çözecek, her şeyin en doğrusunu aktaracak, sizi yönlendirecektir.

EŞİM KIZ BASKETBOL TAKIMI ANTRENÖRÜ ONU ÇOK KISKANIYORUM

SORU: 2 yıllık evliyim ve çok kıskancım. Ama seven kıskanır diye düşünüyorum. Eşim basketbol antrenörü ve kız takımlarını çalıştırıyor. Ben kıskanç olmayayım da kim olsun? Haksız mıyım hocam? Çıktığımız dönemde de bu zaman zaman sorun oluyordu ama şimdi büyük kavgalara dönüştü çünkü eşim çok büyük tepkiler veriyor. Ne yapacağımı şaşırdım çünkü onu seviyorum ve kaybetmekten de korkuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Kıskançlık, abes bir duygu değil ancak suçlayıcı ve yaşam kısıtlayıcı bir hale gelmemeli. Spor eğitmenliği yapan birini kıskandığınızda onun görevini tam yapmasının önüne geçebilirsiniz ya da karşınızda kişi, öğrencilerine farklı yaklaşmakla suçlandığını düşünüp öfkelenebilir, kırılabilir. Argümanınız nedir? Eşinizi, görevini kötüye kullanan bir tutum ve davranış içinde gördünüz mü? Gereksiz fiziksel temasta bulunduğunu mu düşünüyorsunuz, iş dışı yakınlaşmaları mı var? Cevap hayırsa haksızlık ediyorsunuz. Meselenin gereğini yapmasına saygı duymalısınız. O genç kızlar, eşinizin öğrencileri, sporcuları. Çok zorlandığınız bir durumsa destek de alabilirsiniz.

Hep beni buluyor

ÇOK ŞÜPHECİYİM ÇÜNKÜ HAYATIM BOYUNCA HERKESTEN KAZIK YEDİM

SORU: Hocam ben çok şüpheciyim çünkü hayatım boyunca ailem dahil herkesten kazık yedim. İşim, yakınlarıma güvendiğimden battı. Annem, babamı aldatarak boşandı. Babam parasından faydalanmayalım diye mal kaçırdı. Arkadaşlarım beni yıllarca kullandı. Şimdi evlilik çağımdayım ve hiç kimseye güvenemiyorum. Denemeden, bazı sınavlardan geçirmeden kimseyle evlenmem. Ama bunu da sorun ediyorlar. Kendine güvenen neden rahatsız olsun?

Haberin Devamı

CEVAP: Nasıl sınavlardan bahsediyorsunuz? İnsanları çeşitli senaryolar testlere tabi tutmak hoş sayılmaz. Zira size yapılsa sizin de hoşunuza gitmez. Hayatın olağan akışında gözlem yapabilirsiniz. Hayatta hepimiz benzer zorluklar yaşıyoruz ancak bunun bedelini henüz tanıdığımız insanlar ödememeli. Geçmişten dersler çıkarmalıyız evet ama aynı zamanda onu geçmişte de bırakmalıyız. Bir de başınıza sürekli benzer şeyler geliyorsa bu pozisyonda kendinizde de değiştirmek, onarmak isteyeceğiniz şeyler olabilir. Bunu da aklınızda bulundurun derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder