Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hormonlar rayından çıkarsa
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlar rayından çıkarsa

Basit bir jinekolojik muayene, belli başlı bazı tetkikler, doktora kulak vermek, önerilerini dinlemek, tedaviyi aksatmamak... İyi uyku, sağlıklı beslenme, huzur veren rutinler... Hormonlar bazen saçmalayabilir ama onları yola getirmek mümkün.

MEME UCUMDAN SIVI GELİYOR

SORU: Hocam, 21 yaşındayım, bekarım. Reglim düzensiz. Bazen 2 ayda bir oluyorum bazen o da olmuyor. Çok stres yapıyorum. Bir de arada meme ucumdan şeffaf olmayan, beyaza yakın bir sıvı geliyor. Süt olma ihtimali var mı? 2 yıl önce doktora gitmiştim ama çok zayıf olduğum için olduğunu, kilo alırsam düzeleceğini söylemişti. Hâlâ aynı durumdayım.

Haberin Devamı

CEVAP: Canım kadınlar, bir sorun için doktora gittiniz ve aradan zaman geçti. O süre zarfında da sorun çözüme kavuşmadı, biraz geriledi, hiç gerilemedi ya da ilerledi, bu durumda yapılacak şey çok belli; yeniden doktora gidilecek. Hatta hakem doktor görüşü için başka doktora da gidilecek. Hormon testlerinizi görmek şart. Ancak memeden süt geldiğine de bakılırsa prolaktin yüksek çıkacak ve başka değerleriniz de normalin dışında izlenecek. Regl düzensizliği, regl olamamak bunlar hormonlarla ilişkili olabilecek şeylerdir. Hele kıllanma da varsa PCOS’tan yani polikistik over sendromundan şüpheleniriz. Korkulacak bir şey yok, yeter ki sorunu tespit edelim. Kilo konusunda hemfikir olunabilir elbette ancak kendi kendinize mantı yiyerek almanızdan ziyade tetkiklerinize bakarak tedavi başlamak gerek. Lütfen yeniden muayene olun ve tetkiklerinizi yaptırın.

KIZIMDA ERKEK TİPİ KILLANMA VAR

SORU: Hocam, kızım 15 yaşında. Ailede hiçbirimizde olmayan, sert ve koyu renkli kıllanma yaşıyor. Vücudunun neredeyse tüm bölgelerinde. Ve adet de olmadı henüz. 16’ya kadar beklemem önerilmişti. Ama sivilcelenme, kıllanma derken psikolojisi epey bozuk. Ve ergenliğe girmediğini kimseye söylememize izin vermiyor, doktora da gitmiyor.

CEVAP: Gökçen ablasının söyleyeceklerine kulak vereceğinden eminim, lütfen okutun. Bir kadını ve erkeği, sağlıklı mutlu yapan şeylerden biri de hormonal düzenin beklenen seyirde oluşması ve oturmasıdır. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımızı etkiler bu. 15 yaşında regl döngüsünün başlamamış olması ve erkek tipi dediğimiz kıllanmaya, sivilcelerin eşlik etmesi hiç de korkutucu olmayan, rutin bazı taramaları gerektirir ki bu süreci sağlıkla normale dönüştürelim. En kısa zamanda doktora gidiyoruz. Hormonlarımıza, yumurtalıklarımıza, rahmimize, cildimize bakılıyor ve gerekli görülürse başlanacak olan ilaçlar düzenli biçimde alınıyor. Çünkü genç ve hoş bir kadın olarak, hayatı renkli, mutlu, heyecanlı yaşamak yerine yersiz mutsuzlukla kaçırmak için hiçbir sebep yok. Kadın olarak, her şeye rağmen çok güzel ve bu sağlıklı döngüdeki yerin seni bekliyor.

Haberin Devamı

UYUYAMIYORUM, ADETİM KESİLDİ

SORU: Hocam, çok kötü bir dönemde işten çıkarıldım. Nişan atmıştım ve bunalımdaydım. 4 ay oldu hâlâ uyuyamıyorum. Psikolojik tedavi görecek imkanım yok. Ve regl de olamıyorum. Neler denedim, işe yaramadı. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP: Ben de onu soracaktım; neler denediniz? Regl olamayanlar sağdan soldan duydukları şeyleri denememeliler, zira inanılmaz şeyler geldi kulağıma bu konuyla ilgili. Aman ha! Hormonlarımız, stresten çok fazla etkilenir. İçinden geçtiğiniz kötü süreçten etkilenmeniz çok normal. Gönül isterdi ki ülkemizde herkesin bir psikoloğu olsun ama maalesef bu konuda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Yine de devletin sağlık kuruluşlarında, belediyelerin kurduğu birimlerde psikolojik destek hizmeti var. Lütfen araştırın, olur mu? Ve yeni iş, yeni aşk; tüm güzelliklere açık olun. Hayat devam ediyor, sağlıklı olduğunuz sürece her zaman yeniden başlayabilirsiniz. En kısa zamanda doktora gidin ve hormonlarınıza bakılsın, sürecinizi anlatın. Doktorunuz uygun tedaviyi başlayacaktır. Uykunuzu düzene sokmak bile regle olumlu etki eder. Size önerim; iyi olmayı yürekten isteyerek gerçek uzmanlardan destek almanız. Ezbere yöntemlerle sorunu daha da büyütmeyin yeter.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder