Doç. Dr. Gökçen ErdoğanHormonlarımızla aramız nasıl?
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlarımızla aramız nasıl?

Hormonlarımız, yalnızca cinsel dürtülerimizi düzenlemez. Onlar, sağlıklı bir bedenin işleyişi için gerekli yapı taşlarındandır ve hormonal denge sağlığın yanı sıra mutluluğun da anahtarıdır.

Hormonlarımızla aramız nasıl

KESEYE RAĞMEN HAMİLE OLMAMA YA DA BEBEĞİN BÜYÜMEMESİ İ HTİMALİ VAR MI?

SORU: Hocam, adetim geciktiği için (6 gün kadar) hastaneye gittim ve kan verdim. Beta Hcg’m 2900 çıktı. Ama ultrasonda keseyi görmedi doktorum. Vajinal ultrasonda ise göründü ama 2.6 mm olarak ölçtü. Ben çok üzüldüm ve korktum ama doktor 1 hafta sonra yeniden görmek istedi. Beta Hcg hamilelik göstermesine ve kese görünmesine rağmen hamile olmama ya da bebeğin büyümemesi ihtimali var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Net olarak söylemeliyim; hamilesiniz. Değerinize göre düşündüğümde kesenizin biraz küçük olduğu doğru ama bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Doktorunuz gelişimi izleyecek 1 hafta sonra. Ben de aynı şeyi yapardım. Bütün hamileliklerde hamileliğin sonlanması riski vardır. Ama bence oraya odaklanmak yerine bu haftayı sağlıkla geçirip sonra doktorumuza gidelim ve tüm olasılıklarda umutlu olalım. Herhangi bir aksilikte yeniden denemek için fırsatınız var.

Hormonlarımızla aramız nasıl

TESTLERİM NORMAL ÇIKTI AMA GEBE KALAMIYORUM

SORU: Hocam, ben 24 yaşındayım. Kilom 55. 1.5 senedir çocuk sahibi olmaya çalışıyorum ama maalesef henüz olmadı. Doktora gittim ve yumurtalık tembelliği teşhisi koyuldu. USG çekimimde PCOS (polikistik over sendromu) görünümü varmış. Ama hormon testlerim normal çıktı. Ve PCOS’un belirtilerinin hiçbirini taşımıyorum. PCOS değil de multifolliküler over sendromum olabilir mi acaba? Onun daha kolay tedavi edilebildiğini duydum. Bu doğru mu acaba? Hamile kalabilecek miyim s

CEVAP: Multifolliküler over dediğimiz şey, yumurtalıkların yapısıyla ilgilidir. Folliküllerin yani yumurtalıkların dağılımının, rahim iç tabakasındaki kalınlıkla birlikte değerlendirilmesiyle ortaya konan bir durumdur ve normaldir. PCOS görünümü olması PCOS olması anlamına gelmez. Ancak adet düzensizliğiniz varsa ve yumurtlamanız olmuyorsa diğer belirtilerin olması gerekmez, yine de PCOS tanısı konulabilir. PCOS, gebe kalmayı engelleyebilir, bu doğru. Ama aynı zamanda PCOS’lu pek çok kadının doğru yaklaşım ve tedaviyle hamile kalabildiği de doğru. Evde teşhis ve tedavi faslını kapatalım, bir an önce umutla ve doktorumuza güvenerek tedaviye başlayalım

Haberin Devamı

Hormonlarımızla aramız nasıl

NEDEN SÜT GELİYOR?

SORU: Canım hocam, ben daha önce iki düşük yaptım. Şimdi ise memelerimden süt geliyor ama testler negatif, hamile değilim. Hormon testim normal, kan testim de negatif. Doktorum bebek olmadığı kesin dedi. Peki neden sütüm geliyor olabilir?

CEVAP: Memeden süt gelmesi halinde prolaktin değerine bakarız. Bakıldı mı bilmiyorum. Ancak meme muayenesi, ultrasonu ve prolaktin testini atlamayın derim. Bunların sonuçlarına göre bir teşhis koymak ve tedavi başlamak mümkün. Hipofiz bezinin büyümesi prolaktin hormonunu artırır. Olasılıklardan biri bu. Gelen akıntının yapısı, kanlı olup olmaması da bazı kötü olasılıkları elemek adına önemli. En kısa zamanda tüm tetkiklerin yapıldığından emin olun lütfen.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder