Doç. Dr. Gökçen Erdoğan HPV aşısı çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

HPV aşısı çok önemli

HPV aşısından yıllardır bahsederim ve hem faydalarına hem uygulanışına dair söylenmedik, konuşulmadık şey bırakmadım. Pek çok meslektaşım da benim gibi hem sosyal medya hesaplarından hem de muayenelerinde bu bilgileri tüm kadınlarla paylaşıyor. 2023 yılında hâlâ kadının kiminle nerede nasıl birlikte olduğunu tartışmaya açmaya bu kadar meraklı bir güruh olmasından büyük rahatsızlık duyuyorum.

HEPATİT AŞISI DA ÖNCE SEKS İŞÇİLERİNE YAPILMAYA BAŞLANMIŞTI!!!

Sosyal medyanın tehlikeli bir yer olabildiğinden bahsetmiştim. Ancak tehlike, sosyal medyanın varlığından değil onu kullanan insanlardan kaynaklanıyor. Kötü niyet kendine her zaman bir mecra buluyor. Bugün sosyal medya olur, yarın başka yer. HPV aşısı, insanlara verilen en büyük armağanlardan biri. Tıp kitaplarımızda anlatılırdı; hepatit aşısı da önce seks işçilerine yapılmaya başlanmıştı ama artık bebekleri aşılıyoruz. Eminim ileride rahim ağzı kanseri aşısı dediğimiz HPV aşısı da böyle olacak. Benim istediğim ise biraz daha zamanı öne çekmek. Haydi!!! Hastanelere aile hekimliğine, fakültelere, klinik ya da muayenehanelere gelin artık! “Uygun gördüğümüz herkes elini kolunu sallayarak aşılansın” söylemini bekliyorum, umarım en erken vakitte. Erkeklere de yapılabilen bir aşı, birçok ülkede yapılıyor ve koruyucu özelliği var, tedavi edici olarak kullanılmıyor. Mevcut virüsle savaşırken de yapılmasının nedeni, sonraki süreçte yeniden hortlayabilecek ve bulaşabilecek virüslerden korumak. Yani bir kadın ya da erkeğin çoklu cinsel ilişkiler yaşadığı gibi TEK bir sonuca varamazsınız aşıyı yaptırdıklarında. Evet böyle bir ihtimal var ama bu ihtimallerden sadece biri. Bence HPV aşısı yaptıran bir kadını, başka erkeklerle birlikte olup hastalık kapmakla suçlayanlar da bunu biliyor; mesele bunu bilmemek değil. Mesele kadının mutluluğunun önüne set çekebilecek her türlü fırsatı değerlendirmek ve hatta sahte argümanlarla yaratmak.

Haberin Devamı

HERKES KENDİ CİNSEL YAŞAMIYLA MEŞGUL OLSA!!!

HPV aşısından yıllardır bahsederim ve hem faydalarına hem uygulanışına dair söylenmedik, konuşulmadık şey bırakmadım. Pek çok meslektaşım da benim gibi hem sosyal medya hesaplarından hem de muayenelerinde bu bilgileri tüm kadınlarla paylaşıyor. 2023 yılında hâlâ kadının kiminle nerede nasıl birlikte olduğunu tartışmaya açmaya bu kadar meraklı bir güruh olmasından büyük rahatsızlık duyuyorum. Bu ülkede erkekler arasında seks turizmi yapılan ülkelerle ve o ülkelerin bahtsız kadınlarıyla ilgili tatsız şakalar bu kadar yaygınken hele. Sosyal medya aracılığıyla bir kadının hayatını karartmaya yönelik olarak sürdürülen bu büyük ve planlı taciz, eminim ki benden daha yetki sahibi birilerini de rahatsız etmiştir. Ev adresinden sevdiklerinin telefonlarına kadar ulaşıp bir kadını köşeye sıkıştırıyorlar ve hissedebildiğimiz tek şey, korkuyla çaresizlik. Gerekçe nedir; yurtdışına eşi olmadan çıkıp oradan dönüşte HPV aşısı yaptırması. Düşünce nedir; orada başka erkeklerle birlikte olup hastalık kaptığı! Öyle olsa dahi bunu kendi ahlak sınırlarınız içinde en fazla içinizden kınayabilirsiniz. Gerisi eşler arasında çözümlenecek bir meseledir. Ancak zavallı kadıncağız yurtdışına 1.5 yıl önce gittiğini ve HPV aşısı yaptırmaya eşiyle birlikte giderek farkındalık yaratmak için de bunu takipçileriyle paylaştığını defaatle ifade etti. Hiç mecbur olmamasına rağmen. Bir hekim olarak yürekten teşekkür ederim ona. Biz kadınlar, birbirimiz için birbirimizle hareket edip hep ışıklar yakacağız bu yolda. Eşinin de ona katılması ve birbirlerini desteklemeleri bana mutluluk verdi. Çünkü kötülük her zaman kazanacak değil.

Haberin Devamı

ÇOK AKILLI KADINLAR VAR VE ÇOĞALMAYI İSTİYORLAR

Haberin Devamı

Hep söylediğim bir şey var; cahil kalmak gibi bir seçeneğimiz yok. 2024 senesinde hâlâ cahil olmak anlaşılabilir bir şey değil. Belki yavaş yavaş öğreniriz, cehalet bir balon gibi ansızın sönmez. Ancak bu öğrenme meselesinin ucundan da olsa tutmak gerekir. Bunun için kitaplar var, onlara erişemeyenler için internet var. Milyonlarca soru, milyonlarca uzman, milyonlarca cevap var. Neyi sorsanız söyleyen, eli kolu her yere uzanan, her şeyi önünüze seren bir mekanizma var. Akıllı telefonlarınız ve o telefonların ucunda bilgi var. Gerçekten erişmek isterseniz. Ve sonra benim güçlü silahlarımdan biri var; insan. Öğrenen ve öğrendikten sonra bilmeyene de götüren insan. Dil bilmeyen babaannesine, okuması yazması olmayan annesine, ayıplayan kınayan kayınvalidesine, korkan sinen arkadaşına bilgi götüren insan. Çok akıllı kadınlar var ve çoğalmayı istiyorlar. Cehalet, artık dünyamıza ait bir kavram değil; ondan kurtulmamız gerek. Kötülüğü ancak bilgi ve onun verdiği güçle yenebiliriz. Direne direne kazanma hadisesi epey yorucu ama inanın gerçek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder