Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hurafeler hurafelerimiz
HABERİ PAYLAŞ

Hurafeler hurafelerimiz

İnanır mısınız gebeyken bana bile akıl veriyorlardı. Şunu yeme, buraya gitme, böyle durma, şuraya bakma... Sonsuz bir hurafe dünyası. Sonra onu koca karı reçeteleri izliyor, ardından akıl dışı olumsuzluk inançları... Elbette çoğu şeyin çaresi tabiattadır. İlaç sektörü de doğadan beslenir. Ancak önemli olan dozdur, değişkenlerdir; hangi durumda ne kadar alınması gerektiği, risklerin faydaları yenip yenmeyeceği gibi bilgiler normal bir insanda bulunmaz ki. İşte bu yüzden gebelik de hastalıklar da ezbere ilaçları, halk reçetelerini, kulaktan dolma bilgileri kabul edemeyecek kadar önemlidir. Komşunuzun halasının kızının başına geleni kendinize rehber etmeyin.

Haberin Devamı

Hurafeler hurafelerimiz

HAMAMA GİTTİĞİM İÇİN Mİ DÜŞÜK YAPTIM?

SORU: Hocam, iki kez üst üste düşük yaptım. İlk düşüğümden 3 hafta önce hamama gitmiştim. Kendimi çok suçlu hissediyorum. Tam unutacak gibi olduğumda da eşim hatırlatıyor. Herkes ikinci düşüğümün de ilk düşüğümden kaynaklandığını söylüyor. Anne olamayacak mıyım? Düşündükçe kahroluyorum. Kendimi hiç toparlayamadım.

CEVAP: Gebeyken hamama gitmeye mesafeliyiz. Ama uzun kalınması halinde. Yani asla gidilemez demeyiz. Çok sıcak olan alanda olunmamalı ve uzun kalınmamalı. Hararet yapmasını, tansiyona olumsuz etki etmesini istemeyiz. Bu çok sıcak havalarda dışarıda gezmek kadar sakıncalı. Ve direkt olarak düşük sebebi değil. Hele de 3 hafta önce hiç değil. Ayrıca ilk düşüğünüzün sebebiyle ikincinin sebebi ayrı olabilir. Çoğunlukla gebeliğin tamamlanmasını, halktaki tabiriyle bebeğin tutunmasını engelleyen fizyolojik bir neden olabilir. Dolayısıyla hamamdan tamamen ayrı biçimde ele alınması gerekir. Üst üste düşük yapmanızın nedenlerini anlamak için muayene olmadıysanız, tetkiklerden geçip teşhis almadıysanız daha fazla gecikmeyin. Ayrıca düşüğünüze istemeden sebep olmuş olsaydınız bile eşinizin bu yaklaşımını onaylamazdım. Bir bebeğin varlığını da kaybını da en kuvvetli hisseden annedir. Dolayısıyla destekleyici eşlere ihtiyacımız var, yargılayıcı değil. Beyefendiye elinizden tutup sizinle doktora gelmesini, hep yanınızda olmasını öneririm.

Haberin Devamı

Hurafeler hurafelerimiz

KAYINVALİDEM HAPLA KORUNMAMA İZİN VERMİYOR

SORU: Hocam, kayınvalidem doğum kontrol hapı kullanmama izin vermiyor. Seneye bebek düşünüyoruz. Hap kullanırsam istediğimiz zaman hamile kalmam çok zor olurmuş. Annem de aynısını söyledi, o da hiç kullanmamış. Ancak eşim korunmadığı için riske atmak istemiyorum. Doğum kontrol haplarının hamile kalmayı zorlaştırdığı doğru mu?

CEVAP: Topluluk içinde “sevişmek” sözcüğünü kullansanız herkes size ters ters bakar. Ama çocuk sahibi olmak söz konusu olunca, özel hayat falan kalmıyor, herkes meselenin içinde. Seks hayatınız yalnızca ikinizi ilgilendirir. Bunu unutmayın ve sınırlarınızı çizin. Erkeğin korunması, siz korunsanız dahi önemli. Çünkü sizi bilhassa rahim sağlığınız konusunda korur. Prezervatif öneririm. Doğum kontrol hapı kullanmak isterseniz de uzun vadede gebe kalmanıza hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Yani onunla korunmayı bıraktığınızda gebe kalabilirsiniz. Bizden önceki nesillerdeki prezervatif kullanma alışkanlığına bakınca, annenizin de korunmadığını düşününce çok kardeş olmalısınız. Yani korunma zamanınızı, yolunuzu kaç çocuk sahibi olmak istiyorsanız biraz da buna göre seçebilirsiniz. Çocuk istemezseniz bu da olağandır. Umarım gönlünüze göre olur. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda korunmanız en doğrusu.

Haberin Devamı

Hurafeler hurafelerimiz

SÜLÜKLÜ RAHİM TEDAVİSİ!

SORU: Hocam, bende 3 farklı büyüklükte kist var. Doktorum zararsız olduklarını, takip etmemizin yeteceğini söyledi. Ama herkes sülüklü rahim tedavisi öneriyor. Kısırlığı bile bu yolla giderilen insanlar varmış. Bu yöntemi nasıl yorumluyorsunuz? Alternatif tıbba karşı olmadığınızı söylemiştiniz.

CEVAP: Bütüncül tıbba asla karşı değilim ve bazı alanlarda elbette fayda sağlar. Ancak rahme sülük sokmayı bütüncül tıp olarak yorumlamak imkansız. Sülük, rahme ulaşmak için 10 cm’lik vajen duvarını aşacak ve rahme yürüyecek! Canlı bir organizmayı, kontrolsüz biçimde vajinaya, rahme sokmayı aklınız alıyor mu sahiden? Doktorunuz gerekeni söylemiş. Herkes kimdir? Ne olur konu komşunun lafıyla böyle riskli işlere girişmeyelim. Sağlık ihmale gelmez. Çevrenizde kısırlığı bu yolla geçen biri olduğunu düşünmüyorum; buna inanıyor olmaları gerçek olduğu anlamına gelmez. Yıllarca tedavi görüp sonuç alamayan ama sonra doğal yolla gebe kalan sayısız insan var. Mucizeler, sülüklerden daha gerçektir. İşin tehlike boyutunu aman ha atlamayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder