Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İhmal edilemeyecek kadar önemlisiniz
HABERİ PAYLAŞ

İhmal edilemeyecek kadar önemlisiniz

İhmal, çok büyük hastalıkları ön görmek ya da görmek ve buna rağmen aksiyon almamak gibi düşünülüyor. Oysa ihmal, bilgi ve tecrübemizle ne olduğunu anlamamızın mümkün olmadığı şeyleri, muallak ve karanlıkta bırakmaktır. Bir sorun olduğunu hissetmeniz ya da buna dair bir şüphe duymanız, muayene olmanız için yeterlidir. Normalin dışında bir görünüm, bir his, daha önce yaşamadığınız bir etki, bozulan bir ritim bir düzen... Bunların hepsi jinekolojik muayene için birer işarettir. Bu işaretleri görmezden gelmeyin lütfen.

Haberin Devamı

GENİTAL BÖLGEMDE YOĞUN KAŞINMA VAR

SORU: Hocam benim genital bölgemde çok ciddi bir kaşınma var ve işten izin almama bile neden oluyor. Ama mantar gibi bir görünüm yok. Onun yerine beyazlamalar var, ufak ufak ama kupkuru. Yanma, batma, kaşıntı ve ara ara da deri dökülmesi yapıyor. Bu kanser belirtisi midir?

CEVAP: İşten izin almanıza dahi neden olan şiddette bir kaşıntı yaşarken beklemeniz, muayene olmamanız kabul edilebilir bir şey değil. Elbette ben tahminimi söylerim ve size yardımcı olmaya çalışırım. Ama çözümün tek yolu doktora gitmektir, sakın ihmal etmeyin. Liken sklerozis denen cilt hastalığında bahsettiğiniz görünüm ve şikayetler yaşanır. Bağışıklık sisteminizin bilinmeyen bir nedenle organlara yabancılaşarak reaksiyon göstermesiyle yaşanır. Cilt görünümündeki değişiklikler yer yer beyazlama şeklindedir ve kaşıntı, yanmaya ek olarak ilişki sırasında ya da idrar yaparken yanma da görülebilir. Deri kanseri gelişme riskini göz önünde bulundurarak biyopsi yapar ve tanı koyarız. Akabinde tedavi başlanır. Lütfen vakit kaybetmeyin.

VAJİNA ÇEVREMDE ET BENİ OLUŞTU

SORU: Hocam genital bölgemde bir et beni oluştu. Aslında vücudumda sonradan oluşan çok sayıda et beni var ama bu zaten alıştığım bir şeydi. Fakat ilk defa vajina çevresinde var ve görünümünden rahatsızım. Sebebi ne olabilir acaba?

CEVAP: Vücudun farklı yerlerinde çok sayıda et beni oluşmasını hangi aşamada normalleştirdiniz acaba? Et benleri elbette zararsız olabilir ancak bunu doktordan duymalısınız. Dolayısıyla önerim, tüm et benleriniz için muayene olmanız. Vücudun farklı yerlerinden alınan et beni örneklerinin neredeyse yarısında HPV DNA’sı tespit edilir. HPV’nin siğil ve serviks kanserinin öncü kuvveti olduğunu biliyorsunuz. Muayeneniz akabinde eğer henüz yaptırmadıysanız doktorunuzun da onayıyla HPV aşınızı olun lütfen. Genital bölgede et beninin görünümü de rahatsız edebilir evet ama daha çok uzun vadedeki sonuçlarına odaklanmalıyız. Hatta belki de kısa vadedeki etkilerine. İhmal etmeyin lütfen. Et beni oluşumuna diyabet, insülin direnci ve hiperlipidemi de neden olabilir. Ama zaten muayenenin amacı; neden ve nasıl olduğunu bilmektir. Tahminlerin ötesine geçmeliyiz, hızlıca!

Haberin Devamı

DERİDE ÇATLAMALAR VE KIRMIZI İZLERİN NEDENİ NE?

SORU: Hocam genital bölgemde deride çatlamalar ve kırmızı izler var. Akıntım da normalden çok arttı. Kaşıntı ve acı da duyuyorum. Ama çok hızlı oldu. Yani yavaş yavaş gelişmedi. Birden çatlaklar ve deri dökülmeleri oldu. Bu yaşandıktan sonra regl de olamadım. Sizce sorun ne olabilir, hormonal mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Aklıma ilk gelen vulvar egzama oldu. Belki siz onu rahim egzaması olarak duymuşsunuzdur. Vajina çevresinde çatlamalar, yumuşak deride kan dokusu görünümü, ince çatlaklar, lekeler, vajinal akıntı, kabuklanma ve dökülme görülebilir bu egzamada. Tetikleyicisine ve bağışıklık sisteminize bağlı olarak hızlı da gelişebilir, daha yavaş da. Regl olamamanız da bundan duyduğunuz stresten kaynaklanabilir. Ancak tam tanı koymak için muayene olmanız şart. Regl döngüsü düzenli olan tüm kadınlar, gecikme 10 günü geçtiği ve bu gecikmeler, aksamalar tekrarlandığı takdirde mutlaka muayene olmalılar ve sebebi öğrenmeliler. “Normaldir, herkese oluyormuş” anlayışını terk etmeliyiz. Yaklaşımımız “Bende neden oldu, nasıl düzelir?” olmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder