Doç. Dr. Gökçen Erdoğanİstmoselin ettikleri
HABERİ PAYLAŞ

İstmoselin ettikleri

İstmosel, sezaryen yara ve dikişlerinin, beklentimizin dışında bir biçimde iyileşmesiyle oluşan bir kese, bunu daha önce işledik. Ancak yol açtığı sorunlar epey çeşitli. Korkmayın, muayene olun, tedaviniz konusunda çekinceniz olmasın ve onu hayatınızdan çıkarın.

İstmoselin ettikleri

İKİ OĞLUM VAR, BİR DE KIZ İSTİYORUM AMA HAMİLE KALAMIYORUM

SORU: Canım hocam, iki erkek çocuk annesiyim. Gönlüm bir de kızdan yana. Ama hamile kalamıyorum 1 yıldır. Diğer iki çocuğum neredeyse ilk denemede olmuştu. Geçen yılki muayenemde istmoselim olduğunu söylemişti doktorum. Onun hamileliği önleme ihtimali var mı? Tedavisi olsa doktorum söylerdi diye düşündüm ve moralim çok bozuldu. İlaçla tedavisi var mı? Ya da başka bir yol gösterebilir misiniz bana? Yaşım geçmeden doğurmak istiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: İstmosel dediğimiz şey, sezaryen doğumdan kalan ve rahmin istmo denen bölgesinde meydana gelen bir deformasyondur. Sezaryen sırasında yaptığımız kesilerin ve dikişlerin iyileşmesi aşamasında bir yapışma ve bu yapışmanın sonucunda da burada bir kesecik görünümü oluşmasıdır. Gebeliği engelleyebilir evet ama yine de bu konuda net cevabı ancak muayenenizle alabilirsiniz. Yaşınızı bilmiyorum ama yaşınızın geçmesi yönünde bir kaygınız olduğu için söyleyeyim; gebelik yaş ilerledikçe de zorlaşabilir. Çocuğun kızı, erkeği olmaz, siz de biliyorsunuz. Ve unutmayın ki olasılıklar yüzde 50 yüzde 50’dir. Yine de gönlünüzden geçeni hayırlısıyla dileyeyim. En güzel bilgiyi sona sakladım. İstmoselin tamiri için operasyon gerekebilir, buna hazır olun ve korkmayın. Gayet rahat bir operasyon.

İstmoselin ettikleri

3 GÜN SONRA AMELİYAT OLACAĞIM AMA NARKOZDAN ÇOK KORKUYORUM

SORU: Hocam, 3 gün sonra istmosel ameliyatı olacağım ama narkozdan çok korkuyorum. Ve komplikasyon da olursa diye günlerdir tansiyonum yüksek geziyorum. Beni ancak siz rahatlatabilirsiniz.

CEVAP: İstmosel operasyonlarının çeşitleri var. Ve sizin operasyonunuz, hastanın ilerideki gebelik planına, istmoselin yarattığı şikayetlerin derecesine, semptomlara bağlı olarak belirlenir. Bu çeşitleri merak ediyorsanız; histeroskopi ile istmoselin genişletilmesi veya cerrahi kesilerin onarılması, rahim içi septumun çıkarılması, laparoskopik cerrahi ile rahim istmoselinin tamir edilmesi veya rahimdeki anormalliklerin düzeltilmesi olarak özetleyebilirim. Biri diğerinden daha zor ya da tehlikeli değil ve hangisinin seçileceğini ancak doktorunuz belirleyebilir. Muayene ve görüntüleme bulgularınız önemli. Narkoz konusuna gelince; bu yaygın bir korkudur ancak zaten bütün operasyonlardan önce anestezi uzmanıyla görüşmeniz olur. Tansiyon, kan vs. değerlerinize bakılır. Boşuna stres yapıp kendinizi çıkmaza sokmayın lütfen. Her şey size ve sizin sağlık koşullarınıza uygun olarak belirlenecektir.

Haberin Devamı

İstmoselin ettikleri

EŞİMİN İLİŞKİDE ÇOK AĞRISI OLUYOR

SORU: Hocam, eşim yıl önce doğum yaptı ve hâlâ ilişkide çok ağrısı, sancısı oluyor. Hatta başlarda daha azdı ama giderek artıyor. Psikolojik bir şey sanıyorduk ama doktoru istmosel nedeniyle olduğunu söylemiş. İstmoselin ne olduğunu sizden öğrenmiş ancak ben ilişkide ağrı yapmasına şaşırdım.

Haberin Devamı

CEVAP: İstmosel bazı kadınlarda hiçbir rahatsızlığa yol açmazken bazılarında adet düzensizliği, ağrılı cinsel ilişki, gebe kalamama gibi sorunlara yol açar. Hatta bazen bunların hepsi birlikte de görülür. Dolayısıyla doktorunuz böyle bir teşhis koyduysa doğrudur. İçiniz rahat etmezse bir görüş daha alabilirsiniz. Sonra da istmoselin durumuna göre tedavisi belirlenir. Korkulacak bir şey yok. Ayrıca kayganlaştırıcılardan destek alarak bu şikayet azalıyor mu denemenizi isterim. Bazen istmosel varsa bile ağrılı ilişkinin nedeni olmayabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder