Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kadınlar iyi yazar
HABERİ PAYLAŞ

Türk kadın yazarları ne kadar tanıyoruz ya da tanımaya çalışıyoruz? Elbette edebiyatta cinsiyetin önemi yok; yazar yazardır. Diğer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da özellikle ‘kadın’ diye belirtmek zorunda kalmaktan hoşlanmıyorum ama konunun özü tam da bu. Bizim çok değerli kadın yazarlarımız var. Hep oldu ve bundan sonra da olacak. Burası benim için kadın dayanışmasının her türünü yaşayacağımız ve yaşatacağımız bir mecra olduğundan, POSTA sayfamı aracı kılarak size bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. Umarım harekete geçirici olur.

Haberin Devamı

İNSANI VE DÜNYAYI ANLAMAK İÇİN OKUYUN EN ERİŞİLEBİLİR GÜÇ KİTAPTIR

Hangi sıklıkla okuyorsunuz? İlla araştırma, deneme, akademik yayın, bilimsel çalışma okumanız gerekmiyor bilgiye erişmek için. Roman okuyor musunuz mesela? Bir seyahat biçimidir roman. Hiç bilmediğiniz, tanımadığınız insanların dünyasına, hayata açılan pencerelerine, başka diyarlara, duygulara ulaşabilmeniz için. Okuyun. İnsanın, insanı ve dünyayı anlamak için sahip olabileceği en büyük ve kolay erişilebilir güç, kitaplardır. Cinsiyetler arası temel farklar vardır; duygu yönetimleri, ifadeleri açısından da gözlemleyebileceğiniz farklar. Kadın yazarlar diye belirtmem bundan. Kadın yazarların kaleminde başka bir tat vardır. Daha iyi, daha güçlü, daha güzel değil; sadece başka. Bir kıyas değil burada yapmak istediğim şey. Sizi bir tattan haberdar etmek istiyorum yalnızca. Bizim gerçekten dünyanın sihrine bulanmış ve sizinle buluşmaya hazır birbirinden değerli kadın yazarlarımız var.

BİZ OKURSAK KİTAPLARI BASILACAK BİZ ANLARSAK YENİLERİNİ YAZACAKLAR

Anne babalarımızın neslinde de vardı, bizim neslimizde de var. Çocuklarımız yaşında olanlar da var, çocukları olacağımız yaşta olanlar da. Ve inanın okudukça büyüyor hayranlığım. Eskinin kudretine, yeninin tazeliğine, zamanlar arası geçişe, ifadenin berraklığına, şaşırtıcı akıl oyunlarına, cesarete, karşılaştığım her bir sözcüğe hayranlıkla bakakalmamı sağlayan eşsiz yazarlarımız var. Ve onların kitaplarının okunması, değerlendirilmesi, basılması bizim talebimize bağlı. Biz okursak basılacak kitapları, biz anlarsak yenilerini yazmak için heves bulacaklar, biz değer verirsek zamanla daha da değerlenecekler. Bunu hak ediyorlar. Bizim, anlaşılmayı ve anlatılmayı sonuna kadar hak eden kadın yazarlarımız var. Her biriyle haddim olmayarak gurur duyduğum, kimini az kimini çok sevdiğim ama varlıklarında mutlaka bir anlam bulduğum çok değerli kadın yazarlarımız.

Haberin Devamı

KADIN YAZARLARI OKUMA HAREKETİ BAŞLATALIM MI?

Birini yazsam diğeri eksik kalır; girişmeyişim bundan. Ancak ne olur kısacık bir internet taramasıyla Türk kadın yazarları bulun, haklarında yazılanlara bakın, fikir sahibi olmayı deneyin ve kendinize en yakın bulduğunuzu seçin. Başlayın okumaya. Sonrası zaten gelir. E başlatmaz mıyız bir kadın yazarları okuma hareketi? Fotoğraflarını paylaşıp sosyal medyada bir farkındalık yaratmaz mıyız kendimiz ışıkla donanırken? Birlikte büyümez miyiz dünyayı anlayarak? Gücümüzü birbirimize aktarıp kol kola büyütmez miyiz kadın yazarların gücünü? Size güveniyorum, yaparız!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder