Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Korunmayı öğrenmek
HABERİ PAYLAŞ

Korunmayı öğrenmek

Doğum kontrol yollarını genel hatlarıyla hepimiz biliyoruz. Ancak tanımadığımız yeni ya da az bilinen yöntemler de var. Bir de sağlık durumumuzla ilişkili olarak bize uymayan yöntemler. Her doğum kontrol yöntemi güvenlidir ancak bazıları bize göre değildir evet.

DOĞUM KONTROL HAPI VE PREZERVATİF KULLANAMIYORUM

SORU: Hocam, 27 yaşındayım. Latekse alerjim olduğu için prezervatif kullanamıyoruz. Yaşıma rağmen anjiyo oldum ve 2 damarım açıldı. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanmamı istemiyor doktorum. Neyle korunacağımızı bilmiyoruz resmen. Şu an geri çekilme yoluyla korunuyoruz. Bize ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Geri çekilme bir korunma yöntemi değil elbette. Sorunuzu da bu bilinçle soruyorsunuz bence. Spiral ilaçlı olursa 5 sene, ilaçsız olursa 10 sene koruyuculuğu olan bir doğum kontrol yöntemi ancak sizin onu o kadar süre takmanız zorunlu değil. Yani 2 yıl sonra bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde çıkarttırabilirsiniz. Korunma yöntemleri arasında; aylık iğne ve 3 aylık iğne de var. Koruma süreleri adlarında gizli. Ancak bıraktığınızda yeniden hamile kalmak için gereken süre; aylıkta 1-3 ay iken 3 aylık iğnede 1 yıla kadar uzayabilir. Bunları hesap ederek kullanırsanız verim alırsınız. Ancak doğum kontrol hapı kullanması önerilmeyen birinde bunların kullanımı da mutlaka doktora sorulmalıdır. Hem kalp damar cerrahınız hem de jinekoloğunuzla görüşerek yöntemi seçmenizi öneririm.

VAJİNAL HALKA NEDİR?

SORU: Hocam, eşim tutturdu vajinal halka diye bir şey varmış onu kullan diye. Ben ilk kez duydum. Ne işe yarıyor, güvenilir bir şey mi acaba?

CEVAP: Eşinizin bu kadar heves etmesinin nedeni penis halkası gibi bir fantezi ürünü sanması olabilir. Ancak vajina halkası bir doğum kontrol yöntemidir. Meseleye yanlışlıkla kafa yormuş olsa da ben açıklık getireyim; 5.4 santimetre çapında ve 4 milimetre kalınlığında hormon içeren bir halka bu. Doğum kontrol haplarında da bulunan östrojen ve progesteron hormonlarını içerir, vajina içerisine yerleştirilir. Vajinal halka 3 hafta boyunca yerinde kalarak hormon salgılar. 3. haftanın sonunda çıkarılarak kullanıma 1 hafta ara verilir. Bu haftada adet olursunuz ve bitince halka yeniden yerleştirilir. Eczanelerde satılır ve kendiniz uygulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

SPİRAL KAYMIŞ ZARARI VAR MI?

SORU: Hocam, kız kardeşim spiral kullanıyordu ancak şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, ara kanamaların çok artması nedeniyle doktora gitti. Acil ameliyata alınması gerektiğini söylediler. Spirali kaymış. Rahme zarar verir mi ve hamile kalmasına engel olur mu ya da rahim kanserleri açısından risk oluşur mu? Ameliyat riskli midir?

CEVAP: Öncelikle şunun bilinmesini isterim; spiral kayması, takılma aşamasındaki yanlışlardan yani düzgün takılmamasından kaynaklanır ve sık yaşanan bir şey değildir. Spiral güvenli bir yöntemdir halâ. Doktorunuz acil ameliyat dediyse doğrudur. Spiral kayıp rahme gömülebilir ya da ipi kaçabilir ve rahme zarar vermemesi için de müdahale edilmesi, spiralin oradan alınması önemli elbette. Ancak merak etmeyin; sorunlu bir operasyon değil ve hem rahmi korumak mümkün hem de rahim kanserleriyle ilgisi yok. Hayati bir risk içerdiğini zannetmiyorum. Doktorunuza güvenin. Sonrasında spiralle ilgili bir travması olursa kol altı implantla korunmasını tavsiye edebilirim. Kolda derinin altına yerleştirilen ufak bir çip gibi düşünün ve hormon salgılayarak hapların işlevini yerine getiren 3 senelik koruma sunan bir yöntem.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder