Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Lohusalara huzur
HABERİ PAYLAŞ

Gebelerimi de lohusalarımı da üzmeyin. Pamuklarda geçirsinler süreci. Gerçekten hassas ve destek ihtiyacı duyulan zamanlar bunlar. Sınırlarını aşmadan yanlarında olun ve onları anlayın.

Lohusalara huzur

CİNSELLİĞE HAZIR MIYIM?

SORU: Hocam, 3 hafta önce doğum yaptım. Kendimi iyi hissediyorum. Cinselliğe hazır mıyım, nasıl anlarım?

CEVAP: Doğumdan sonraki 6 haftalık sürede enfeksiyon riski nedeniyle cinsel ilişki önermeyiz. Bilinen adıyla 40’ınız çıkınca rahim de, üreme organı ve yolları da iyileşmiş olur. Ama en doğrusunu size, lohusalık bittikten sonra gitmeniz gereken ve doğum sonrası muayenenizi yapan doktorunuz söyleyecektir. Cinsel isteksizlik duymadığınızı anlıyorum, bu çok güzel. Fiziken de hazırsanız istediğiniz zaman başlarsınız.

Haberin Devamı

Lohusalara huzur

KANAMA DEVAM EDİYOR NORMAL Mİ?

SORU: Hocam, 10 gün önce doğum yaptım. Çok uzun süren, zor bir doğumdu ve hâlâ etkisinden çıkamadım. Kanamam da sürüyor. Kime söylesem kanamaların normal olduğunu söylüyor. Ama bu benim ilk doğumum ve panikliyorum. Cahil diyeceksiniz belki de. Düzensiz adet kanaması mı bunlar? Gerçekten normal mi?

CEVAP: Oryantasyonu biliyorsunuz değil mi? Yeni bir işe başladığınızda, okula başlayan çocuklarda duymuş, görmüş ya da yaşamışsınızdır. Alışma, entegre olma süreci; uyumlanmak için vardır ve hassasiyet, nezaket, empati ister. Siz de yeni hayatınıza uyumlanıyorsunuz. Empatiyi, nezaketi, hoş görüyü hak ediyorsunuz. Elbette panikleyebilirsiniz. Cahil demezdim, sarılırdım sımsıkı. Gelelim sorunuza. Doğumdan sonraki kanamayla adet kanaması farklıdır. Loşia adı verilen bu kanama, adet kanaması gibidir. 6 hafta kadar sürebilir. İlk günlerde rengi kırmızıdır. Sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve sarımsı beyaz bir renge döner. Bu kanama bazı kadınlarda 3 gün, bazılarında ise daha fazla sürebilir. Sizdeki daha uzun sürmüş gibi görünüyor. Ama ne olursa olsun annelerin ve anne adaylarının, hatta tüm kadınların; akıllarına takılan şeyler için doktorlarına muayene olmalarını isterim. İçiniz de rahat eder. Çok değerlisiniz ve zamanla bebeğe de sürece de alışacaksınız. Zorlanacaksınız da. Ama mutlu da olacaksınız, çok mutlu hem de!

Haberin Devamı

FİZİKSEL OLARAK HANGİ SORUNLAR YAŞANIR?

SORU: Hocam, hep güzel görünmeyi önemseyen biriydim. Ve doğum yapmak üzereyim. Herkesin bir peri masalı sunmasından, bütün sorularımın ‘anne olmak muhteşem’ cevabıyla geçiştirilmesinden bunaldım. Doğumdan sonra fiziksel olarak nasıl sorunlar yaşanıyor, ben bunları bilmek istiyorum. Bu düşüncem saçma mı ki yadırganıyor?

CEVAP: Anne olmak elbette muhteşem. Ama o duygu bile insana zamanla oturabilir. Doğumda; evlat aşkı, huzur ve sakinlik çökmeyecek üstünüze. Ve elbette fiziksel zorlukları da olacak. Bunları bilmek, hazır olmak en büyük hakkınız. Ama inanın hepsi geçici. Memeleriniz dolacak, şişecek, hassaslaşacak, ağrılarınız da olacak. Saçlarınızda dökülme, matlaşma da normal. Sorumluluklarınızın aniden artmasının ve tabii ki hormonların da etkisiyle cinsel isteksizlik yaşayabileceksiniz. Vajinal doğumda yaraların iyileşmesi biraz zaman alacak. Ani duygu değişimleri yaşayacaksınız. Yetersizlik hissini tadacaksınız belki. İnanın hepsi yaşanırken can sıkıcı ama hepsi geçici ya da hiçbirini yaşamayabilirsiniz. Başa çıkmakta zorlandığınız her şey için hem yakınlarınızdan hem de uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Bu bir peri masalı değil ama zamanla göreceksiniz ki sihirli ve farklı bir şey. Kendinizde hiç bilmediğiniz bir güç de keşfedeceksiniz. Sevdiğiniz rutinlerinizi aksatmamak için destek alın.

Haberin Devamı

Lohusalara huzur

ANİDEN ATEŞİM ÇIKTI

SORU: Hocam, 5 gün önce doğum yaptım ve aniden ateşlendim. Ama mastit değil çünkü memelerim dolu değil ve ağrım sızım da yok. Gayet güzel emziriyorum. Başka ne sebep olmuş olabilir?

CEVAP: Sağlıkla büyütmenizi dilerim. Aklıma lohusalık sıtması geliyor, idrar yolu enfeksiyon da. Doğumdan kısa bir süre sonra, üreme organı yollarında iltihaplanma ya da doğum esnasında ve sonrasında hijyenle ilgili yeteri kadar hassasiyet göstermeme sonucu oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanır genelde. Özellikle lohusalık sıtmasında ateş yükselir, vajinal akıntı başlar ve hızlıca artar. Halsizlik, bitkinlik olur. Bunlardan bir ya da birkaçı varsa lohusalık sıtması olasıdır. Bazen idrar sorunları olmadan da idrar yolu enfeksiyonu olabiliyor. Ama kesin teşhis muayeneyle mümkündür. Özellikle yapılan kan ve idrar testlerinde muayene ve ultrason görüntülenmesiyle tam tanı konulacaktır. İhmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder