Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Menopoz kalbinde bir yara mıdır?
HABERİ PAYLAŞ

Menopoz kalbinde bir yara mıdır?

Benim kapımdan kaygılı çok kadın girer ama en kaygılılar menopoza girenlerdir. Çünkü hayatlarında bir sayfanın kapandığını bilir ama yeni hayatlarında hislerinin ne olacağını bilemezler. Aslında hayat, o deftere yazmaya devam eder. Yani kaybolan bir şey yoktur, sadece bir şeyler biçim değiştirir. Ama idrak için biraz okuma, biraz dinleme, biraz akışa bırakma ve biraz da kendine özen gerekir. Seks biter mi peki? Menopoz kadınlığın sonu mudur?

Menopoz kalbinde bir yara mıdır

MENOPOZDA AĞIR DİYET ZARARLI MIDIR?

SORU: Benim hayatım diyetlerle geçti. Kilo kontrolü için yediğime, içtiğime hep dikkat etmem gerekti. Hızlıca kilo alan ve zor veren biriyim. Adetim kesildi ve doktorum menopoza girdiğimi teyit etti. Ateş basmalar, bunalmalar neyse de kilo alacağımı bilmekten dolayı mutsuzum. Menopozda ağır diyetlerin zararı var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle ağır diyetleri öneren bir beslenme uzmanına hiç rastlamadım. Diyetten ziyade doğru beslenme biçimini öğrenmek ve ona uyumlanmak gerekiyor diye düşünüyorum. Sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmenizi ama bedeninizin ihtiyaçlarına da sırt çevirmemenizi öneririm. Bunun için bir uzmandan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ama alanımla ilgili şunu söyleyeyim; yaş ilerledikçe yağ-kas oranımız değişir ve yağlanma artar. Yani menopozdan dolayı değil yaştan dolayı daha hızlı yağlanır ve kilo alırız aslında. Bunu da egzersizle ve sağlıklı beslenmeyle çözmek mümkündür. Menopozu aldığımız kilo için de suçlamayalım yani, inanın o kadar değil.

Menopoz kalbinde bir yara mıdır

ARKADAŞLARIM HIZLICA KIRIŞTI

SORU: Genetik miras ve düzenli bakımla cildimi 57 yaşıma çok iyi biçimde getirdim canhocam. Ama menopoza giren tüm arkadaşlarımda gözlemlediğim şey şuydu; birden hızlıca kırıştılar. Bunun olması doğal mı ve engellenebilir mi acaba?

CEVAP: Ne güzel bir miras... Yumurtalıklarımızda salgıladığımız östrojen hormonu, cildimizdeki kolajen ve hyaluronik asit üretimini uyardığı için, yumurtalıklarımız çalışırken cildimiz daha nemli ve sıkı oluyor. Yumurtlama sona erince oranlar değiştiği için kırışmalar da başlayabiliyor. Ama bu değişim can sıkıcı boyutta olmaz. Bol su için. İhtiyacınıza bağlı olarak kolajen takviyesi alabilirsiniz. Ve cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Ayrıca güneş kreminizi yaz kış kullanmayı aman ha ihmal etmeyin. Eminim yılların güzel izleri, sizi rahatsız edecek boyuta gelmeyecektir.

Haberin Devamı

Menopoz kalbinde bir yara mıdır

MUAYENE OLMAM GEREKİYOR MU?

SORU: Hocam, ben menopoza girdim. Doktorum yaşımın normal olduğunu, bir sorun bulunmadığını söyledi. Ve etkilerini yoğun hissettiğim için düzenleyecek, hafifletecek bir ilaç verdi. Artık yumurtlama bittiğine göre muayene olmamız gerekliliği de kalkıyor, değil mi?

CEVAP: Kalkmıyor, artıyor. Daha sık görüşeceğiz yani. Bunun sebebi yaşla birlikte kanser riskinin de artması. Elbette bu en kötü senaryo. Ama bilin diye söylüyorum. Doğurmuyorsunuz diye bütün kadın hallerinden muaf değilsiniz. Jinekolojik muayeneniz eskisinden de önemli şimdi. Ayrıca herhangi bir kanama durumunda, miktarı, düzeni ne olursa olsun doktorunuza başvuruyorsunuz, unutmayın. Ha böyle dedim diye hayatın en zor evresine geçtiniz sanmayın; aksine korunmasız ilişki ve sefa zamanlarınız geldi

Haberin Devamı

Menopoz kalbinde bir yara mıdır

EŞİM BENDEN GENÇ

SORU: Hocam, 51 yaşındayım ve düzenli, mutlu bir cinsel yaşamımız var. Ama menopoz yaklaşıyor. Cinsel hayatım sona ereceği için çok mutsuz ve kaygılı hissediyorum. Çünkü eşim benden 6 yaş genç ve başka bir arayışa girmesini istemem. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP: Menopozla cinsel yaşamınız bitmez. Doğurganlığınızın bitmesiyle cinsel yaşamın bitmesi bambaşka şeyler. Hatta artık gebe kalmaktan korkmanız gerekmediği için daha rahat ve hareket alanı daha geniş bir çift olabilirsiniz. Kaygı size iyi gelmeyecektir. Bu bilgiyle rahatlayın ve kaldığınız yerden devam edin. İnanın risk grubunda değilsiniz. Hormonal değişimler ufak dalgalanmalar yaratsa bile dümen hâlâ sizde olacak, merak etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder