Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Myomları alsak mı, almasak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Myomları alsak mı, almasak mı?

Myom operasyonları, mesleki deneyimimin ve doğal olarak günlük yaşamımın önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak benim tereyağından kıl çeker gibi yapabilmem, onların hastalar nezdinde sorular yaratan ve bazen de sorunlar oluşturan şeyler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. E cevaplayalım, ne güne duruyoruz!

DOKTOR HİÇBİR RİSKİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ AMELİYATTAN SONRA BAĞIRSAK KAÇAĞI OLUŞTU

SORU: Sevgili hocam, myom ameliyatı oldum ve doktor hiçbir riskin olmadığını, çok kolay bir ameliyat olduğunu söyledi. İlk 5 gün her şey normalken hatta çok hızlı iyileşirken sonrasında şiddetli ağrı, bulantı ve yüksek ateşle hastaneye başvurdum. Bağırsak kaçağı oluştuğu söylendi. Şimdi acil bir ameliyat geçireceğim. Neden oluştuğunu sorduğumda ise bir komplikasyon olduğunu, bazen olabildiğini söylediler. Bu myom ameliyatımda yapılan bir hatanın sonucu mu acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Ben de myom ameliyatından korkmamanız gerektiğini her zaman söylüyorum. Ancak ameliyatların elbette tüm dünyada bilinen, kabul edilen riskleri, komplikasyon olasılıkları var. Uzman ellerde yapılan ve genel sağlık durumunuzla eşleşen tüm müdahaleler başarılı olur. Genel sağlık durumunuzla eşleşmesinden kast ettiğim şu; mesela siz bir kalp ve damar ya da anemi hastasıysanız bunu bilmemiz ve ona göre yol almamız gerekir. Myom ameliyatlarında bağırsak kaçağı oluşma nedeni ise genelde şöyledir; mesane ve bağırsağın rahme yapışma olasılığı artar. Ve bu yapışıklıkların myom ameliyatında ayrılması aşamasındaysa bağırsak hasar görebilir. Genelde sizde olduğu gibi 5-7 gün içinde fark edilir. Elbette arzu etmediğimiz ancak olasılıklar içinde görülen bir komplikasyon. Umuyorum en kısa zamanda sağlığınıza kavuşacaksınız.

ÇOK CİDDİ KASIK AĞRIM VAR KORKMAYA BAŞLADIM

SORU: Hocam, ben 2 gün önce myom ameliyatı oldum, 1 gece yatırıldım ve sonra her şey yolunda olduğu için taburcu edildim. Ancak çok ciddi bir kasık ağrım var ve korkmaya başladım. Çünkü ameliyattan sonra bile böyle bir ağrım olmamıştı. Normal bir durum mudur? Ağrı kesicilerle kontrol altında tutup dayanmalı mıyım? Birkaç gün sürer mi bu şekilde? Çünkü dayanılması zor bir ağrı.

Haberin Devamı

CEVAP: Myom ameliyatı sonrası kasık ağrısını normal kabul edemeyiz. En kuvvetli ihtimal karın içi kanamadır. Ve mutlaka ultrasonla görüntüleme yapılması gerekir. Hiç beklemeden doktorunuza gidin lütfen. Ona ulaşamamanız durumunda aynı branştan bir doktora ya da acil servise başvurun. Ameliyat geçirdiğinizi söylemeniz, şikayetlerinizi anlatmanız ve genel sağlık durumunuzla ilgili tüm bilgileri vermeniz yeterli. Bu genel sağlık durumu bilgilerine; varsa kronik hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar, ameliyat geçmişiniz dahildir.

DOĞUMDAN SONRA MYOMLARIM TEKRAR OLUŞTU AMA DOKTOR ALMAYA GEREK YOK DEDİ

SORU: Canım doktorum, 4 yıl önce sizi dinleyerek doktora gittim ve ameliyat oldum. O zaman 7-8 ve 11 cm büyüklüğündeydiler, ufaklar da cabası. Yurt dışına yerleştim ve doğum yaptım. Doğumdan 1 yıl sonra myomlarımın geri geldiğini fark etti doktorum. Ancak şu an çok ufak oldukları için ameliyata gerek duymadı. Ya büyürlerse? Gerçekten alınmalarına gerek olmayabilir mi? Doktorlar yanılabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Eminim bunu etraflıca konuşmuşsunuzdur ama üstünden geçelim tabii ki. Myomlar konum ve büyüklükleri doğrultusunda gebelik istemi ve yaşa da bağlı olarak rahim ya da başka organlar için risk oluşturmuyorsa alınmayabilirler. Ben de tüm myomları almıyorum, kimini takip etmek yeterli oluyor. Eminim size ameliyat kararı alındığında büyüklük ve konum itibarıyla bölgeden çıkarılmaları gerekiyordu. Şu an öyle bir durum olsa doktorunuz da aynı kararı alırdı diye tahmin ediyorum. Myomların yeniden oluşmasını engelleyecek bir yöntem ve tedavi maalesef yok. Ancak takiplerinin titizlikle, aksatılmadan yapılması gerekiyor. Eğer kafanızda soru işareti varsa başka bir doktora daha güvenebilir ya da mevcut myomlarla ilgili detaylı bilgiyi bana iletebilirsiniz. Memleketinizde ve nazarımda her zaman sevgiden krediniz var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder