Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Nasıl uzlaşılır?
HABERİ PAYLAŞ

Nasıl uzlaşılır?

Bütün ilişki ve evliliklerin tartışmalı zamanları, anlaşmazlıkları vardır. Benim evliliğimde de var. Böyle zamanlarda çözüm odaklı olmalıyız. Fakat yoğun çabaya rağmen başarısız olunursa sağlıklı bir ayrılık kangren bir ilişkiye tercih edilebilir. Kadınları; eş, anne, evlat gibi ilişkiler dışında da anlamlandırmak gerekiyor. Bütün kadınlar bunu hak ediyor.

Daha önce farklı yerlerde birkaç kez bahsetmiştim; arama motorunda benimle ilgili en çok aranan şeylerden biri eşimin kim olduğu, ne iş yaptığıdır. Bunu anlıyorum ve yanıtı tüm açıklığıyla da bulunabilecek bir bilgi. Fakat bir de alt metin var; toplumsal rollerimizin keskince biçilmesi nedeniyle eşim, kariyerimin ve cüretimin neresinden bakıyor mesleğime, bana? Merak edilen bu. Öncelikle ben sevdiklerinden ve sevenlerinden beslenen fakat en nihayetinde kendi varlığı tek başına da anlamlı olan bir kadınım. Alfabeyi öğrenmemi takiben, hep kendimi geliştirmek ve hayallerime ulaşmak için çabaladım. Hiçbiri birinin sayesinde olmadı. Ama şanslıyım ki hepsi ailemin destekleriyle oldu.

Haberin Devamı

Önce anne, baba ve kardeşimden oluşan çekirdek ailemin ve sonra da eşimle çocuklarımdan oluşan çekirdek ailemin. Geniş ailem de hep yanımdadır. Aşkın beni olumlu anlamda dönüştürüp beslediğini de hiç yüksünmeden anlatırım yıllardır. Ancak şu gerçeği atlamam ve atlanmasını istemem; beni bu ilişkiler dışında da görmeli, duymalı, anlamalısınız. Çünkü ben varım. Bütün kadınlar bunu hak ediyor.

TÜKETEN EVLİLİĞİ YALNIZLIĞA TERCİH ETMEZDİM

Bütün ilişki ve evliliklerin tartışmalı zamanları, anlaşmazlıkları vardır zannediyorum. Bizim de var. Olacak da. Çözüm odaklı ve anlaşmaya gönlü olan, kumaşı birbirine uygun bir çiftiz. Bu nedenle küslüklere saplanmaz, zamanı dargınlıkla soldurmayız. Kaybedilecek anlar ve söylenmesi zor sevgiler değil bizim aramızdakiler. Çocuklarımıza da bunu yansıtmak isteriz. Severiz, konuşuruz, tartışırız ve uzlaşırız. Üstünlüğe değil uzlaşmaya inanırız. Sık sorulduğu için burayı vesile kılıp aydınlatmak isterim bu konuyu da. Eğer işin içinden çıkılamayacağını düşündüğüm, bizi başka yollara savurmasının daha iyi olabileceğini gördüğüm sorunlar olsaydı ve biz bunlara çözüm bulma konusunda, hatırı sayılır denemelerden sonra başarısız olmuş olsaydık, sağlıklı bir ayrılığı kangren bir ilişkiye tercih ederdim. Beni tüketen bir evliliği, asla yalnızlığa tercih etmezdim. Bunu kendime önemli de bir borç sayarım. Peki bütün bunlar şu mu demektir? “Boşanalım, ayrılalım, çok güzel”. Hayır elbette insan duygularının baskın geldiği her durum gibi bu da çok zor olabiliyor. Atlatılması gereken bir süreç, baş edilmesi gereken bir zorluk olabiliyor. Ama dünyanın sonu da değil. Bunları yazma amacım şu aslında; siz bir erkekle, bir ilişkiyle ya da bir evlilikle tanımlanmıyorsunuz. Bunlar olmadan da sizin bir anlamınız var, bunu bilmelisiniz. Çocuklarınız her zaman sizin ve sizinle. Burada da bir anlam kaybı yok. Ne çok şey olduklarını elbette bir anne olarak biliyorum ama istiyorum ki şahsi anlamınızı da unutmayın. Çünkü bunu siz unutursanız herkes unutuyor.

Haberin Devamı

ÇÖZÜMÜ SİZİ ANLAYACAK BİR UZMANDA ARAYIN

Haberin Devamı

Profesyonel destek vurgusunu o kadar sık yapıyor ve faydasına o kadar çok inanıyorum ki... Eğer ilişkinizde ya da evliliğinizde, kendinizle, karşınızdakiyle ya da ilişkinizle ilgili sorunlar varsa bir arada mutlulukla kalabilmek için her şeyden önce bir uzmana danışın. 3'üncü kişiler size tarafsız bakma olasılığı bulunmayan yakınlarınız olmasın. Elbette dertleşirsiniz, utanılacak şeyler değil bu anlaşmazlıklar. Ancak sorunlarınızın çözümü için, uzmanlığı olmayan kişilerden yardım almanızı önermem. Zira olumlu sonuçlarıyla neredeyse hiç karşılaşmadım. En sevdiğini istemeden de olsa kayıran, olayları kendi yaşam ve değer yargılarına göre okuyan, önyargılarından arınma konusunda bir çalışması olmayan, yuvaların yıkılmamasının dünyadaki her şeyin üstünde olduğuna inanan, hiçbir şeyi ekonomiden ve maddi varlıklardan bağımsız düşünmeyen, tek çözümün susmak olduğuna ya da bizim başka birini, daha iyiyi hak ettiğimize çözümlerden uzak biçimde inanan yakınlarımız... Çoklar. Dolayısıyla çözüm onlarda olmaz. Çözüm sizi olumlu ve olumsuz tüm yönlerinizle, ilişkiye kattıklarınız ve ilişkiden çaldıklarınızla, uğradığınız ve yaşattığınız haksızlıklarla, teslim edilmeyen ve etmediğiniz haklarla, öfkeleriniz, hayalleriniz, kırgınlıklarınızla anlayacak bir uzmanda. Yalnızca sizi de değil üstelik. Dolayısıyla tavsiyem odur ki; bireysel değerinizi unutmadan çift olarak varabileceğiniz en iyi noktanın tespitine doğru yollarla eğilmelisiniz. Bir arada mutlulukla kalmayı başarmak kadar ayrılıkların da birer çözüm seçeneği olduğunu süreçte anlayacaksınız. Anladığınızdan ve gereğini yapacağınızdan eminim. Sonsuz mutluluk dileklerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder