Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Polikistik over dosyası
HABERİ PAYLAŞ

Polikistik over dosyası

Polikistik over sendromu (PCOS) olanlar anne olamazlar mı? Kilolarını kontrol altında tutmaları şart mı? Doktorların bilmediği ama eşin dostun bildiği muhteşem tedaviler yok mu? Hepsi burada.

Polikistik over dosyası

ANNEM DUYULMASINI İSTEMİYOR

SORU: Hocam 24 yaşındayım, hayatımda biri yok. PCOS teşhisi koyuldu. Ve annem kimseye söylemememi tembihliyor. Çocuğum olmazmış ve duyulmasını istemiyormuş. Böyle bir şey var mı gerçekten? Şimdi değilse bile anne olmak istiyorum. Nasıl tedavi olabilirim?

CEVAP: Polikistik over sendromu, regl döngünüzü düzenleyen hormonların arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak, yumurtlamanın beklediğimiz gibi gelişmemesine neden olabilen bir durumdur. Yumurtlama gerçekleşemeyince yumurtalar üreme sistemine erişemez. Bu da gebelik ihtimalini azaltır. Doğru. Ancak hamile kalınamayacağını asla söyleyemeyiz. Pek çok PCOS’lu kadının doğumunda bulundum. Östrojen ve progesteron hormonları düşükken, androjen hormonu yüksektir. Dolayısıyla tedavide bu hormonları dengeleriz. Öncesinde de üreme sisteminde, yumurtalıklarda üremeyi engelleyen sorunlar gelişmiş mi kontrol ve takibi yapılır. Yani önemli olan tedavinizi aksatmamanız ve rutin muayenelerle takip edilmeniz. Ayrıca hasta, kendi mahremiyet sınırlarını çizmekte özgürdür ancak bu hastalık utanıp gizlenecek bir şey değil. Korkmayın, bilime güvenin ve stresten uzak durun.

Haberin Devamı

Polikistik over dosyası

YUMURTALIKLARDAKİ SORUNUN KİLO İLE NE İLGİSİ VAR ANLAYAMADIM

SORU: Hocam, PCOS’luyum ve sebebinin aşırı kilo olduğunu öğrendim. Ama yumurtalıklardaki bir sorunla kilonun bağını çözemedim. Başka bir sebebi olabilir mi? Yani kilolu olduğum için her şey gibi bu da kiloma bağlanmış olabilir mi?

CEVAP: Aşırı kilo ile insülin direncinde bozukluk oluşur ve bu da PCOS’u tetikler. Yapılan çalışmalarda PCOS’lu kadınların %50-70’inde insülin direnci ve şişmanlık görülmüştür. Yani bu bir önyargı değil gerçek. Sizin PCOS’unuzun sebebini, takibinizi yapan doktor olmadığım için bilemem ancak kilo kontrolünün de tedavinin bir parçası olduğunu söyleyebilirim. PCOS; tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve metabolik sendromla seyredebilir. Dolayısıyla ben de hastalarıma beslenmeye dair bir çerçeve çiziyorum. Fazla kilonun sağlıkla olumsuz bir bağı olduğunu unutmayalım. Doktorunuza güvenin ve tedavinize sıkı sıkı sarılın lütfen.

Haberin Devamı

Polikistik over dosyası

İKİNCİ DOĞUM İÇİN ŞANSIM YOK MU PCOS GENETİK GEÇİŞLİ Mİ?

SORU: Hocam, ben PCOS’luyum. İlk doğumum tedaviyle oldu ancak ikinci doğum için olasılığın düşük olduğunu söylemişti doktorum. Görümcem folik asit sayesinde PCOS’tan kurtulduğunu söyledi ve şu an 3 çocuğu var. Folik asit kullanabilir miyim ben de? Böyle mucizevi bir etkisi var mı gerçekten? Bir de PCOS kızıma da geçmiş olabilir mi genetik olarak?

CEVAP: Bilimsel çalışmalar, folik asitin, progesteron seviyesini düzenlemeye ve yumurtlama düzenini sağlamaya katkı sunduğunu ortaya koymuştur. Folik asit, PCOS’lu kadınlarda oksidatif stresin inflamatuar faktörleri ve biyobelirteçleri üzerinde yararlı etkiler göstermiştir. Bu bilgiler bizim için cepte. Ama ıhlamurdan bahsetmiyoruz tabii ki. Folik asit, böyle durumlarda kendi kendimize kullanabileceğiniz bir şey değildir. Doktorunuz, ikinci gebeliğinizi zorlaştıran faktörlere bağlı olarak bir tedavi düzenleyecektir ve değerlerinize bağlı olarak uygun gördüğü ilaçları ya da takviyeleri sizinle paylaşacaktır. Ama folik asidin direkt PCOS’ta tedavi edici özelliğinin olmadığını bilin isterim. Beden ve ruh sağlığımız konusunda; görümceler, halalar, komşular iyi niyetle olsa dahi, daha az fikir belirtmeliler. Zira neredeyse reçete yazar hale geldiler. PCOS’ta genetik yatkınlık önemlidir. Ailesinde PCOS öyküsü bulunanların buna yakalanma olasılığı daha yüksektir yani. Ama bu kızınızda da kesin olarak görüleceği anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder