Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi
HABERİ PAYLAŞ

Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi

Bazen hepsi birlikte yaşanır. Bazen bir çırpıda kurtulmak için hazır hissedersiniz, bazen de üstünüze bir korku gelir. Hepsi olağan. Hepsi halledilir.

Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi

RAHMİMİ ALMAYA KARAR VERDİLER AMA BEN TEKRAR ANNE OLMAK İSTİYORUM

SORU: Hocam 16, 7 ve 9 cm büyüklüğünde 3 myomum var ve 32 yaşındayım. Hollanda’da yaşıyorum. İdrar kaçırma şikayetim de var ve hayalim sizin Türkiye’de yaptığınız gibi iki ameliyatı birlikte olmaktı. Ama rahmim dışarı çıkacak ölçüde sarkmış ve myomların temizlenmesi de gerektiğinden rahmimi almaya karar verdiler. Ancak benim 1 çocuğum var ve ikinciyi düşünüyorum. Rahmimi almadan çözmek gerçekten mümkün değil mi? Uykularım kaçıyor.

Haberin Devamı

CEVAP: Bütün tedaviler, hastalara mahsustur. Elbette bu ölçülerde hatta daha çok ya da daha büyük myomları olan hastalarımdan, idrar kaçırma ve hatta genital estetik operasyonlarını birleştirmek suretiyle, rahmi de almadan ameliyat ettiklerim var, hep de olacak. Ancak önemli olan myomların yeri, rahmin zarar görüp görmediği, sarkmanın biçimi, idrar kaçırmanın rahim sarkması dışında bir sebebi olup olmaması gibi birden fazla değişkenin birlikte değerlendirilmesi. Yaşınız genç, çocuk düşünceniz de var; bu nedenle rahminizi aldırmadan önce hakem doktor görüşü almanızı kesinlikle öneririm. Ancak ben ya da başkası, diğer doktorunuz da aynı kararı verirse sağlığınızı gözetin ve ameliyatınızı olun. Hiçbir şey yaşamınızdan değerli değil. Çocuğunuzla sağlıklı, uzun ömür dilerim.

Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi

GENİTAL ESTETİK İÇİN GİTTİM İDRAR TORBASI SARKMASI ÇIKTI

SORU: Hocam, genital estetik ameliyatı için muayene oldum. Vajinadaki bir şekil bozukluğu sandığım şeyin idrar torbam olduğunu ve dışarı çıktığını öğrendim. Asla aklıma gelmezdi. Şimdi ondan ameliyat olmam gerekiyor. Yani genital estetik ikinci bahara kaldı. Ama öncelik sırası nasıl olmalı size danışmak istedim.

CEVAP: İdrar torbamız bazen doğum kanalımıza bazen de dışarı doğru fıtıklaşabiliyor ve öksürme, hapşırma, ağır taşıma gibi durumlarda basıncın etkisiyle dışarı çıkıp elimize gelebiliyor. Kesinlikle normal haline döndürülmesi gerekir. Her şeyden önce idrar torbanız bu durumdaysa idrara çıkışınız da sorunludur ya da sorunlu hale gelecektir. Kaçırmalar vardır ya da kapıdadır. Ama bunu genital estetikten ayırmanıza gerek yok. İki operasyonu birlikte yapabiliyoruz. İdrar torbanızı olması gerektiği gibi yerine asıyoruz ve genital estetik anlamında ihtiyaç duyduğunuz ne varsa onu da yapıp iyileşme sürecine geçiyoruz. Takip önemli. Onun dışında zorluğu olan operasyonlar değil. Hatta ben yaptırmışken ve ikisi de ihtiyaçken ayrı yapılmasını önermem.

Haberin Devamı

Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi

AMELİYAT FOBİM VAR HAREKET YETERLİ OLUR MU?

SORU: Hocam, rahim sarkması nedeniyle ameliyat önerildi ama benim çok ciddi bir ameliyat fobim var, asla o masaya yatamam. Sizin önerdiğiniz bazı hareketler vardı, onları yaparak ameliyatsız çözebilir miyim? İstikrarlı biçimde yaparım. Aksi durumda böyle yaşamayı tercih ederim.

CEVAP: Öncelikle rahim sarkması, olduğu yerde duran, sabitlenen bir sorun değil. Zaman sarkmayı da artırır. Bu nedenle başında müdahale etmek en sağlıklısıdır. Bazı hastalarda sorun çok erken teşhis edilmiş oluyor ve pelvik taban egzersizleri, rahmi doğru konumlandırmaya yetiyor. Ancak hastaların çok önemli bir kısmında ameliyat gerektiğini de söylemeliyim. Ameliyat deyince gözünüz korkmasın, gerçekten kolay tolere edilen bir işlemden söz ediyorum. Ancak bu bilgiler afaki; muayene etmeden ‘ameliyat şart ya da değil’ demem mümkün değil elbette. Ha rahim sarkmasını kendi haline bırakan hastalar yok mu; var. Ancak bir süre sonra neredeyse ellerinde rahimle geliyorlar, öyle sarkmış oluyor. O duruma gelmeden sorunu çözmeniz psikolojiniz için de önemli. Rahim sarkmalarının idrar kaçırma sorununu da tetiklediğini unutmayın.

Haberin Devamı

Rahim, idrar torbası sarktı myomlar büyüdü vajina genişledi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder