Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Reglimize sahip çıkıyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Reglimize sahip çıkıyoruz

Kadın sağlığına dair en önemli şeyleri yıllardır sizinle paylaşıyorum. Yeniden hatırlatmak isterim ki adet döngünüz 21 ila 35 gün arasında olmalıdır. Bir hekim değilseniz sağlığınızla ilgili bir sürü veriyi, sayısal değeri ezberlemek zorunda değilsiniz. Ancak sağlıklı adet döngüsüne dair bu bilgi her zaman hatırınızda olmalı. Çünkü adet düzensizliği; patolojik bir sorunu işaret ediyor olabilir ve siz takibinde titiz olmalısınız. Doktorunuz olasılıkları elemek için sizi bekliyor. Adet döngünüzü geçiştirmeyin. Hiçbir sorun olmayabilir ama tedbirden kim zarar görmüş, öyle değil mi?

Haberin Devamı

SÜREKLİ AMELİYAT Mİ OLACAĞIM?

SORU: 44 yaşımdayım. Adetim çok yoğun ve büyük parçalar halinde oluyor. Beni kansız bırakıyor; sürekli demir desteği alıyorum. Daha önce myom ameliyatı olmuştum. Bu tekrarladığı anlamına mı gelir? Çünkü myomlarım alınmadan önce de adetim çok yoğun olurdu ve uzun sürerdi. Sürekli ameliyat olmam mı gerekecek?

CEVAP: Olasılıklardan biri bu, evet. Ancak diğer olasılıklar da gözden geçirilmeli. Hormonal sorunlar, rahim içi kalınlaşması, polip, rahmin büyümesi ile kendini belli eden adenomiyozis ve belirli bir yaşın üstünde kanama düzensizliği ile gelen her kadında mutlaka kötü hastalığı düşünüp olmadığını garantilememiz gerekir. Kesinlikle muayene, ultrason ve bazı testler gerekiyor. Büyük oranda rahmin içinin temizlenip patolojiye gönderilmesi işlemi de yapılmalı ki korkulu rüya görmeyelim. Hem myomlar tekrarladıysa bile yeniden operasyon geçirebilirsiniz, bir sakıncası yok.

TAMPON MU İLAÇ MI?

SORU: Hocam, tampon kullanmak istemiyorum çünkü regl döngümü bozmasından korkuyorum. Ama tatile gideceğim ve denize de girmek istiyorum. Tampon yerine ilaç mı kullansam?

CEVAP: Yılda 3 defadan fazla olmamak kaydıyla adet geciktirici hap da kullanabilirsiniz ancak regl döngünüze olumsuz etki etme olasılığına bakınca ilaçtansa tamponu öneririm. Tampon regl döngünüze müdahale etmez. Kanı emici bir yapıyla bloke eder ve içinde tutup dışarı sızmasını engeller. Vajinanızdan alır ama dışarı salmaz, bir süre rehin tutar yani. Doğru kullanıp sık değiştirdiğiniz sürece verim alır, denize rahatça girersiniz. 4 saatten uzun kullanmanızı önermem, hepsi bu.

Haberin Devamı

SEBEBİ DOĞUM KONTROL HAPI MI?

SORU: Canım hocam, adet düzensizliğim tarif bile edemediğim bir hâl aldı. Bazen üç, bazen altı ayda bir teşrif buyuruyor. Regl olmaktan nefret ediyorum. Çok kilo aldım, meme uçlarım ve göbek çevremde kıllanmam oldu, cildim bozuldu. Doğum kontrol yöntemi olarak hap kullanıyorum. Sebebi bu olabilir mi, bırakmalı mıyım?

CEVAP: Adet düzensizliğinin pek çok nedeni var ama söylediğin şikayetlerin en sık işaret ettiği şey polikistik overdir. Yani yumurtalıklarda çok sayıda yumurtanın oluşması. İsminin kist olduğuna bakmayın bunlar aslında yumurta. Çok duyuyorum bu konuda endişeli olduğunuzu. İleride hemen hemen herkesin gebe kalma sürecinde sıkıntılı olduğu söylemi dolanıp duruyor. Asla böyle değil ama ihmal de etmemeniz gerekir. Yumurtanızın tembelleşmesini önlemek, kıllanmanın önüne geçmek, kiloyu düzenlemek gibi yol haritamız olmalı. Hekiminize gidiyorsunuz, o sizi dinleyince hemen ultrason yapıyor ve bazı testler istiyor. Tanısını koyuyor ve tedavinize başlanıyor. Ayrıca reglden nefret etmek yok. Evet, biraz zor. Her periodunuz ufak çaplı cefa gibi geliyor farkındayım ama aynı zamanda sağlıklı bir kadın olduğunuzun da göstergesi. Menapoza dek tatlı tatlı regl olalım.

Haberin Devamı

KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR Mİ?

SORU: Hocam, 29 yaşındayım ve bazen bir ayda iki kez adet görüyorum. Üstelik kanamalarım da çok yoğun. Bu bir sorun mudur yoksa kişiden kişiye değişir mi?

CEVAP: Kişiden kişiye değişen tek bilgi 21 gün ve 35 gün aralığıdır. Bu günlerden daha erken ve daha geç adet olmak beklediğimiz bir sonuç değildir. 29 yaşında yani menopoza uzak bir yaşta, olması gerekenin dışında bir döngü bize önemli bir sorunu işaret edebilir. Hormonal bir sorun, myom, polip, kistler, rahim içi anormallikleri, istemediğimiz kötü hastalıklar ya da tiroid sorunları olasıdır. Emin olmak için muayene ve detaylı tetkik gerekir. Çoğu zaman ilaçla tedavi mümkündür ancak operasyon kararı aldıracak bir sorun da olabilir. Korkmayın, doktorunuza güvenin ve sakın ihmal etmeyin. Geç kalmış olmak istemeyiz. Böyle söyleyince biraz ürktüğünüzü biliyorum ama bunlar tedavisi olan hastalıklar; sadece zaman önemli. Gerçekleri bilin ki kulak ardı etmeyin. Yani canım kadınlar reglimize sahip çıkacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder