Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Siğiller neyi işaret ediyor?
HABERİ PAYLAŞ

Siğiller neyi işaret ediyor?

HPV aşısını 9-46 yaş aralığında tüm kadınlara yapabildiğimizi artık öğrendiniz, değil mi? Hatta tıbbi öyküsü gereği uygun gördüğümüzde 46 yaş üstüne de uyguluyoruz. HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan, genelde kendini genital siğillerle gösteren ve kansere sebep olabilen bir virüs olduğunu bildiğinizden de artık eminim. Asla ihmal etmiyoruz; muayene oluyoruz, smear testi veriyoruz ve sonra da doktorumuzun yönlendirmesiyle tedavi oluyoruz. Sadece uzun yaşamak değil mesele, kaliteli yaşamak; sağlıklı ve mutlu yaşamak.

Haberin Devamı

MANTAR OLDUM, GEÇMİYOR

SORU: Hocam, hamileliğimde 30 kilo aldım ve aradan geçen 2 yılda sadece 15’ini verebildim. Hamileliğimde mantar oldum ve hâlâ geçmedi. İlaçlar, kremler her şeyi kullandım. Doktora da gittim. Ama asla geçmiyor. Neden kaynaklanıyor olabilir?

CEVAP: Akıntınızdan numune alınıp test edildi mi? Bu şekilde enfeksiyona yol açan şey tespit edilebilir. Ancak bu da yapıldıysa ve tedaviye yanıt vermiyorsanız en önemli adımı atlamışsınız demektir. Yaşam biçiminizi gözden geçirmek. En temelde de beslenmenizi. Hamilelikteki kilo alımınız direkt olarak etkili değildir ancak beslenme biçiminiz direkt olarak ilgilidir. Alkali beslenme, daha az karbonhidrat, her zaman bol su iyileşmenin anahtarı olabilir. Ama bunu 1 ay yapıp bırakmaktan değil yaşam biçimi haline getirmekten söz ediyorum. Bağışıklığınızı güçlendirmeniz de fayda sağlar. Uyku düzeni, stres önemli. Şekeri minimuma indirip yoğurt ve kefirden destek alın. Pamuklu çamaşır kullanın ve günlük pedden uzak durun.

KESİN ÇARESİ YOK MU?

SORU: Hocam, bende hem vajina dışında hem de makatta siğil var. Tedavi olacağım ancak herkes tedavi sonrası yeniden oluştuğunu söyledi. Eğer öyleyse yaktırmak, dondurmak da çare değil mi? Ben öyle anlıyorum.

CEVAP: Herkes başka. Herkes kimse onlarda tekrarlamış olabilir çeşitli sebeplerden dolayı, sizde tekrarlamayabilir. Bilemeyiz. Ama tekrarlamasının sebebi yeni bir bulaş ve bağışıklık sisteminin düşüklüğüdür. HPV aşısı yaptırmanızı öneririm, önceliğimiz bu. Cinsel ilişkide prezervatif ve bağışıklığımızı yükselteceğimiz bir beslenme düzeni. Uyku düzeni ayarlanacak, stres minimuma indirilecek. Elden gelenler bunlar. Fakat kötü düşüncenin payını da yadsıyamam. Duyduğunuz her şeyle psikolojinizi olumsuz etkilemeyin isterim.

Haberin Devamı

HÜCRE DEĞİŞİKLİĞİ NE DEMEK?

SORU: Hocam, ben hafif siğil görünümüm nedeniyle doktora gittim ve smear testi yapıldı. Gelen sonuçta ise hafif hücre değişikliği yazıyor. Bu kanser mi demek oluyor, ne yapmam gerek?

CEVAP: Kanser öncüsü olabilecek olan hücrelerden bahsediliyor ancak henüz takibi yeterli olan bir hücre değişikliği olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla korkmanıza gerek yok, düzenli kontrol ve doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarla smear testi yeterlidir. Bağışıklığınızı yüksek tutmanızı ve kendinize bu anlamda iyi bakmanızı öneririm. Kanser olduğunuz anlamına gelmez, takip edilmesi gereken lezyonları haber verir bu sonuç. En doğru olanı yapmışsınız ve az belirgin siğil görünümünde de olması gerektiği gibi doktora başvurmuşsunuz. Çünkü doğru tanı, tedavi ancak tıpla mümkündür. Sağlıkla kalın.

Haberin Devamı

EŞİMİN SİĞİLLERİ VARMIŞ

SORU: Hocam, ben ilk gecemde eşimin siğilleri olduğunu öğrendim. Tedavi ettirse de tekrarlıyormuş. Hemen hamile kaldım ve hamileliğim boyunca siğilim vardı. Ve çok istediğim halde normal doğum yapmama doktorum izin vermedi. Sonrasında siğillerim geçti ama eşimle birlikte olmuyorum hâlâ. Psikolojimi altüst etti. Ne önerirsiniz?

CEVAP: Doğumda bebeğe geçişi engellemek için doktorunuz sezaryene yönlendirmiş. Sürecinizi tam bilmiyorum. Eşiniz bir tedavi aldı mı? İlaçla tedavinin yanı sıra yakma, dondurma yollarıyla da tedavi mümkün. HPV virüsünün özelliği şudur; bulaş olduktan sonra vücutta sessizce kalabilir yani aylarca bile baskılanabilir. Bağışıklığınız düştüğündeyse ortaya çıkar. HPV aşısı olmanızı mutlaka öneririm. Erkekler de kadınlar da aşı olabiliyor. Ancak artık prezervatif kullanarak ilişkiye girebilirsiniz. Bulaş en başında gerçekleşmiş zaten. Ha istemiyorsanız, psikolojik olarak bu durumdan etkilendiyseniz de psikolojik tedavi almak, çift terapisine gitmek çözüm olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder