Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Sürpriz bebeklerin kaçı sürpriz?
HABERİ PAYLAŞ

Sürpriz bebeklerin kaçı sürpriz?

Sürpriz bebekler vardır. Ancak bu kadar çok sürpriz bebek, bir yerlerde bir şeyleri yanlış yaptığımızı gösterir. Gebelikten korunma yöntemleriyle ilgili her şeyi konuştuk zannediyorum ama tekrardan zarar gelmez. Bir kere de buradan yazalım. Eğer anne baba olmayı düşünmüyorsak ne yapıyoruz? Bize en uygun olan korunma yöntemiyle korunuyoruz. Kadın da erkek de korunabilir. Buna aranızda karar verebilir, birlikte korunabilir, çift dikişle garanti altına alabilir ya da birlikte karar vererek korunmayı da bırakabilirsiniz. Bu konuda kimse kimseye sürpriz yapmasın, olmaz mı? Korunma yöntemlerinin önemli bir kısmı korunmayı % 100 garanti etmiyor zaten. Bunun üstüne bir de kumar oynamak anlamsız. Bakalım sizlerden neler gelmiş?

Haberin Devamı

İĞNEYLE KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

SORU: Hocam, doğum kontrol hapları için yeterli bütçem yok. 3 aylık iğneyle korunabilir miyim, bir zararı var mı?

CEVAP: Doğum kontrol haplarını kullanmanızın önünde bir engel yoksa, riskli grupta değilseniz (meme kanseri geçirmiş ve geçiriyor olmak, kalp damar hastalıklarına, damar tıkanıklıklarına sahip olmak, yüksek tansiyon ve karaciğer sorunları yaşamak, auralı migreni olmak) kullanabilirsiniz tabii ki. Öncesinde mutlaka jinekolojik muayene olun ve genel sağlık durumunuzu açıkça anlatın. Ayrıca iğne sonrası doğurganlık döneminin eskiye dönmesi için biraz zaman gerekir. Haplardan farkı bu diyebilirim. İğneler arası da biraz zaman bırakmalısınız. Yani kullanım koşullarını tam öğrenmelisiniz. Umarım yeterince aydınlatabildim.

Sürpriz bebeklerin kaçı sürpriz

ÜÇ ÇOCUĞUMUN İKİSİ KAZAYLA OLDU

SORU: Hocam, 3 çocuğum var ve ikisi kazayla oldu. Eşim korunuyor ama prezervatif takmadan, zamanını ayarlıyor. Artık 44 yaşındayım. Hamile kalma olasılığım hâlâ var mı? O kadar korkuyorum ki birlikte olmaktan hiç tat almıyorum.

CEVAP: Cinsel birlikteliği bir kadın için çileye dönüştüren her şeye tepkiliyim. Prezervatif kullanmıyorsa geri çekilme yoluyla korunduğunu zannediyor belli ki. Zannediyor diyorum çünkü korunamadığınız ortada. Elbette hâlâ hamilelik riskiniz var. Menopoza girmediğiniz sürece her yaşta bu olası ki 44 ileri bir yaş bile değil. Korunmak için izin almanıza gerek yok. Doğum kontrol yöntemlerinden size uygun olanı için hekiminizle konuşabilirsiniz. Eşiniz de korunmak istiyor ne de olsa. Ona yardımcı olun. Tek başına büyük bir yükün altına epey hazırlıksız girmiş.

Haberin Devamı

SÜRTÜNME İLE GEBE KALINIR MI?

SORU: Hocam, sürtünme ile gebe kalınabilir mi? Çünkü biz hiç ilişkiye girmedik, sadece sürtündük. Ama adetim 8 gün gecikti ve çok tedirginim. Korkudan test yapamıyorum. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP: Maalesef kalınabilir. Örneklerine daha önce de rastladığım bir durum. Hymen yani kızlık zarı durmasına ve vajina girişi sağlam olmasına rağmen gebe kalanlar var. Spermin gücü... Bazen bir yolunu buluyor. Ancak korkunun ecele faydası yok. Daha fazla geciktirmeden iki test alın ve uygulayın. Kafanızdaki bütün soru işaretleri silinmiş olur. Bazen gebe kalma korkusundan, stresten de adet gecikebiliyor, buna da rastlıyoruz. Ama sonuç pozitif yani çift çizgi olursa ne yapacağınızı düşünmek için testi de bir an önce yapmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

SEKS OYUNCAKLARI SPİRALI KAYDIRIR MI?

SORU: Hocam, spiralle korunuyorum. Bazen takma penis ve çeşitli seks oyuncakları kullanıyoruz. Bunların spirali kaydırma olasılığı var mı? Kesinlikle çocuk sahibi olmak istemiyoruz.

CEVAP: Spiralin yuvası rahimdir. Penis ve seks oyuncaklarınınki ise vajina. İkisi birbirinden ayrı ve penis spirale ulaşamaz. Dolayısıyla korkmanıza gerek yok. Spiral kayması normalde hiçbir şey yokken bile yaşanabilir ancak bu uygulama aşamasında titiz davranılmadığı anlamına gelir. Doğru ve tam yerleştirilmiş bir spiralde kayma yaşanmaz. Spiral takıldıktan sonra kontrole gitmekte ve jinekolojik muayeneleri ihmal etmemekte fayda var. Unutmayın spirallerin de son kullanma tarihi var.

BİR HATIRLATMA

Hangi yöntemle korunursanız korunun, özellikle ilk beraberliklerinizde ek olarak prezervatif kullanmanızı öneririm. Çünkü mesele sadece gebelikten korunmak değildir, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da korunmalıyız, öyle değil mi? Ayrıca ertesi gün haplarını doğum kontrol yöntemine çevirmeyin, buna daha sonra etraflıca değineceğim. Cinsel sağlığınızı hafife almayın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder