Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Takviyenin takviye etmediği şeyler
HABERİ PAYLAŞ

Takviyenin takviye etmediği şeyler

Zayıflama konusu dünyanın her yerinde bu kadar tehlikeli biçimde ele alınıyor mu bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey varsa tekinsiz ürünler ve uygulamalarla canınıza kast edebileceğiniz. Cinsel yaşama yansımaları hakkında da öyle çok soru ve sorun geliyor ki bu köşeye taşımasam olmazdı.

CİNSEL İSTEKSİZLİK BAŞLADI

SORU: Hocam, 7 yıllık evliyim ve geçtiğimiz yıla kadar çok iyi bir cinsel hayatımız vardı. Doğum kilolarımdan kurtulamayınca kilo vermeye yardımcı bir kahve aldım. Beslenmeme dikkat ederek kilo verdim de. Hatta ben hızlı kilo verince eşim de kullandı ve o da verdi. Ama tesadüf de olabilir bilmiyorum; eşimde ereksiyon sorunu başladı, bende de cinsel isteksizlik. Yani belki de ilgisi yoktur. Ama düşününce kahve içtiğimiz dönemden kalan bir şey gibi. Kahveyi bıraktık ama düzelmedi hâlâ. Sebebi bu olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Bu konuda dertliyim, çok dertliyim. Elbette bazı besin ve içerikler ödem atmaya, yağ yakmaya yardımcı olabilir. Beslenmeye dikkat edip sporla da destekleyince kilo verebilirsiniz de. Ancak bu ürünleri tüketmeden de beslenme ve sporla kilo verebilirsiniz. Kilo dengenizi, bir ürüne ipotek etmek hiç de sağlıklı değil. Bir beslenme uzmanıyla çalışmanız ve onun önerdiği doğal besinlerden destek almanız en sağlıklısı. Çünkü paketlenen her şey; formülünde baz olan maddenin dışında bir sürü madde içerir. Kimisi koruyucu, kimisi renklendirici olarak, kimisi başka amaçlarla. Ve son tüketici bu maddelerin anlamını bilmeyebilir, çok normal. İşte bu nedenle bu tür ürünlere rağbet etmeyin. Çünkü kan dolaşımı ve sinir sistemine başta olmak üzere pek çok olumsuz yansıması olabilen bu ürünlerin hayati risk yarattığına da çokça tanık olduk. Sizden ricam muayene olmanız ve durumu anlatarak tetkikler talep etmeniz.

PEŞ PEŞE DÜŞÜK YAPTIM

SORU: Hocam, yıllar önce üst üste iki düşük yapmıştım ve sonra sağlıklı iki doğum yaptım. Ancak bu iki doğumdan sonra yeniden iki düşük yaptım. Yapılan testlerde, muayenemde hamileliğe engel bir durum olmadığı anlaşıldı. Ben de eşim de şu an sağlıklıyız. Sonra bir yakınım bana zayıflama ilaçlarıyla bağlantısı olabileceğini söyledi. Çünkü düşüklerim döneminde bu ilaçlardan kullanıyordum. Sizce ilgili olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Kesin bir şey söyleyemem ancak elbette etkisi olabilir. Hormon müdahaleli ilaçlarsa bu olasılık epey yüksek. Peki siz bunu bilebilir misiniz? Hayır. Kullandığınız ürünlerin içeriklerini çok iyi taramalısınız. Gerekirse bir uzmana danışmalısınız. Ve bana kalırsa zayıflama ürünü kullanmamalısınız. Zayıflama ilaçlarıyla ölen insanların haberlerine basit bir internet taramasıyla ulaşabilirsiniz hem de dünya genelinde. Her yıl binlerce ürün sunuluyor piyasaya ve bunların denetim mekanizmasında çok ciddi eksikler var. Yasal boşluklardan faydalanan ve hatta ambalajına, reklamında vaat ettiği şeyi yazmayan, kendini bambaşka adlandırıp bambaşka lanse eden sayısız ürün var. İşte tam olarak o işte bir bit yeniği var. Lütfen bu tür ürünleri kullanmayın ve beslenme uzmanlarından destek alın.

YUMURTA KALİTESİNİ YÜKSELTİR Mİ?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, vizesiz gidilen bir ülkede, yumurta kalitemi artırmak için satılan bir takviye almıştım. İçeriği doğal ve inanılmaz talep gören bir sağlıklı yaşam merkezinin ürünü. 6 aydır düzenli kullanmama rağmen hamile kalamadım. Yumurta kalitesini yükseltmek diye bir şey yok mu acaba?

CEVAP: Yumurta kalitenizin düşük olduğuna dair bir doktor teşhisi aldınız mı yoksa bu hamile kalamadığınız için sizin tahmininiz miydi? Yumurta kalitesini artırmak için vitaminden ve mineralden yana zengin beslenme biçimi öneririz. Bol su içilmesi de önemlidir. Yardımcı besinler vardır; yeşil sebzeler, karaciğer, fındık, ceviz, badem, balık ve süt ürünleri gibi. Ancak bizim satın alınıp kapsül olarak tüketilmesini önerdiğimiz bir takviye yok bu konuda. Siz de dünyanın bir ucuna gidip sağlık, üretim ve denetim sisteminin nasıl olduğunu bilmediğiniz ülkelerde ne idüğü belirsiz ürünleri satın almayın lütfen. Paketli gıdalardan uzak durun; düzenli ve yeterli uyku, bol su, egzersiz, sağlıklı beslenme ve psikolojik rahatlıkla süreci akışına bırakın. Tabii muayenenizi olup fizyolojik bir sorun olmadığını öğrendikten sonra. Siz de eşiniz de. Tedavisi gereken bir sorun varsa doktorunuz yönlendirecektir zaten. Doktorlar; onlara güvenelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder