Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Tüylenme sorunu
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlarda tüylenme, normal sayılan boyutlardayken kişisel bakım yöntemleriyle baş edilen olağan bir durum. Kalıcı olarak ya da geçici olarak tüylerden, kıllardan kurtulmak mümkün. Ancak sağlık sorunlarına dayalı tüylenme, hem hızlı ilerliyor hem de görsel olarak rahatsız edici boyutlara ulaşıyor ve bu noktada tüy giderici yöntemler yetersiz kalabiliyor. Peki durduk yere mi tüyleniyoruz aniden, normalin üzerinde yaşamamızın sebepleri neler? Ne yapmak gerek?

HAMİLE KALAMIYORUM TÜYLENMEM ÇOK ARTTI

SORU: Hocam iki yıla yakın süredir hamile kalmaya çalışıyorum ancak olmuyor. Ve bu süreçte var olan tüylenmem çok arttı. Özellikle karın bölgemde bikini giyemeyeceğim ölçüde fazla ve siyah tüyler var artık. Hamile kalamamamla bunların bir bağlantısı var mı yoksa ben mi algıda seçici olmaya başladım acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Bu soruyu sorduğunuza göre hamile kalmanızı önleyen sebebi öğrenmek üzere jinekolojik muayene olmamışsınız ve tetkikler yapılmamış. Bunu asla geciktirmiyoruz, iki yıl maalesef uzun bir süre. Polikistik over başta olmak üzere birden fazla olasılık değerlendiriyorum. Kadınlarda gördüğümüz aşırı tüylenmenin tıptaki adı ‘hirsutizm’ ve genelde androjene yani erkeklik hormonuna bağlı olarak gelişiyor. Dolayısıyla hormonlarınıza bakılması şart. Yumurtalık kistleri, böbreküstü bezlerindeki kistler, hücre çoğalması ya da iyi/kötü tümörler tüylenme yaratan sağlık sorunlarıdır. Tedavi mümkün ama önce teşhis! Yeterince ertelemişsiniz, hemen doktora.

GELENEKSEL YÖNTEMLERİ DENEDİM AMA TÜYLENME DAHA DA ARTTI!

SORU: Hocam benim meme başlarımda ve göbek çevremde doğum sonrası tüylenme oldu ve zamanla azalmıyor, artıyor. Çok rahatsız edici bir boyuta geldi. Aklınıza gelebilecek tüm çareleri denedim; krem, ilaç, geleneksel yöntemler... Hiçbiri azaltmadı, hatta daha da arttı. Bunun sebebi ne olabilir? Eşimin yanında soyunamıyorum bile artık.

CEVAP: Geleneksel yöntemler? Bir deli bir kuyuya bir taş atıyor, oluyor mu sana adı geleneksel yöntem... Sonra kırk akıllı çıkaramıyoruz o taşı. Ezbere krem, ilaç kullanmak kabul edilemez. Bu bir sağlık sorunu. Ve içeriyle ilgili, dışarıyla ilgili değil. Androjen artışı birinci olasılık. Ama o neye bağlı olarak artıyor, bunun tespiti, sonra tedavisi şart. Hormonlarınıza bakılmalı ve ayrıca rahim içi ultrasonla izlenmelidir. Ayrıca kullandığınız ilaçlar varsa bunların yan etkisi de olabileceğinden tüm detayları doktorunuzla paylaşmalısınız. Evde şifa arayabileceğiniz sağlık sorunları değil bunlar canlarım.

Haberin Devamı

8 AY ÖNCE MENOPOZA GİRDİM KILLANMA SORUNUM BAŞLADI

SORU: Hocam menopoza gireli 8-9 ay oluyor ve ağdaya bile sık ihtiyaç duymayan biri olarak kıllanma sorunu yaşıyorum. Bıyık bölgemde ve karnımda başta olmak üzere neredeyse her bölgemde var. Ayrıca saçlarımda dökülme, cildimde de sivilcelenme var. Ama ben etrafımda kimsede bu şikayetleri duymamıştım. Menopozla ilgisi olmayabilir mi, korkmalı mıyım?

CEVAP: Hayır, bilim varken hiçbir şeyden korkmuyoruz. Biz ne güne duruyoruz yahu! Menopozla birlikte göreceli androjen artışı yaşanıyor ve herkeste farklı seyretmekle birlikte deride aşırı yağlanma ve sivilcelenmeler, ses kalınlaşması, göğüslerde küçülme, saç dökülmesi, kötü kokulu terleme gibi rahatsız edici sorunlar yaşanabiliyor. Androjenin tüylenmede etkili olmasının ise belirgin iki nedeni var; kıl köklerinin kan dolaşımındaki androjen hormonlara aşırı duyarlı olması ya da böbreküstü bezleri veya yumurtalıklardan androjen hormon üretiminin artması. Ve bu durumda öncelikle jinekolojik muayeneyle, kist ve tümör olma olasılığını elemeli, sonra da gerekli tedaviyi düzenlemeliyiz. Tedavide en anlaşılır haliyle ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları kullanırız. Ayrıca tedaviyle paralel olarak kılı kökünden alan ya da kıl kökünü zayıflatan kişisel bakım yöntemleri de kullanılabilir; ağda, epilasyon gibi. Beni tanıdınız; bilin bakalım ilk olarak ne yapacaksınız, nereye gideceksiniz? Elbette doktora!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder