Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Vajinismus girdabı
HABERİ PAYLAŞ

Vajinismus dünyanın her yerinde yaygın bir sorun elbette. Ancak toplumsal özelliklerimiz ve alışkanlıklarımız, vajinismusun ortaya çıkışında da çözümünde de etkili oluyor. Toplumun bakışı ve yıllardır empoze edilen sayısız sabit düşünce...

MEVCUT VE GEÇMİŞ YAŞANTILARIMIZ, PARTNERLERİMİZ; HEPSİ VAJİNİSMUS ÜZERİNDE BAMBAŞKA BİÇİMLERDE ETKİLİ

Vajinismus girdabı

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ GÖRDÜM 6 AY SONRA TEKRARLADI

SORU: Canım hocam, ben Almanya’da yaşıyorum. 2 yıllık evliyim. Sizin de önerdiğiniz gibi ilk 6 aydan sonra vajinismus tedavisi gördüm. İyileştim ama 6 ay sonra yeniden vajinismus oldum. 1 yıldır da ilişkiye giremiyorum. Eşimi seviyorum, mutluyum, bana nazik davranıyor. Yani vajinismusun tekrarlaması için bir sebep yok. Tedavim neden boşa gidiyor acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle vajinismus kesin olarak çözülürse tekrarlamaz, bunu söylemek istiyorum. Doğum sonrası vajinismusu bunun dışında bırakarak söylüyorum. Ancak bahsettiğiniz koşullarda tekrarlayan vajinismusun psikolojik değil de fiziki muayene gerektirdiğini düşünüyorum. Jinekolojik muayeneyle herhangi bir anomali, cinsel birleşmeyi zorlaştıran fiziksel bir sorun var mı, bakılmasını isterim. Bu konuda bir sorun yoksa uzman değişikliği yapmanızı öneririm. Zira ilk başvurunuzda sorunun çözümü gerçekleşse de geçici olmuş. Gerçek çözüm, kalıcı olandır. Bilinçli bir kadın olarak, en kısa zamanda tercihen eşinizle birlikte çözüm için doğru uzmana başvurun lütfen.

KORKUNÇ GEÇMİŞİME RAĞMEN HAYATA TUTUNDUM MUTLUYUM AMA KENDİMİ SUÇLU HİSSEDİYORUM

SORU: Hocam, 16 yaşımda tecavüze uğradım ve tecavüzcümle evlendirildim. Dışarıdan okudum, boşandım, hayatımı kurtardım. 8 ay önce de biriyle tanıştım, ilk kez sevdim. Evlenme niyetimiz var, mutluyum da. Ama kendimi suçlu hissetmeye başladım. Evliliğimi biliyor ama tecavüzü bilmiyor. Ve ben tecavüze uğrayan diğer kadınlar gibi cinsel sorun falan da yaşamadım. Cinsel hayatımda istekli biriyim. Duyarsız, ruhsuz biri gibi hissediyorum. Herkesin hayatı altüst olurken ben aşk, evlilik, seks düşünüyorum. Ve bu bana kendimi kötü hissettiriyor. Bu da bir psikolojik rahatsızlık mıdır?

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle şu algıyı düzeltelim; cinsel taciz ve tecavüz mağdurlarının tümü cinsel sorun yaşamayabilir. Sık rastlarız ama herkeste yaşanmaz. Hayatınıza devam edebilmenize, atlatabilmenize çok sevindim. Herkesin ruhsal dinamikleri farklıdır, direnci, mücadele şekli başkadır. Burada şunu da dile getirmek isterim, travmaya verdiği tepki de farklıdır. Bazen travmadan kaçarak bazen travmanın gözüne gözüne giderek bununla savaşılır. Elbette bir psikologla görüşebilirsiniz. Kafanızdaki soru işaretlerinizi en doğru biçimde gidermenize büyük katkısı olur. Atlatamadığınız ama derine gömdüğünüz bir şey varsa bu da gün yüzüne çıkar. Ancak gerçekten tamamen geride bırakabilmiş olmanız yadırganacak değil. Mutlu olunacak bir şey ki gerçekten böyleyse. Umarım bundan sonraki yaşamınızda sever, sevilir, mutlulukla sevişirsiniz.

EŞİM 16 YIL SONRA DÖNDÜ AMA CİNSEL İLİŞKİYE GİREMİYORUM

SORU: Hocam, 18 yıllık evliyim ve vajinismus hastasıyım. Eşim yurt dışında yaşıyordu ve 16 yıldır cinsel münasebetimiz yoktu. Ancak şimdi döndü ve bana baskı yapıyor. Asla ilişkiye giremiyorum. İlk 2 yıl birlikteydik ve vajinismus değildim. Sonradan vajinismus olur mu, iyileşmemin bir yolu var mı? Evliliğim bitmek üzere çünkü. Bu sebeple eşimi tamamen kaybetmek istemiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Evliliğiniz, sizin için zorluklarla geçmiş. Hayatınıza bir erkek girmeden, cinsel hayatınız olmadan geçen bir evlilik travmatiktir diye tahmin ediyorum. Ve travmatik evliliklerde vajinismus çok sık rastladığımız bir şeydir. 16 yıldır cinsel açıdan yabancılaştığınız eşinizle birlikte olmanız, perhizi bozmanız gerekiyor ve bu sizi zorluyor. Çok olağan bir süreçten geçiyorsunuz. Gördüğünüz baskı da durumu tabii ki daha da zorlaştırıyor. Ama elbette vajinismusu yenebilirsiniz. Yeter ki profesyonel destek alın. Her şeyin en iyisini, mutlu bir evliliği sonuna kadar hak ediyorsunuz. Bu hakkınızın farkında olun lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder