Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Vajinismusa bir selam
HABERİ PAYLAŞ

Vajinismusa bir selam

Vajinismus, benim tatlı belam bin yıllar geçse sorulacak bin yıllar geçse yaşanacak ama biliyorum ki hep daha da azalacak

TEDAVİ Mİ BAŞARISIZ OLDU YOKSA BİZ Mİ YAPAMADIK?

SORU: Hocam, büyükşehirler dışında bir ilde 2 yıllık bir sıkıntı sonrası vajinismus tedavisi oldum. Eşimle birlikte gittik. Bana çok destek oldu. Aşırı baskıcı bir ailede büyümüştüm ve karşılıklı oturup sohbet ettiğim ilk erkek eşimdi. Doktorum yaşadığım sorunu bununla ilgili yorumladı. 6 seans kadar gittik, sebeplerine dair geniş bilgimiz oldu. Konuştuk; ilişkimizi, evliliği, düşüncelerimizi, geçmişi vs.. Ama terapi bittiğinde olacak gibi hissettiğimiz halde ilişkiye giremedik. Bu tedavinin başarısız olduğunu mu gösterir, biz mi yapamadık? Çünkü vajinismus tedavisi görenlerin mesajlarını falan görünce bir biz yapamadık gibi hissediyorum. Sizce sorun nerede?

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle sürece hakim olmadığım için tahminlerimden yola çıkacağım. Vajinismus tedavisinde özel bir eğitimle donanmış jinekolog doktorların başarısının sırrının, fizyoloji/biyoloji bilgisi ve donanımı olduğunu düşünüyorum. Çünkü vajinismus tedavisinde psikolojik boyutlu olan terapi tek başına eyleme dönüşmeyebiliyor. Pratik gerekiyor. Bu tedavinin bir parçası, aşama kaydettikçe pratik yapmak. Egzersizler veriyoruz ilişkiye girmeyi kolaylaştırmak için mesela. Yalnız gelenlere yalnız, eşli gelenlere eşli uygulayabilmeleri için. Ayrıca kendimden örnek vereyim; psikolojik temelli bir şeyse ve bizi aşıyorsa mutlaka sevk ediyoruz. Kliniğimizde de alanında uzman bir arkadaşımız var sevk değil de destek alma ihtiyacı doğarsa diye. Yani çok başlı bir sorun bu. Bu anlamda daha komplike bir bakış açısına ve uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirim. Ha bir de jinekolojik muayene, tedavide ilk adım. Tabii ki başaracaksınız! Bundan şüpheniz olmasın.

Vajinismusa bir selam

14 YILLIK EVLİLİĞİMDE BİR KEZ BİLE İLİŞKİYE GİREMEDİM

SORU: Sevgili hocam, ben 14 yıllık evliliğinde bir kez bile ilişkiye girememiş bir kadınım. Eşim beni öyle seviyordu ki nişanlıydım, kaçırdı da evlendik. Evlendiğimden beri bir kez bu konuda incitmedi beni. Başka kadınlara gitmeden, benimle hep başka yollar buldu ama karı koca olamadık. Artık umudum da kalmadı. Ama sonra pazar soru cevap yaptığınızda benden uzun süredir evli olan birinin vajinismusu yendiğini okudum. Böyle bir ihtimal var mı? Tedavi ne kadar sürer? İkimiz de çalışıyoruz, altından kalkabilir miyiz?

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinismus tedavisi sorunun tespitinden sonra çözüme giden bir süreç ve sürecin uzunluğunu da en başından söylemek mümkün değil. Ancak 5 seans ortalamayla düşünebilirsiniz. Az olmaz da çok olur belki sizin durumunuzda. Tabii ki aşabilirsiniz. Bunca zaman durduğunuz kabahat! Aşkla, tutkuyla süren bir evlilikte büyük bir eksik bu, elbette tamamlamalısınız. Nerede yaşadığınızı bilmiyorum. Ancak şehrinizde bu konuda uzmanlaşmış bir doktor yoksa bile yakın şehirlerden bulabilir ya da aralıklı seanslara katılabilmek için işlerinizde bir düzenleme yapabilirsiniz. Ancak mutlaka tedaviye başlayın, işi gücü hiçbir şeyi bahane etmeyin. Bu sizin hayatınızı çiçek gibi yapacak, eminim. Aklım sizde. Güzel haberlerinizi bekliyorum.

Haberin Devamı

HERKES VAJİNİSMUS TEDAVİSİ YAPTIĞINI SÖYLÜYOR KAFAMIZ KARIŞTI

SORU: Hocam, sizin 2011’de tedavi ettiğiniz bir vajinismus hastasıydım. O zaman çok az insan yapıyordu ve yapanların da yarısı hakkında güzel şeyler duyuyorduk. Ama şimdi aynı ihtiyaç görümcem için doğdu. Küçük bir yerde yaşamamıza rağmen bir sürü kişi vajinismus tedavisi yaptığını söylüyor ve insan seçemiyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP: Yapıyoruz diyorlarsa yapıyorlardır. Ancak ben sizin vesilenizle şunu hatırlatmak istiyorum; bir doktora mezuniyetini, sertifikalarını, eğitimlerini, bir alandaki deneyim yılını vs. sorma hakkınız var. Lütfen çekinmeyin, güzel bir üslupla sorun. Kaç yıldır vajinismus tedavisi yapıyor, sorabilirsiniz. Hasta yorumlarını okuyabilirsiniz. Benim gibi uzun zamandır bu tedaviyi yürüten bir meslektaşım varsa görüşün, birden çok kişiyle görüşün ve karar verin. Ben tecrübeye kıymet veren biriyim. Ayrıca imkan varsa yaşadığınız yerle sınırlı kalmayın

Sıradaki haber yükleniyor...
holder