Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Yaş 17, o güzel yolun başı
HABERİ PAYLAŞ

Yaş 17, o güzel yolun başı

Genç kızlarımıza dair çok sık gelen sorulardan derleme yaptım. Umarım hem onlar hem de anneleri için yol gösterici olur.

EPİLASYON YAŞI KAÇ VE ZARARLI MI?

SORU: Hocam, çok sert ve siyah kılları olan biriyim. Bundan hep çok çektim. Kızım da bana benziyor. Bir an önce lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Kızım 14 yaşında. Ne zaman başlayabiliriz? Ayrıca epilasyonun yumurtalıklara zararı olduğu söyleniyor, çok korkuyorum.

CEVAP: Lazerin bilimsel olarak açıklanmış bir zararı yoktur. Kullanılan cihazların FDA onaylı olması gerekir. FDA, insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde uluslararası standartlarda üretilmiş, gerekli testlerden ve kontrollerden geçmiş olması demektir. Burada önemli olan; bilindik, iyi yerlerde yaptırmaktır. İşlem uygulayıcının bir yetkinliğinin, gerekli eğitim ve sertifikalarının olması şarttır. Bunu sorabilirsiniz, çekinmeyin. Ayrıca alerjik durumlar için (çok nadir yaşanır) önce ufak bir bölgeye uygulanması gerekir. Ama 16 yaşını beklemenizi öneririm. Bu yaşı beklemeniz, lazer epilasyonun etkisini daha kalıcı biçimde görmenizi sağlar. Epilasyonun yumurtalıklara hiçbir zararı yoktur. Ama söylemeden duramam bilirsiniz; jinekolojik muayene! Kızınızı 16 yaşında ergenliği tamamlanırken muayene ettirin. Doktoru tüylenmesinin nedenine, hormonlarına da bakmak isteyebilir.

Haberin Devamı

ADET DÖNEMİ ÇOK AĞRILI GEÇİYOR

SORU: Hocam, kızım 15 yaşında, 1 yıldır adet görüyor. Çok az kanaması ama çok ağrısı oluyor. O günlerde okuldan geldiği ya da revirde yattığı bile oluyor. Ağrı kesici almasına karşıyız ama ne şekilde rahatlatacağımızı da tam bilmiyoruz.

CEVAP: Önceliğiniz jinekolojik muayene olmalı. Çünkü adet sancısına neden olan bir sorun varsa tanısının koyulması önemlidir. Çikolata kistine çok sık rastlıyoruz mesela. Bunun dışında genel olarak bilgi vermem gerekirse; adet sancısının nedeni, prostaglandin denen bir hormondur. Bu hormon, adetten bir iki gün önce kanda yüksek seviyelere ulaşır ve sonra azalmaya başlar. Rahim kasılmalarına neden olan da bu hormondur. Jinekolojik muayenenizi oldunuz ve bir sorun tespit edilmedi ama ağrınız var; ibuprofen ve parasetamol etkili ilaçlardan destek alabilirsiniz. İlaca karşı ekstra bir duyarlılığı yoksa, bu tip ağrı kesici, kas gevşeticileri makul ölçüde kullanmasının bir zararı yok. Hafif egzersizler yapmak, beslenmesine omega3, B1, B6 ve magnezyum açısından zengin besinler (ıspanak, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, avokado gibi) eklemek, ayakları sıcak tutmak ve karın altına sıcak su torbası koyarak dinlenmek, ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Sıcak su torbasının güvenle kapandığından ve defosuz üretildiğinden emin olalım. Sıcak su torbası kazaları, bize çok sık gelen vakalardan.

Haberin Devamı

KIZIM DA KULLANABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 6 aydır regl kabı kullanıyorum ve çok rahat ettim. Ama 17 yaşındaki kızıma da kullandırabilir miyim bilmiyorum. Bakire olanlar da zarar görmeden adet kabı kullanabilir mi?

CEVAP: Evet, kullanılabilir. Ancak bir hatırlatma yapmam şart; hymen yani halk arasında kızlık zarı denilen yapı, vajina girişine çok yakın. Dolayısıyla hymenin, bu kabı kullanırken zarar görme ihtimali var. Bu sizin için sorun yaratacaksa, hassasiyetiniz varsa kullanmamasını tercih edebilirsiniz. Daha önce hiç ilişkiye girmemiş kişilerin vajinal kasları daha sıkı olduğundan, yerleştirmekte başta biraz zorlanabilir. Gün içinde en fazla 12 saat kalabilmesi ve yıllarca kullanılabilmesi açısından, doğaya faydası olan bir ürün. Ayrıca ekonomik açıdan da avantajlı. İyi temizlenmesi ve hijyenik biçimde saklanması şart ama. Kullanmadan önce de lütfen ellerimizi yıkayalım. Bilmeyenler için adet kabı yani menstrual kap nedir onu da söyleyeyim. Vajina içine yerleştirilen, adet dönemi sona erince temizlenip bir sonraki adet dönemi için saklanan yani kullan at olmayan bir kadın hijyen ürünüdür. Vajina içine yerleşen bir sap ve kanı içinde tutan bir hazneden oluşur. Tıbbi silikondan üretilir ve eğilip bükülebilir. Yerleştirme esnasında da doğru yerleştirme için katlanır. Ve çok sorulduğu için belirtmek isterim; çiş yapmanızı engellemez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder