Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Yolun sonundaki ışığa yürürken
HABERİ PAYLAŞ

Yolun sonundaki ışığa yürürken

Hamilelikte yaşananların, düşünülenlerin, hissedilenlerin ucu bucağı yok. E tabii sorular da aynı biçimde çeşitli. Tünelin sonundaki ışığa yürürken yolu da biraz aydınlatmak gerek öyle değil mi?

KARNIMDA, BACAKLARIMDA KANLI DAMAR GÖRÜNÜMÜ OLUŞTU BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR?

SORU: Hocam, 7 aylık hamileyim ve karnımda, bacaklarımda kanlı damar görünümleri meydana geldi. Ağrı hissetmiyorum ama eskisinden yorgun hissediyorum. Bu kırmızı çizgiler ne anlama geliyor acaba? Doğum çatlağı dediğimiz şey bunlar mı oluyor? İlk hamileliğim olduğu ve etrafımda böyle bir deneyimim olmadığı için bilgim de yok.

Haberin Devamı

CEVAP: Kuvvetle muhtemel kılcal damar çatlamalarından bahsediyorsunuz. Gebelik sürecinde vücudumuzdaki kan oranı artar ve bu artış damarlarda bir basınç meydana getirir. Kılcal damarlarımızın çatlaması o ince, kırmızı damar görünümünün nedeni budur. Korkmanızı gerektirecek bir şey değil. Kendiliğinden geçer. Hamileliğiniz sona erdiğinde bu görünüm devam ediyor ve sizi de kozmetik anlamda rahatsız ediyorsa doktora görünebilirsiniz. Hamilelik çatlağı dediğimiz şey başkadır. Karnınız büyüdükçe ve vücudunuz genişledikçe bağ dokunuz daha çok gerilir ve bunlar vücutta kırmızı ya da renksiz çatlak görünümleri yaratır. Çoğu zaman kalıcı olurlar ve şahsen güvendiğim bir çatlak tedavisi yöntemi (medikal estetiğin vaat ettiği yöntemlerden söz ediyorum) yoktur. Çatlak oluşumunda vücudunuzun su ve nem dengesi, ihtiyacı ve genetik faktörler de etkilidir. Doğal yağlar kullanarak çatlamayı önlemeye çalışmaktan başka bir silahımız yok bana kalırsa.

ANTİDEPRESAN KULLANIYORUM AMA BEBEĞİM İÇİN ENDİŞELENİYORUM

SORU: Hocam, hayatımda yaşanan olumsuz gelişmeler ve yakınlarımın kaybı nedeniyle antidepresan kullanıyorum. Aksi takdirde hiçbir şekilde uyuyamıyor ve sakinleşemiyorum. Ancak bebeğimin sağlığı için endişe ediyorum ve ilaçları kesmeyi düşünüyorum. Bu konuda nasıl ilerleyebilirim? Mesela tabletleri kırıp dozları yarıya indirerek mi yoksa birden keserek mi bırakmak gerekir?

CEVAP: Başınız sağ olsun. Antidepresanı doktorunuz verdiyse hamileliğinizi gözeterek bebeğe zarar vermeyecek sınıftan, hamilelere reçete ettiğimiz ilaçlardır zaten. Bırakmanıza, değiştirmenize gerek yok. Hayır siz ezbere aldıysanız hamile olun ya da olmayın, bunu asla onaylayamam. En kısa zamanda hem bir psikiyatriste hem de gebelik takibinizi yapan doktorunuza başvurun lütfen. İçinden geçtiğiniz süreç, ilaç kullanmanızı gerektiriyorsa lütfen bunu kendi kararınızla bırakmayın. Böbreğimizden, kalbimizden nasıl yalnızca doktorlar anlıyorsa ruhsal tedavi gerektiren konulardan da psikologlar ya da psikiyatristler anlar. Yolu onlar çizerler. Elbette sizi sürece dahil ederler, yaşadıklarınızı, duygularınızı anlarlar. Fiziki koşullarınızı göz önünde bulundururlar. Lütfen tedavi sürecinizin gidişatına sadık kalın ama her şeyi doktorunuza danışabilirsiniz, böylece içiniz daha rahat eder. Bebeğinize sağlıkla, mutlulukla kavuşmanızı diliyorum.

Haberin Devamı

DOĞUMDA KÖTÜ GÖRÜNSÜN İSTEMİYORUM GENİTAL ESTETİK MÜMKÜN MÜ?

SORU: Hocam, hamileliğimde genital estetik yaptırmam mümkün mü? Çünkü görüntüden 17 yaşımdan beri memnun değilim ve doğumda vajina dudaklarımın bu kadar kötü olmasını, görünmesini istemiyorum sanırım. Bu beni strese sokuyor.

Haberin Devamı

CEVAP: Doktorunuzun doğumda en son dikkat edeceği şey vajina dudaklarınızdır herhalde. Genital estetiği doğumdan sonraya bırakmanız gerekiyor. En az 3 ay sonra genital estetik operasyon geçirebilirsiniz ve buna da muayene sonrası doktorunuz onay verebilir. Vajinal doğum yaparsanız vajinanın, rahmin toparlanması bir süre alacak zaten. Genital bölgenizi hayalinizdeki biçime getirmek için işlem yaptırmak için bu sürenin geçmesini beklemeniz, alacağınız sonuç açısından önemlidir. Spor salonuna kaydolmak için önden evde biraz kilo vermeye çalışmak gibi bu söylediğiniz şey ve inanın hiç gerek yok. Sağlıkla doğurun da her şey hallolur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder