Dr. Ali Gürsoy 40 gün boyunca denize girmek ve ağır egzersiz yasak
HABERİ PAYLAŞ

40 gün boyunca denize girmek ve ağır egzersiz yasak

Rahim ameliyatla alındığı zaman vajinanın üst kısmındaki dikiş yerlerinin iyileşmesi biraz vakit alıyor. Bu operasyon sonrası 40 gün denize, havuza girmenizi, ağır egzersiz yapıp ağır yük taşımanızı önermiyoruz.

Tehlikeli olabilirmiş

20 yaşındayım, 3 gün önce adetimin uzun sürmesi şikayetiyle hekime başvurdum. Sağ overde 7 santim kist olduğunu söyledi. Kan tahlili istedi, “Tehlikeli olabilir” dedi. Acaba ne gibi tehlikeleri var?

CEVAP

Sevgili okurum, kistinizin ultrason görüntüsü olmadığı ve sizi muayene etmediğim için genel bilgilendirme yapacağım. Yumurtalıklardaki kistlerin iyi huylu ya da kötü huylu olduklarını ayırt etmek lazım. Yapılacak tümör marker kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile bu ayrım yapılır. Bu kadar büyük yumurtalık kistleri karın içinde yarattıkları basınç nedeniyle karın ağrısı yapabilirler.

Haberin Devamı

Normalden büyük yumurtalık kistlerinin patlama ve yırtılma ihtimalleri vardır. Böyle bir durum olduğunda karın içine kanama yaparlar. Bu boyuttaki kistler kendi etraflarında dönerek torsiyon denilen bir durum oluşturabilirler. Bu durumda da yumurtalığa giden kan azalarak yumurta işlevini kalıcı olarak kaybedebilir. Bu risklerden dolayı kontrollerinizi geciktirmeyin.

Ne zaman denize girerim?

42 yaşındayım. Rahim alındı. Patoloji iyi geldi. Nelere dikkat etmeliyim? Normal yaşama ne kadar sonra başlamalıyım? Bir de denize ne kadar sonra girebilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, ameliyatınızın açık mı, kapalı mı yapıldığını belirtmemişsiniz. Genel olarak bilgilendirme yaparsak ameliyattan 1 hafta sonra kontrole gitmeniz gerekiyor. Bu kontrolde yara yerleriniz değerlendiriliyor. Rahim alınması ameliyatı sonrası vajinanın üst kısmındaki dikiş yerlerinin iyileşmesi biraz vakit alabiliyor. Ameliyattan sonra 40 gün denize ve havuza girmeyi önermiyoruz. Ayrıca bu süreçte ağır kaldırmanızı ve ağır egzersizler yapmanızı da tavsiye etmiyoruz.

Kist kaybolur mu?

26 yaşındayım. 1.5 yıl önce hormonlu spiral taktırdım. Kanamayı azalttığı için her şey yolundaydı. Ama son 2 aydır düzensiz ve sancılı ara kanamalarım oluyor. Çok hafif kanamam var ama düzensiz olması beni endişelendirdi. En son 4 ay önce kontrole gittim. Doktor ufak bir kistimin olduğunu söyledi ve doğum kontrol hapı verdi, “Bir ay içince kist erir” dedi. Kistin duruyor olma ihtimali var mıdır?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yeni oluşan bir yumurtalık kistine bağlı olarak ara kanamanız olmuş olabilir. Doktorunuzun önerdiği tedavi sonrası tekrar muayene olarak kisti kontrol ettirmeniz gerekiyor. Hiçbir tedavi yöntemi yüzde 100 kesin etkinliğe sahip olmadığı için kistin kaybolup kaybolmadığını saptamak için kontrolü ihmal etmeyin. Doktorunuz ayrıca muayene esnasında rahim içi aracında yerini kontrol ederek size bilgi verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder