Tamer Heper Kira dönemi değişmedi
HABERİ PAYLAŞ

Kira dönemi değişmedi

1 Ekim 2021’den itibaren bir dairede kiracıyız. Her yıl kira artışımızı yaptık, problem yaşamadık. Ev sahibimiz 1 Haziran 2022’de bizden daha yüksek kira zammı istedi neticede yine anlaştık. 2023 yılına geldiğimizde yine 1 Haziran itibariyle bizden zam istedi, o tarihte de anlaştık. Şimdi yine haziran itibariyle zam istiyor ama benim aklıma takılan husus şu; şimdi iki sene 1 Haziran itibariyle zam yapmakla, bizim kira dönemimiz 1 Ekim’den 1 Haziran’a mı kaydı? Mesela tahliye davası açacak olsa hangi tarihe göre açacak? İ.G.

Haberin Devamı

* * * * *

Okuyucumun kira sözleşmesi 1 Ekim 2021 tarihli ve belirttiğine göre bir yıllık. Dolayısı ile kira dönemleri artık belli, her yıl 1 Ekim tarihi itibariyle yenilenecek. Peki ara zamları bunu etkiler mi? Hayır, ara zammı tarafların anlaşması ile yapılmış kira zammıdır, ödenecek kira konusunda anlaşma olur ama ara zammı kira sözleşmesinin bitim ve yenilenme tarihlerini değiştirmez. Yani okuyucumun kira dönemi halen sözleşmede yazılı olan 1 Ekim’dir, yapılan zamlar dönem arası karşılıklı anlaşarak yapılmıştır. Şayet o tarihlerde karşılıklı anlaşma olmasaydı da iş dava konusu yapılsaydı davada kiraya veren 1 Ekim itibariyle kira tespiti talep edebilecekti.

* * * * *

Peki acaba okuyucum kiracı olarak ara zammı kabul etmekle hata mı yaptı? Hayır, hatadan söz edilemez, zira kira sözleşmesinde artış şartı var ise bu halde ev sahibi dönem arasında yani o yılın haziran ayı itibariyle değil geriye dönük olarak o kira yılının ekim ayı itibariyle kira zammı talep edebilecekti ki bu halde zam geriye dönük hüküm ifade edecek ve yüklü bir birikmiş kira farkı ödenecekti. Netice olarak şimdi kira dönemi değişmiş değil dönem 1 Ekim ancak tarafların anlaştığı karşılıklı olarak kabul edilen ara zammı da geçerli. Peki tahliye davası açacak olursa hangi tarihe göre açacak? Yukarıdaki anlatımımdan anlaşılacağı gibi tahliye davası için de tarih ekim ayı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder