Dr. Ali Gürsoy Ağrılarınızın zamanla azalması beklenir
HABERİ PAYLAŞ

Ağrılarınızın zamanla azalması beklenir

Sezaryenle doğum sonrası ilk zamanlarda ağrı olabilir ama zamanla azalarak geçer. Doktorunuz uygun görürse süte geçmeyen ağrı kesicilerle ağrı kontrol edilebilir. Nadiren de olsa enfeksiyon, yapışıklık da ağrı yapabileceğinden ameliyatınızı yapan uzmana başvurmanız doğru olur.

Düzensiz adet görüyorum

23 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Düzensiz adet görüyorum, sol yumurtalıkta polikistik over olduğu söylendi. Bazen 6-7 ay adet görmediğim oluyor. Hormon bozukluğu da olduğu söylenmişti, tüylenme var. Bu sorunla çocuk sahibi olma şansım var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, üreme dönemdeki kadınların yaklaşık yüzde 15-20’sinde polikistik over sendromu görülür. Polikistik over hastalık olmayıp hormonal düzensizlik durumudur. Anormal seviyelerde hormon üretimine sebep olan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemek ile birlikte insülin direnci sorunu sık rastladığımız sebeplerden birisidir. Hastada kilo artışı, kıllanma, adet görememe ve saç dökülmesi benzeri birçok soruna neden olur. Kapsamlı değerlendirme sonrası beslenmeden fiziksel aktiviteye kadar önerilecek birçok yaşam tarzı değişikliği ile bu durum geçmese bile kontrol altına alınabilir. Uygun tedavi sağlandığında düzenli yumurtlama olacaktır ve böylece çocuk sahibi olabilirsiniz.

Ameliyat yerim ağrıyor

Sezaryen doğum yaptım. Son zamanlarda ameliyat yerim çok ağrıyor. Bazen dayanılmaz ağrılar oluyor, nedeni nedir? Lütfen yardım edin.

CEVAP

Sevgili okurum, sezaryen doğum sonrası ilk zamanlarda ağrı olması beklenen bir durumdur. Var olan bu ağrı zamanla azalarak geçer. Doktorunuzun önerisi ile süte geçip zarar vermeyecek ağrı kesiciler ile ağrılar kontrol edilebilir. Nadiren de olsa bu ağrılar bazı kadınlarda uzun süre devam edebiliyor. Ameliyat sonrası olası enfeksiyon, apse ve yapışıklık durumları bu ağrılara neden olabilir. Bu durumlarda ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuza danışmanızı öneririm.

Rahim ağzında polip varmış

Ara sıra kanama şikayetim olduğu için muaneye gittim. Doktor baktı “rahim ağzında polip var” dedi. Aldırmam lazımmış. Kötü huylu çıkabilir mi, ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, servikal polipler rahim ağzında büyüyen doku parçalarıdır. Genellikle ara kanama, ilişki sonrası kanama ve ağrı ile belirti gösterirler. Servikal polipler birden fazla sayıda olabilirler. Çoğunlukla iyi huyludurlar ama bazen kötü huylu yani kanserleşme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle tanı konulduğunda cerrahi olarak çıkarılmaları gereklidir. Yapılacak işlemin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder