Dr. Ali Gürsoy Anne adaylarına folik asit önerilir
HABERİ PAYLAŞ

Anne adaylarına folik asit önerilir

Gebelik planlayan her anne adayına günlük 400 mikrogram folik asit alması önerilir. Çünkü folik asit bebeğin sinir sisteminin gelişmesine olumlu etki ediyor. Hamile kalmadan 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar kullanmanız iyi olur.

Yumurtalık kanseri olabilir miyim?

İki yıllık evliyim. Alt karın ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetlerim var. Bazen hafif ağrım da oluyor. Bundan 5-6 ay önce idrar yolu enfeksiyonundan dolayı tedavi gördüm. Korunmamamıza rağmen çocuğumuz da olmadı. Acaba yumurtalık kanseri olmuş olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, her karın ağrısı ya da hazımsızlık şikayeti kanser belirtisi değildir. Hazımsızlık ya da şişkinlik şikayetleriniz mide, bağırsak ya da safra kesesi kaynaklı olabilir. Bu şikayetinizin bir dahiliye doktoru tarafından değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. İki senedir korunmadan birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamadıysanız eşinizin ve sizin detaylı değerlendirilmesi gerekir.

Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz yumurtalarınızın çalışmasını ve rahim, tüp, yumurtalıklarınızın kontrolünü sağlayacaktır. Ayrıca eşinizden spermiogram testi isteyerek olası bir sperm sayısı azlığını ya da hareket bozukluğunu araştıracaktır. Çıkan sonuca göre de çocuk sahibi olabilmeniz için gereken tedaviyi başlatacaktır.

Hangi vitaminleri alayım?

Yeni evliyim ve hamilelik planlıyorum. Almam gereken vitamin takviyeleri var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik planlayan her anne adayına ve her gebeye günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi önerilir. Folik asit desteğine gebe kalmadan 3 ay önce başlayıp, gebeliğin 3’üncü ayına kadar devam etmek gerekir. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin sinir sistemi gelişimine olumlu etkisi vardır. Folik asit kullanımı bebeğin beyin omurilik bölgesinde görülebilecek sorunları azalttığı için her gebenin rutin olarak kullanması önerilir. Gebelikte folik asit kullanımının size ve bebeğinize bilinen hiçbir zararı yoktur.

Kısırlık nedeni mi?

33 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek sahibi olmaya çalışıyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin oluşması için birçok faktörün aynı anda sağlıklı bir şekilde işlemesi gerekir. Gebelik oluşumu için önemli noktamız döllenmenin oluşmasıdır. Bunun için de kadında yumurtlamanın gerçekleşmesi ve bu yumurtanın da bir sperm tarafından döllenmesi gerekir. Polikistik over hastalarında yumurtlama denilen ovulasyon yani yumurtlama düzenli sağlanamadığı zaman gebe kalınmasına engel olabiliyor.

Gebe kalamamanızın sebebi polikistik over sendorumu ilişkili olabilir. Ama kesin bu nedenle demek yanlış olur. Benim size önerim eşinizin de spermiogram testi yaptırması. Sperm sayısı ve kalitesi ile ilişkili bir sorun var ise bu da gebe kalmaya engel olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz bu konuda gerekli araştırmayı yaparak size detaylı bilgi verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder