Dr. Ali Gürsoy Anne ve baba adayı incelenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve baba adayı incelenmeli

Korunmadan, düzenli bir cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik elde edilemeyen durumlarda hem anne hem de baba adayının incelenmesi gerekir. Kadının yumurta rezervine, erkeğin sperm sayısına bakılır. Sorun varsa bulunur, çözümü sağlanır.

4 yıldır korunmuyorum

Dört yıl önce spiralimi çıkardım ama hamile kalamadım. Hangi doktora gittiysem bir şey bulunamadı. Son 1 yıldır düzensiz, koyu renkli adet görüyorum. Doktorlar “Normal” diyorlar. Hamile kalmak istediğimi anlattığım doktor ise “Acele etme” dedi. Dört yıldır korunmuyorum, normal mi? Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, korunmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 sene içinde gebelik olmayan durumlarda anne ve baba adayının detaylı değerlendirilmesi gerekir. Anne adayının yumurta rezervi değerlendirilirken, baba adayının da spermiogram denilen sperm sayımını yaptırması önerilir. Tetkikler ile olası sorun tespit edilerek çözüm sağlanacaktır.

Ertesi gün hapı aldım

Eşim ilişki sonrası ertesi gün hapı aldı. Ama adeti gecikti. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, ertesi gün hapı kullanımı istenmeyen gebelikleri önlemede yüzde 100 etkili bir yöntem değildir. İlaca rağmen istenmeyen gebelik oranları yüksektir. Bu nedenle her ihtimale karşı gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Rahimde terslik varmış

Beş ay önce doktora gittim. Eşimle beraber siğiller için tedavi gördük. Rahim ağzındaki siğiller küçük bir operasyonla yakıldı. Siğiller yakılmadan önce ultrasona girdim. Doktorum rahimde terslik olduğunu söyledi. Onun da bir sorun yaratmayacağını, sağlıklı bir anne adayı olduğumu belirtti. Yumurtlamada bir problem yokmuş. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, normalde rahimin tepesi rahim ağzı bölgesinden kıvrılarak karın ön duvarına doğru eğim gösterir. Kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde ise rahim ön kısım yerine arka tarafa doğru eğim gösterir. Doktorunuz da söylemiş, endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur, gebeliğe engel bir durum değildir.

İki kez hamile kaldım

22 yaşındayım ve 1.5 yıllık evliyim. Çocuk istiyorum. Hamile kaldım, ilki boş gebelikti. Kürtaj ile sonlandırıldı. İkinci kez gebe kaldım, onda da dış gebelik teşhisi konuldu. Bu yüzden de sol tüpüm alındı. Doktor “Yumurtalıklar ve sağ tüpün gayet sağlıklı” dedi. Sizce normal yollardan gebe kalabilir miyim ve ne zaman kalabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Yumurtalarınız ve tüpünüz sağlam ise normal yollardan gebe kalmanıza engel bir durum gözükmüyor. Yapılan ameliyatların içeriğini bilmemekle birlikte yeni bir gebelik planlaması öncesi 6 ay beklemenizi öneririm. Yeni bir gebelik için fizyolojik olarak hazır olmak kadar diğer önemli bir konu ise, psikolojik olarak hazır olmaktır. Yaşınız genç olduğu için acele etmenizi gerektirecek bir durum gözükmüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder