Dr. Ali Gürsoy Bebeğin cinsiyetini 16’ncı haftada öğrenebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin cinsiyetini 16’ncı haftada öğrenebilirsiniz

Bebeğin cinsiyeti gebeliğin ilk haftalarında bellidir ama ultrasonda görünmesi için bebeğin büyümesi gerekir. Merakla beklenen bu sorunun cevabına 16’ncı haftada ulaşabiliyoruz.

Hangi testleri yaptırmam gerekiyor?

33 yaşındayım. Adetim her zaman düzensiz. Dört yıllık evliyim. İlaç tedavisi ile ilk kez hamile kaldım. Ama bebek gelişmediği için 8 haftalıkken missed abortus tanısı alarak kürtaj oldum. Hamile kalmak için tedavi gerekir mi? Hangi testleri yaptırmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Ne yazık ki bazı gebelikler düşükle sonuçlanabiliyor. Bu düşüklerin büyük çoğunluğunun altında genetik kusurlar yatmaktadır. Kürtaj işlemi sonrası ortalama 2 kez adet gördükten sonra tekrar gebelik planlayabilirsiniz. Tabii bu arada doktorunuzun ultrason ile rahim iç yapısını kontrol edip bunu onaylaması gerekir. Bir defa düşük hikayesi olan kişilerde doktorunuzun şüphelendiği bir sebep yok ise ekstra araştırma yapılmamaktadır. Yeni gebelik öncesi folik asit takviyesi kullanmayı unutmayınız.

Haberin Devamı

Cinsiyetini çok merak ediyorum

13 hafta gebeyim. Doktor daha cinsiyetin belli olmadığını söyledi. Bebeğimin cinsiyetini çok merak ediyorum. Sizce ne zaman öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, bebeğin cinsiyeti aslında gebeliğin ilk haftalarından itibaren bellidir. Ama bizim bunu ultrasonda görebilmemiz için bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Anne ve baba adaylarının en merak ettiği bu soruyu ortalama 16’ncı hafta civarında cevaplayabiliyoruz. Bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre bazen daha erken gözükebildiği gibi bazen de daha ileri haftalara kadar izlenememesi normaldir.

Kaldığım yerden mi başlayayım?

Adet düzensizliği yaşıyorum. Bu yüzden doktorum bana doğum kontrol hapı kullanmamı önerdi. Bir ay kullandım. Sonra da yan etkilerinden dolayı bir başkasına geçtim. İlacı kullanmaya başladım ama son 4 gün içmeyi unuttum. Şimdi ilacı kullanmaya devam etmem gerekiyor mu? Kaldığım yerden mi başlayacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları ister adet düzensizliği ister doğum kontrol amaçlı olsun düzenli olarak kullanılması gereken ilaçlardır. Her ilacın kullanım şekli ve süresi farklıdır. Kimi ilaçlar 21 tablet içerirken, kimi ilaçlar 28 tablet içerir. Siz kullandığınız ilacı belirtmemişsiniz ama ilacın sonundaki hapları içmeyi unutmuşsunuz. Yeni kutuya, adet kanaması gördüğünüzde tekrar başlayabilirsiniz. Düzenli ve her gün kullanmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder