Dr. Ali Gürsoy Belirtiler varsa test yaptırabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Belirtiler varsa test yaptırabilirsiniz

Adeti geciken kadında gebelik ihtimalini değerlendirmek gerekir. Adet gecikmesi yanında uyku hali, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, göğüs ağrısı varsa test yaptırıp hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Hamile olabilir miyim?

İlişkiden 20 gün sonra meme uçlarım çok ağrı yapıyor? Acaba neden olabilir? Hamile olma ihtimalim var mı? Parfümlerden tiksinmeye başladım. Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemi geciken durumlarda gebelik ihtimalini her zaman gözden geçirmek gerekir. Gebelik bulguları olarak kadınlarda en sık izlediğimiz durumlar; adet gecikmesi, memelerde hassasiyet, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kokulardan rahatsız olma, yorgunluk ve uyku halidir. Sizde de bu bulgulardan birkaçı olduğu için gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Midem bulanıyor

Eşimle 2 hafta önce ilişkiye girdik. Hamile kalmak istemediğim için ertesi gün hapı içtim. Ama mide bulantılarım devam ediyor. Sizce hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ertesi gün hapları gebeliği yüzde 100 önleyen yöntemler değillerdir. Başarılı olabilmeleri için en kısa zamanda alınmaları gerekir. Bulantı şikayetiniz gebeliğe bağlı olabileceği gibi gebelik dışı nedenlere bağlı da görülebilir. Gebelik testinin yapılması gerekir. Şikayetiniz devam ederse kadın hastalıkları ve doğum doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Enfeksiyon varmış

İdrar yolu enfeksiyonu için doktorum 200 mg antibiyotik yazdı. Kullanmaya korkuyorum. Bebek istiyoruz. İlacın zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, bazı mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik denen ilaçları kullanırız. Bu ilaçlar vücuttaki iltihabi durumları tedavi ederler. Antibiyotiklerin bazılarının gebelikte kullanımı güvenliyken, bazılarının zararlıdır. Gebelikte anne karnında büyüyen bebekte gelişme bozuklukları ve anomalilere yol açabilirler. Bu nedenle tedaviyi planlarken gebelik isteğinizin olduğunu doktorunuza mutlaka bildirmenizi öneririm.

Prolaktin yüksekliği sorun yaratır mı?

37 yaşındayım ve 7 yıllık evliyim. Düzenli adet olmama rağmen prolaktin hormonum yüksek çıktı. Acaba prolaktinin yüksek olması sorun yaratır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, prolaktin hormonu kadında doğurganlık ve adet düzeni ile ilgili hormonların üretimini baskılar. Baskıladığı hormonlar nedeniyle doğurganlığınız azalabilir. Prolaktin yüksekliği birçok nedene bağlı olabilir. Karşımıza en çok kullanılan ilaçlara bağlı yükseklik ile çıkar. Yükseldiği durumlarda cinsel isteksizlik, baş ağrısı, görme bozukluğu ve memelerde hassasiyet ile bulgu verebilir. Tedavisi ile genellikle medikal yani ilaçla yapılır. Doktorunuzun önereceği ilaçlar ile prolaktin değeriniz normal seviyelere gerileyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder