Dr. Ali Gürsoy Bir yıllık sürenin dolmasını bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıllık sürenin dolmasını bekleyin

Çiftler, birkaç ay içinde hamilelik elde edemediklerinde paniğe kapılıyor. Yaşınız uygunsa, sizde ve eşinizde sorun yoksa 1 senelik sürenin dolmasını bekleyin. Yumurtlama dönemlerinizi takip ederek korunmasız ve düzenli ilişkiyle hamilelik şansınızı artırabilirsiniz.

Endometriozis varmış

Geçen yıl karın ağrısı için gitttiğim doktor muayene edip “endometrioz denilen bir hastalığın var” dedi. Yaşım daha genç ama ileride hamilelik düşünürsem sorun yaşar mıyım? Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okurum, endometriozis birçok farklı kliniğe yol açabilen ve herkeste farklı bulgular ile kendini gösteren bir hastalık. Bazı hastalar rahatlıkla gebe kalabilirken bazı hastaların gebelik şansı ne yazık ki daha düşük oranlarda olabiliyor.

Haberin Devamı

Hastalığa bağlı oluşan odaklar tüplerde tıkanıklık ya da yumurtalığın fonksiyonunun bozarak gebe kalınmasına engel olabiliyor. Tüplerde yapışıklık ya da yumurta fonksiyonunu bozacak kistlerin varlığında laparoskopik yani kapalı ameliyat ile bu durumların düzeltilmesi planlanır. Hastalığın evresi için jinekoloğunuza başvurmanızı öneririm.

Altı aydır gebe kalamadım

Eşim ve ben 27 yaşındayız. Altı aylık evliyiz ama gebe kalamadım. Bir an önce doğurmak istiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olma isteğinizi anlıyorum. Ama bunun için acele etmeden bir senelik sürenin dolmasını beklemenizi tavsiye ederim. Yumurtlama dönemlerinizi takip ederek özellikle bu dönemlerde korunmadan, düzenli ilişki öneririm. Bir kadının 6 aylık süreçte gebe kalma ihtimali yüzde 60 oranındayken, 1 yılın sonunda bu oran yüzde 85’e yükselir. Bir sene sonunda gebe kalamazsanız hem sizin hem eşinizin doktora başvurarak muayene olması gerekir.

Bir ay geçti, adet görmedim

Tatile gideceğimiz için adet geciktirici içtim. Bir ay geçti ama hâlâ adet görmedim. Hamilelik testi yaptım, negatif çıktı. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerini değiştirmek için kullanılan ilaçlar doktor kontrolünde olmadan ve önerilen dozda kullanılmadıkları takdirde regl düzenini değiştirebilirler. Hormon içeren bu ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Gebe olup olmadığınızı tespit için ev tipi idrar testi yerine kandan gebelik testi yaptırmanızı öneririm. Bunun dışındaki olası yumurtalık kisti gibi nedenlerin tespiti için ise kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder