Dr. Ali Gürsoy Cinsel ilişki sonrası kanamayı ciddiye alın
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel ilişki sonrası kanamayı ciddiye alın

İlişki sonrası kanama varsa akla rahim ağzında kanseri ya da kanser öncesi görülen lezyonların varlığı gelir. Polipler, enfeksiyonlar da kanama yapabilir. Hemen doktora başvurun.

Misket gibi bir şey var

23 yaşındayım, 1 yıldır vajinamda şişlik oluyor. Aslında tam bir şişlik denemez. Kendi kendine yavaş yavaş şişiyor. Sonra kendi kendine iniyor. Gözle görülen bir şey olmuyor ama şişliğin içinde sanki misket gibi bir şey var. Büyüdüğünde çok canım yanıyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz bartolin bezi absesine benziyor. Bartolin bezleri kadınların genital bölgesinde bulunan ve kayganlığı sağlayan bezlerdir. Bu bezlerin ağız kısımları bazen enfeksiyonlara bağlı olarak tıkanabilirler ve böylece abse oluşur. Ağrı, ateş, yürümede zorluk gibi belirtiler gösterirler. Bu durumlarda kist büyümeden hızlıca boşaltılmalı ve tedavi başlanmalıdır. Tedavi yaklaşımı genellikle kistin cilde ağızlaştırılması işlemidir. Tekrarlayan durumlarda kistin çıkarılması düşünülebilir. Zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri belirtisi mi?

30 yaşındayım, benim sorunum cinsel birliktelik sonrası kan gelmesi. Sizce bu durum rahim ağzı kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, ilişki sonrası kanamalar dikkat ile incelenmesi gereken durumlardandır. Akla ilk olarak rahim ağzında kanseri oluşumu ya da kanser öncesi görülen lezyonların varlığı gelir. Rahim ağzı kanseri dışında uzun süreli vajinitler, enfeksiyonlar ve servikal polipler de kanama yapabilirler. Bu şikayetinizi ihmal etmeden hızlıca kontrol ettirmenizi öneririm. Pap smear testi ile olası rahim ağzı patolojilerinin varlığı saptanacaktır.

Bitki çayları içiyorum

28 yaşında kadınım. 6 aylık hamileyim. Sorunum kabızlık. Bu yüzden bitki çayları karıştırıp içiyorum. Bunun bebeğimi bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik erken dönemlerinde bitki çayları kullanılması önerilmiyor. Bazı bitki çayları rahimde kasılmayı artırarak düşüğe yol açarken bazıları ise içeriklerinden dolayı vücudun hormonal dengesini bozuyor. Gebelikte sık rastladığımız kabızlığın azaltılması için en etkili yöntem günde 3 litre su tüketimi ve günlük fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Gerekli durumlarda ise doktorunuzun önerisi ile medikal tedavi amaçlı ilaçlar da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder