Dr. Ali Gürsoy Doğumun şeklini bebeğin pozisyonu belirliyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğumun şeklini bebeğin pozisyonu belirliyor

Anneler doğum konusunda endişeli. Bebeğin anormal geliş pozisyonunda normal doğumda sorunla karşılaşılabiliyor. Anne ve bebeğin hayatını riske atmamak için sezaryen tercih ediliyor. Bu yüzden doğumu bebeğin geliş pozisyonu belirliyor.

Normal doğum yapamaz mıyım?

29 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Son kontrolde doktorum bebeğin ters geldiğini ve doğumun sezaryenle olması gerektiğini söyledi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncaları var mı? Ben normal doğum yapamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, malprezantasyon olarak adlandırdığımız bebeğin anormal geliş pozisyonlarında ne yazık ki normal vajinal doğum esnasında bazı komplikasyonlar ile karşılaşabiliyoruz. Anne ve bebek hayatını riske atabilecek problemlerin yaşanmaması için genellikle sezaryen doğum tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Sizin gebelik haftanız daha erken, ileri haftalarda bebeğin baş pozisyona dönme ihtimali bulunuyor. Haftalar ilerledikçe bebek normal doğum pozisyonuna geçecektir, geçmediği takdirde sezaryen doğum seçeneği değerlendirilebilir.

Doğum kontrol hapı kilo yapar mı?

Ben bir doğum kontrol hapına başladım, 5 gün oldu. Kaç günden sonra hapın beni koruduğu kesinleşir? Ayrıca kilo yapar mı? Bir de yan etki olarak mide ağrısı yapıyor. Önümüzdeki ay başka bir hap kullansam fark eder mi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları kontrasepsiyon açısından çok başarılı ilaçlardır. Ama bu ilaçların düzenli kullanılmaları şarttır. İlaca başlarken muayene olmadan ve doktor onayı olmadan bu ilaçların içilmemesi gerekir.

Doğum kontrol hapları adetin rastgele bir gününde kullanılmaya başlanmazlar. Doğum kontrol hapına adetin ilk günü başlaması yüksek koruyuculuk sağlayacaktır aksi takdirde koruyuculuk olmayabilir. Mide ağrısı ya da diğer yan etkilerde ilacın kullanımının tekrar gözden geçirilmesi gerekir.

Ultrason bebeğe zarar verir mi?

İnternette ultrasonun bebeğe zararı var diye okudum. Böyle bir şey olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında bebeğin gelişimini takip etmek için kullandığımız ultrason cihazları ses dalgalarını kullanarak çalışırlar. İnsan kulağının duyamayacağı frekanstaki ses dalgaları dokuların içinden geçerek görüntülerin oluşmasını sağlar. Herhangi bir ışın ya da X dalgası kullanılmadığı için ultrason görüntülemesinin anne ve bebek için bilinen hiçbir zararı yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder