Dr. Ali Gürsoy Gebe kalmayı zorlaştırıyorsa ameliyat düşünülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı zorlaştırıyorsa ameliyat düşünülebilir

Endometriozis hastalığı çikolata kistleriyle kendini gösteriyor ve kadının hamile kalmasına engel olabiliyor. Kistiniz varsa mutlaka doktorun takibinde kalın. Her çikolata kisti ameliyat gerektirmez ve gebe kalmayı zorlaştırıyorsa düşünülebilir.

Ameliyat gerekir mi?

Dört santimlik çikolata kistim var. Anne olmak istiyorum. Ameliyat olmama gerek var mı? Kistimin büyüyüp küçüldüğünü nasıl anlarım? Kontrol için doktora gitmem gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı ne yazık ki gebe kalmaya engel olabiliyor. Her çikolata kistinin ameliyat edilmesi gerekliliği yoktur. Gebe kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler araştırılıp, eğer gereklilik var ise kistinizin ameliyat edilmesi gerekebilir. Kistinizin büyüyüp büyümediğini anlamanın tek yolu doktorun yapacağı ultrason görüntülemesidir.

Haberin Devamı

Kaşıntı geçmiyor

36 yaşındayım, 2 aydır vajinamda çok şiddetli bir kaşıntım var. Fitil, hap krem kullandım, geçmedi. Özellikle ilişkiden sonra artıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal enfeksiyonlar kadınlarda sık görülmekle birlikte bazı durumlarda sık sık tekrarlamaktadır ve tedaviye cevap vermemektedir. Muayene ve gerekirse vajinal sürüntü incelemesi sonrası enfeksiyona neden olan sebep saptanmalı ve sebebe yönelik tedavi başlanması gerekir.

Ne zaman gebe kalırım?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ben ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Bu sorunun cevabını daha doğru verebilmek için kaç haftalık düşük yaptığınızı bilmek gerekir. Erken dönem düşükler sonrası ilk adetinizi 40 gün içinde görmenizi bekleriz. Ortalama olarak 2 ya da 3 adet dönemi sonrası gebe kalabilirsiniz.

Gebelik planınız öncesi doktorunuz ile görüşüp bir sonraki gebelik öncesi düşük nedenini araştırmaya yönelik testlerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Gerekli durumlarda doktorunuz ilaçlı rahim filmi ya da pıhtılaşma ile alakalı testleri isteyebilir.

Neden adet görmüyorum?

15 yaşında kızım, ben adet görmedim. Yaşıtlarımın çoğu adet gördü. Bu durum beni psikolojik olarak etkiliyor. Annem sabırlı olmam gerektiğini söylüyor. Ama ben çok üzülüyorum. İleride çocuk sahibi olamayacak mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, ergenlik dönemine geçiş kız çocukları için önemli bir süreçtir. Bu dönemlerde ergenlik aşamaları basamak basamak irdelenmelidir. Sıralamada bir aksaklık ya da değişiklik varsa saptanmalıdır. Sizin de adet görememe durumunuz için böyle bir değerlendirme gerekebilir. Geç kalmadan tanı koyulduğu takdirde sorununuz hızlıca çözüme kavuşabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder