Dr. Ali Gürsoy Gebelik şekeri mutlaka takip edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şekeri mutlaka takip edilmeli

Gebelik şekeri anne ve bebeği olumsuz etkiliyor. Şeker yükleme testi yüksekse diyet verilir. Buna rağmen şeker güvenli seviyede değilse doktor gözetiminde insüline başlanması gerekebilir.

Gebelik şekerinden şüphelendi

Doktorum takiplerde gebelik şekerim olabileceğinden şüphelendi ve test yaptırmamı istedi. Ne yapmam gerekir sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik şekeri ne yazık ki birçok gebemizi ve birçok bebeği olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır. Gebelik şekerinden şüphelenilen durumlarda gebelere 24 ila 28 hafta arasında şeker yükleme testi yapılmalıdır. Bebeğe ve anneye zararı olmayan bu test ile gebelik şekeri erkenden tespit edilerek anne ve bebek olası risklerden korunabilir. Gebelik şekeri saptandığında öncelikle uygun bir diyet planı düzenlenir. Bu diyet ile eğer kan şekeri güvenli seviyede tutulamaz ise insülin tedavisi başlanması gerekebilir. İnsüin kullanımı doktor gözetiminde olduğu sürece bebek ve anne için zararsızdır.

Haberin Devamı

Anne olma şansım var mı?

25 yaşındayım, 2 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Sormak istediğim şu benim normal yollardan anne olma şansım yok mu? Varsa küçük bir ihtimal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, endometriozis herkeste farklı bulgular ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bazı hastalar rahatlıkla gebe kalabilirken bazı hastalarda gebelik şansı ne yazık ki azalabiliyor. Hastalığa bağlı oluşan odaklar karın içerisinde ve tüplerde yapışıklık yapabiliyor. Ayrıca yumurtalığın fonksiyonunu bozarak gebelik oluşmasına engel olabiliyorlar. Tüplerde yapışıklık ya da yumurta fonksiyonunu bozacak kistik yapıların varlığında laparoskopik kapalı ameliyat ile bu durumların düzeltilmesi planlanabilir. Gebelik ile ilgili sorunuza cevap için doktorunuza başvurup doğurganlık açısından detaylı değerlendirme isteğinde bulunabilirsiniz.

İlaçla tedavi edilir mi?

Kadın doğum uzmanına gittiğimde ultrasonda sağ over’de 45 milimetrelik dermoid kist olduğu ortaya çıktı. Bu ilaçla tedavi edilemez mi?

CEVAP

Sevgili okurum, dermoid kistler yumurtalıklarda görülürler. Dermoid kistler içinde kıl keseleri, kemik, diş, tırnak ve kıkırdak gibi yapılar içerirler. Bu kistlerin ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Tanı konulduklarında cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Ameliyat esnasında yumurtalıklar alınmaz, sadece kist çıkarılır. Ameliyatta yumurtalık korunduğu için kadının yumurtalık rezervi bu durumdan olumsuz etkilenmez. Nadiren kansere dönüşme ihtimalleri olduğu için ameliyat olmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder