Dr. Ali Gürsoy Haplar bırakılınca doğurganlık geri döner
HABERİ PAYLAŞ

Haplar bırakılınca doğurganlık geri döner

Kadını gebelikten koruyan doğum kontrol haplarının pek çok çeşidi var ve her biri farklı düzeyde hormon içeriyor. Bu haplar doğurganlığı sadece geçici olarak önler. İlaç bırakılınca etkisi ortadan kalkmaya başlar.

Ameliyat gerekiyormuş

Dört yıldır evliyim ve çocuğum yok. Sol yumurtam çalışmıyor. Bu yüzden doktora başvurduk. Rahim filmi çekildi, sonucunda rahmin çatılı olduğunu söylendi. Taşıyıcı kanallar kapalı olduğundan ameliyat olmam gerekiyormuş. Eşime de sperm testi yapıldı, 24 milyon sperm çıktı. Çok huzursuzuz. Bize ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, rahim anatomik bozukluklarının bazıları gebeliğe engel olabilirler. Rahim anatomik bozuklukları eğer mümkünse gebelik öncesi cerrahi ile düzeltilmelidirler. Bunun yanısıra tüplerinizin kapalı olduğu izlenmiş.

Eğer ameliyata uygun ise tüpler açılabilir ama işlevi bozuk tüplerde açılma işlemi yapılsa bile dış gebelik riski olabilir. Bu konuda olası gebelik durumunda dikkatli olmanızı öneririm. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi seçeneğini değerlendirmek gerekebilir.

Haplar sorun yaratır mı?

Bazı özel durumlardan dolayı bir süre çocuk sahibi olmak istemiyorum. Doğum kontrol hapı kullanmamın herhangi bir zararı var mı? Sonrasında sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı bulunmaktadır ve her birinin içerisinde farklı düzeylerde hormon vardır. Doğum kontrol hapı kullanmayı planlayan kadın öncelikle doktoruna danışmalı ve muayene olmalıdır.

Yapılan muayene sonrası hastanın yaşı, geçmiş hastalıkları ve aile öyküsü değerlendirilerek uygun ilaç önerisinde bulunulur. Doğum kontrol hapları kullanan kişilerde doğurganlığı sadece geçici olarak önler. İlacın bırakılmasını takiben ilk aylarda etkisinin ortadan kalkması beklenir.

Tedavi ne kadar sürecek?

40 yaşındayım, 2 yıl önce adetim kesildi. Doktorum “Erken menopoz” dedi. Bir yıldır hormon tedavisi görüyorum. Adetlerim başladı. Hormon seviyesi normale döndü. Bu tedaviye daha ne kadar devam etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, hormon replasman tedavisi erken menopoz durumlarında, aşırı sıcak basmalarında, vajinal kuruluklarda ve menopozun yarattığı diğer yaşam kalitesini olumsuz etkileyen semptomların hafifletilmesinde kullanılır. Vücudun az üretmeye başladığı hormonlar yapay olarak hastaya verilir ve böylece şikayetler azalır.

Haberin Devamı

Bu ilaçların en düşük dozlarda kullanılması gerekir. Uzun vadede olası kanser riski dolayısı ile kesinlikle doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Doktorunuz ile görüşerek ihtiyacınız doğrultusunda sadece gereklilik halinde ve doz ayarlayarak kullanmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder