Dr. Ali Gürsoy Hormonal bozukluğun göstergesi olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormonal bozukluğun göstergesi olabilir

Adet kanamasını 3 gün sürmesi aslında yeterli ama kanama miktarı azalıyorsa bu bazı hormonal bozuklukların göstergesi olabilir. Ayrıca kullanılan ilaçlar, karaciğer, böbrek hastalıkları, erken menopoz, düşük yağ oranı da nedenlerden olabilir.

Kist olabilir mi?

1.5 ay içinde 3 kere kanamam oldu. Son ikisi düzensizdi. Partnerimle 1 yıldır ilişkiye giriyoruz. En son adetimin son günü ilişkiye girdik. Ondan sonra 2 kere düzensiz oldu. Sizce neden böyle bir sorun oluyor? Kist olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle bir jinekolog tarafından muayene edilerek ultrasonografi ile değerlendirilmeniz gerekmektedir. Kanamaya yol açacak miyom, yumurtalık kisti ya da rahim içi polip varlığı araştırılır. Ayrıca rahim ağzının da vajinal muayene ile değerlendirilmesi gerekir. Gerekli görülürse pap smear testi yapılır. Eğer herhangi bir doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız o ilaçlar da kanama düzensizliğine yol açmış olabilir. Tüm bunlar değerlendirilerek kanama nedenine yönelik tedavi planlanacaktır.

Haberin Devamı

İlaçtan olabilir mi?

11 aylık evli kadınım. Doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Bu ay adetim gecikti. İki defa hamilelik testi yaptım ama sonuç negatif çıktı. Acaba adetimin gecikmesi kullandığım doğum kontrol hapından kaynaklanabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları aile planlamasının yanı sıra adet döngülerini düzenlemek içinde kullanılırlar. Bu ilaçların en önemli özelliği düzenli olarak kullanılmalarıdır. Bazı doğum kontrol hapları kullanımında iki kutu arasında boşluk bırakmak gerekirken bazılarında ise bir kutu bitince ara vermeden diğer kutuya geçilir. Önerildiği gibi kullanıldıklarında kanama bozukluklarına yol açmaları beklenmez. Gebelik için test yaptırmışsınız ama eğer bu testler idrardan yapıldıysa kandan gebelik testi yaptırmanız gerekmektedir.

Kanamam az

25 yaşında, 1.64 boyunda ve 50 kiloyum. Adetlerim 30 günde bir düzenli olarak devam ediyor ve 3 gün sürüyor. Belirtiler normal ama sorunum az kanamam oluşu. Sizce bu normal mi yoksa ben mi sorun ediyorum?

CEVAP

Sevgili okurum, kanama miktarınızın ne kadar olduğunu bilmeden yorum yapmak yanlış olur. Üç gün aslında yeterli bir süre ama bu sürede kaç ped değiştirdiğinizi bilmek gerekir. Adet döngüleri normalken kanama miktarı azalıyorsa bu bazı hormonal bozuklukların göstergesi olabilir.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra kullandığınız ilaçlar, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, yapısal anormallikler, erken menopoz ve çok düşük yağ oranı nedeni ile de görülebilirler. Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurarak muayene olmayı ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder