Dr. Ali Gürsoy İki adet dönemi arası 24 günden az 35 günden uzunsa doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

İki adet dönemi arası 24 günden az 35 günden uzunsa doktora gidin

İki adet döneminin arası her kadında farklıdır. Ama ideali 28 günde bir kanamanın başlaması. Eğer adet dönemlerinizin arası 24 günden az ya da 35 günden uzun sürüyorsa bu düzensizlik olduğunun göstergesidir. Mutlaka doktora gidin.

Yüksek risk grubundaymışım

İki yıllık evliyim, 31 yaşındayım. Çocuğum yok. Eşimde kondilom yok ama bende 6 ay önce siğillerden çıktı. Smear testi yapıldı. Yüksek risk grubundaymışım. Tedavisi nasıl yapılır? Leep işe yarar mı?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında hücresel değişiklikler veya HPV yüksek riskli tiplerin varlığı saptandığında kolposkopik inceleme dediğimiz, rahim ağzının detaylı muayenesi işleminin uygulanması gerekir. Kolposkopik inceleme rahim ağzının bazı özel boyalar ile boyanıp mikroskop ile incelenmesidir. Bu sayede rahim ağzının daha iyi görüntülenmesi sağlanır. İşlem esnasında şüpheli bölgelerden biyopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Bu inceleme sonucuna göre gerekirse takip ya da leep operasyonu planlanır.

Haberin Devamı

Adetim neden düzensizleşti?

33 yaşındayım. Yıllardır adetim 28 günde bir olurdu. Ama 6 aydır çok düzensiz. 31-34 günde bir olmaya başladı. Bu kadar düzenli gidiyorken düzensizleşmesi neden kaynaklanıyor? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, iki adet döneminin arası her kadında farklı sürelerde olabilir. Bu dönemin ideali ortalama 28 gündür. Eğer adet dönemlerinizin arası 24 günden az ve 35 günden uzun sürüyorsa adet düzensizliğiniz olduğu anlamına gelir.

Bu süre aralığı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken önceki adet döneminin birinci günü ile diğer adet döneminin birinci günü arasında geçen süredir. Şikayetleriniz artarak devam ederse olası yumurtalık kisti ya da hormon düzensizliği açısından bir jinekoloğa muayene olmanızı öneririm.

Yine folik asit içeyim mi?

30 yaşındayım. İlk gebeliğimde folik asit içmiştim. Yine gebe kalmak istiyorum, tekrar kullanmam gerekli mi?

CEVAP

Sevgili okurum, folik asit desteği her gebelikte gereklidir. Gebe kalmadan 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar folik asit desteği kullanılması önerilir. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimine olumlu etkisi vardır. Ayrıca beyin omurilik problemlerini azalttığı kanıtlandığı için her gebenin kullanması önerilir. Gebelikte folik asit kullanımının annelere ve bebeklere bilinen bir zararı yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder