Dr. Ali Gürsoy İki yıl içinde düzene girmesi beklenir
HABERİ PAYLAŞ

İki yıl içinde düzene girmesi beklenir

Genç kızlarda görülen ilk adet sonrası iki yıl içinde düzenli adet döngüsünün başlaması beklenir. Bu dönemde stres, ani kilo kaybı, ağır egzersiz ve yanlış beslenme düzensizlik nedeni olabilir. İki yılı geçtiyse ve düzenli değilse doktora başvurun.

Hormonlar normalmiş

35 yaşındayım, 14 senelik evliyim. Biri normal, ikincisi sezaryenle iki doğum yaptım. İkisinde de normal yollarla kısa sürede hamile kaldım. Yedi senedir doğum kontrol hapı kullanıyorum. Beş aydır ilaç almıyorum ve gebe kalamıyorum. Beşinci ayda adet görmem gereken zamanda lekelenmem oldu. Doktor “Polikistik over” dedi. Hormonlar normalmiş. Altı ay hapa devam etmemi söyledi. Bu sene çocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu üreme dönemdeki kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde görülür. Anormal hormon üretimine sebep olabilen bu durum varlığında kadınlarda düzenli yumurtlama gerçekleşmez. Düzenli yumurtlama olmamasına bağlı olarak da regl dönemlerinin arası uzamaya başlar.

Polikistik over sendromu genellikle kilo artışı ile seyrettiği için çocuk sahibi olmayı planlayan hastaların kilo vermeleri ve düzenli spor yapmaları önerilir. Hormon değerlerinize göre gerekli durumlarda yumurtlamanızı sağlamak amaçlı ilaç ve iğne tedavileri kullanmanız gerekebilir.

Doktora götüreyim mi?

16 yaşında kızım var. 2.5 yıl önce adet gördü. Bir yıl sonra tekrar oldu. Ancak şimdi adet görmüyor. Doktora götürüp götürmemekte kararsız kaldım. Ne yapmam gerekiyor? Çok merak ediyorum. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okurum, genç kızlarda ilk adet sonrası 2 yıl içinde düzenli adet döngülerinin başlaması beklenmektedir. Bu yaş grubu kızlarda stres, ani kilo kaybı, ağır egzersizlerin yapılması ve yanlış beslenme nedeniyle adet düzensizlikleri görülebilir. Eğer adet döngüleri düzensiz ise doktorunuz tarafından değerlendirilmesini öneririm.

Çocuk istiyoruz

34 yaşında, 10 yıldır evli erkeğim. Eşim 6 aylık erken doğum yaptı ve bebek ölü doğdu. Sonraki yıllarda da 2 defa kürtaj yaptırdı. Ancak 7 yıldır uğraşmamıza rağmen çocuk sahibi olamıyoruz. Çocuk için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Tekrarlayan kürtajlar sonrası rahim içi yapışıklıklar oluşabilir. Oluşan bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel durumlar oluşturabilirler. Böyle durumlarda en sık yararlandığımız yöntem histerosalpingografi dediğimiz rahim filmidir. Histerosalpingografi bize rahim içinin yapısını, yapışıklık olup olmadığını ve tüplerin açık olup olmadığını gösterecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder